Bijzonder verhaal | Ontwerpstudio Piastrelle

Bijzonder verhaal | Ontwerpstudio Piastrelle

“Voegt hart, ziel en levensvreugde toe aan oude heer.”

De opdrachtgevers leefden met plezier in het landelijk buitengebied. Toch misten zij de dynamiek van een levendige stad en kochten ze een woning in hartje Amsterdam. Het grachtenpand diende allereerst flink te worden gerenoveerd, om vervolgens te worden voorzien van het door hen gewenste droominterieur. Gezien het feit dat ze al meer dan twintig jaar met veel genoegen samenwerken met Ontwerpstudio Piastrelle.

Wederom klopten ze aan bij het veelzijdige opererende en uiterst creatieve bureau. Door inventiviteit, kennis, kunde, ervaring en creativiteit te bundelen, realiseerde Piastrelle, in samenspraak met de bewoners, een luxe droomhuis vol verassingen. Met een keukenblad als kloppend hart.

Als Meddia Mohammadi, (interieur)architect en productdesigner bij Piastrelle, voor de eerste keer kennismaakt met het centraal gelegen grachtenpand, doet de licht verwaarloosde woning hem denken aan een oude, voorovergebogen staande man. Door constructieve ingrepen – gerealiseerd door Architectenbureau Vroom – werd het lichaam van de man verstevigd. Aan de ervaren createur vervolgens de taak om eveneens een ziel, een kloppend hart en levensvreugde aan het lijf toe te voegen.

Verrassende Kameleon

Over de indeling van het grachtenpand had hij al snel een duidelijk beeld. “Zo zag ik op de begane grond een dynamische woonkeuken voor me, op de eerste verdieping wilde ik de woon- en studeerkamer situeren, terwijl de bovenste etage de perfecte plek was voor de slaap- en badkamer”, aldus Meddia Mohammadi, die zijn bezoek allereerst meeneemt naar het souterrain. Op het eerste oog een serene ruimte, waarin een met natuurstenen strips beklede wand de aandacht trekt.

“De bewoners gebruiken deze ruimte op gezette tijden als galerie en vergaderruimte. Maar het souterrain is meer dan een zakelijke ruimte. Het is een kameleon die zich aanpast aan de situatie”, lacht hij, terwijl hij toont dat achter de te openen wand niet alleen een kleine keuken en een toilet verscholen gaan, maar ook nog eens een open te klappen bed is ondergebracht.“En zo maakt u er in een handomdraai een gastenverblijf of studiowoning voor één van de kinderen van.”

Uit de kast komen

Via het trappenhuis, dat hij, na diverse ingrepen, als een verticale kolom in de woning onderbracht, neemt hij ons mee naar de begane grond. Een woonlaag die we betreden door letterlijk uit de kast te komen. “Ik wilde iedere verdieping als een losstaande woonetage presenteren. Vandaar dat ik de openingen richting het trappenhuis, dat als het ware de ruggengraat van de woning vormt, afwerkte als een kastenwand.

Hier op de begane grond schuilt bijvoorbeeld achter de linker kastdeur het toilet, terwijl de overige twee deuren je naar het trappenhuis leiden”, verhaalt Meddia over zijn verrassende ontwerp.

Wapperende haren en een stoere man

Het interieur van de woning is stijlvol, warm en luxe. Zo is de keuken van alle gemakken voorzien en zorgt het materiaalgebruik voor een prettige sfeer in de ruimte. Maar hoe mooi en exclusief alle materialen in de woonkeuken ook zijn, ze vallen allemaal in het niet bij de schoonheid van de speciale natuursteen die van het kookeiland de absolute blikvanger maakt.

“Toen ik de steen voor de eerste keer zag, was het liefde op het eerste gezicht. Ik zag er een jonge vrouw met wapperende haren in die in de armen lag van een stoere man. Maar ook ontwaar ik er alle kleuren in die je waarneemt als je door de keukenramen naar buiten kijkt. De kleur van mos, de kleur van de gracht, van de bakstenen noem het maar op. Alles komt samen in deze steen. De schoonheid en de kracht die het blad uitstraalt, maakt het kookeiland het kloppende hart van de woning.”

Comfort en luxe

Waar u in de leefkeuken een prettige dynamiek ervaart, voelt u op de eerste en tweede verdieping vooral rust. “In deze ruimte kunnen de bewoners zich heerlijk terugtrekken om televisie te kijken, een boek te lezen of om te studeren of werken. Via de ramen aan de voorzijde van het op de hoek van de straat gelegen pand, staan ze in alle privacy in verbinding met de straat en de gracht.”

Ook een verdieping hoger is het luxe en comfort wat de klok slaat. “Waar ze vanuit hun bed een mooi zicht hebben op de oude draagbalken en de nok van het pand, hebben ze vanuit de losstaande badkuip weer zicht op de Amsterdamse grachten. In de ruime douche hebben we op de vloer en op de wanden verschillende soorten prachtig natuursteen toegepast, terwijl op de vloer van de slaapkamer en in de kledingkast hetzelfde eikenhout als op vloer van de eerste verdieping is gebruikt. Al het natuursteen in de woning is overigens gerealiseerd door Woertman Natuursteen.”

Het verhaal van het bijzondere interieur is niet alleen door Meddia Mohammadi geschreven. Vele uren zat de creatieve vakman samen met de opdrachtgevers aan tafel. “Er waren dagen dat we om half tien ’s ochtends begonnen en dat ik om half negen ’s avonds afscheid van ze nam.

Tijdens deze brainstormsessies beleefden we mooie momenten en kwamen we samen tot prachtige ideeën. Ik legde af en toe bewust de bal bij hen neer. Om ze uit te dagen, maar ook om te zorgen dat het óns verhaal zou worden. Een verhaal met een mooi einde, zoals u kunt zien. U voelt dat de woning weer leeft en straalt. Het pand heeft weer een ziel.”

“Een bijzonder verhaal met een prachtig einde.”

Partijen

Piastrelle
Van Baerlestraat 14
1071 AW, Amsterdam
Tel: 020-6716475

Architectenbureau Vroom
Vijzelgracht 6 OHS
1017 HR, Amsterdam
Tel: 020-6208132

Woertman Natuursteen
Nobelstraat 3
7651 DD, Tubbergen
Tel: 0546-621839

MO Products & Architecture
Nieuwe Uilenburgerstraat 15M
1011 LM, Amsterdam
Tel: 06-42239403

Kepleracts
Vermaningsstraat 7A
1561 AZ, Krommenie
Tel: 06-41312282

EXCELLENT | WONEN & LEVEN