Bijzondere tuin | Michel Verhoeven

Bijzondere tuin | Michel Verhoeven

Een bijzonder huis vraagt om een bijzonder aangelegde tuin!

Wie bekend is in Valkenswaard kent zeker het karakteristieke “dorpjes huis” aan de Leenderwerg. De jaren ’20/’30 woning is niet alleen lokaal bekend vanwege haar bijzondere architectuur, maar sleepte ook een architectuurprijs in de wacht. Reden voor de eigenaar om de aanleg van een bijpassende voor- en achtertuin niet aan de eerste de beste tuinontwerper over te laten. 

Arbeidsvriendelijk en onderhoudsarm

Op de beurs TuinIdee kwam Michel Verhoeven, eigenaar en ontwerper bij Michel Verhoeven Tuinen BV, de eigenaren van het statige pand tegen.

“Het verhaal over hun huis sprak ons enorm aan en de wensen van de eigenaren deed bij ons het hart sneller kloppen. Men wilde een strakke, arbeidsvriendelijke tuin, onderhoudsarm. Op de beurs vielen ze voor de stijl die wij hanteren. Zo werd een eerste, vrijblijvende afspraak in Valkenswaard gemaakt”, aldus Michel.

Het spreken van dezelfde taal

“Je merkt al snel op locatie dat je dezelfde taal spreekt. Tijdens ons eerste bezoek kwamen we samen tot de conclusie dat alles letterlijk en figuurlijk op de schop mocht. Alleen de grote elementen, zoals de aanwezige bomen, werden in het uit te werken plan opgenomen”, schetst Michel. Het fraai tegen de bosrand gelegen huis heeft voor en achter een totale tuinoppervlakte van 2.000 m2. “We kregen het volledige vertrouwen van de eigenaren en daarmee de volledige vrijheid in het tuinontwerp.”

De lijn van binnen naar buiten doorzetten

Er is door Michel Verhoeven Tuinen BV bewust gekozen om geen symmetrie in het ontwerp te brengen. “We hebben de lijn van binnen naar buiten doorgezet in het ontwerp”, vervolgt Michel zijn verhaal.

“Daarbij is veel gebruik gemaakt van gras en bamboe van 3,5 meter hoog en 1,5 meter in doorsnede. Verder tref je hortensia’s en taxushagen aan. Een mooi element in de nieuwe tuin wordt gevormd door een Rhododendronhaag van wel 25 meter lang, met een breedte en hoogte van 3 meter. Er is een grote waterpartij gecreëerd die de tuin inloopt. Deze wordt gebruikt als waterspiegel en is slechts 30 cm diep, onderwater voorzien van een pomp en een grindlaag.”

“Deze spiegelvijver is een mooie, rustgevende eyecatcher in het geheel, van 16 meter lengte en 2 meter breedte. De pomp is puur voor de zuurstofvoorziening aanwezig. Het geheel wordt smaakvol en functioneel bijgestaan door een uit vlonderhout gebouwd verhoogd podiumterras, inclusief een heerlijke pergola. Alles is in groot formaat opgezet en er staat geen element te veel in deze tuin. Het is de kunst van het weglaten.”

Oud Hollandse handvorm tegels vormen een visuele overbrugging

Michel Verhoeven Tuinen werkt graag met tegels van Schellevis uit Dussen, zo ook in deze situatie. “Het terras is gelegd met schitterende, ingetogen Oud Hollandse handvormtegels van Schellevis. De enige die deze tegel van 2 meter x 1 meter produceert. We spreken hier over een gegoten tegel van 10 cm dik, met een gewicht per stuk van circa 500 kg. Om die reden zijn deze tegels dan ook machinaal gelegd”, legt Michel uit.

“De tegel beantwoordt volledig aan het karakter van het huis. De handvorm maakt dat de tegel niet maatvast is en geen vellingnaden kent. Daarmee wordt een vloeiende, natuurlijk ogende overgang bewerkstelligd van huis naar tuin.”

Michel Verhoeven Tuinen

Doelenstraat 11

5081 CJ Hilvarenbeek

Tel: 013-5052618

[email protected]

Schellevis Beton B.V.

Loswal 11

4271 BA Dussen

Tel: 0416-391147

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN