Dijkwoning in harmonie | Bongers Architecten

Dijkwoning in harmonie | Bongers Architecten

Luxe, comfortabele dijkwoning

“Het is mooi om te zien dat wat je bedacht hebt, in de parkijk ook mooi uitkomt”, mijmert Cees Bongers voor zich uit. Cees en Sander zijn architect bij Bongers Architecten uit Oud-Alblas. Waar hij het over heeft? Over een onlangs gerealiseerde dijkwoning, in een Ridderkerkse waterkering. 

“We hebben ons aan de strikte regels van de gemeente gehouden”, vervolgt Sander. “Dat hield onder andere in dat het niveau van de woning wat lager kwam te liggen, om als dijkwoning door te kunnen gaan. Er mocht 750 kuub bebouwing plaatsvinden. Die hebben we ten volste benut!”

Vloeiend samenspel tussen architectuur en de omgeving

Het resultaat is een belevenis geworden. Bongers Architecten heeft slim gebruik gemaakt van het feit dat de woning verdiept ligt, om een maximaal samenspel te creëren tussen de woning en de omgeving waarin deze staat. “De terrassen worden gedragen door het kelderdek, om boven het maaiveld uit te komen”, legt Cees uit.

“De kelder combineert wooncomfort en pure functionaliteit op een mooie manier. Zo vinden we daar een bioscoopzaal, een wellness . ruimte, een grote garage en een technische ruimte, die onder andere de apparatuur voor de wellness ruimte herbergt, alsmede de installatie voor deze energiezuinige woning.”

Tussen de trappen die vanaf het gazon toegang bieden tot de begane grond, zijn ramen aangebracht. Goed voor daglichttoetreding in de kelderruimtes, maar vooral om vanuit de kelder zicht naar buiten te hebben en over het maaiveld uit te kijken. “Het zorgt ervoor dat ook de kelder betrokken wordt bij wat er buiten gebeurt. Dat is vrij uniek.”

Landelijk moderne bouwstijl

De woning heeft een riet gedekte kap en wit stucwerk op de eerste verdieping. Cees schetst: “Het metselwerk op de begane grond bestaat uit een ranke steen met een mooi reliëf, stoer, contrasterend met het stucwerk erboven. Het vult elkaar aan, de grillige, robuuste vorm van de steentjes en het gladde, strakke stucwerk.”

Sander noemt de bouwstijl van de woning ‘landelijk modern’ en die vlag dekt de lading volledig. De integratie in het landschap wordt nog eens mooi benadrukt door het wonderschone uitzicht, enerzijds de tuin in, anderzijds uitkijkend op het stromende water in de Waal.

“Dat kan allemaal dankzij de riante beglazing die in dit project is voorzien”, legt Cees uit. De toepassing van natuurlijke materialen geeft een authentieke sfeerbeleving. De combinatie van riet, steen en stucwerk geven de woning een karaktervolle uitstraling. Was dat ook de opdracht van de klant?

Sander: “Stel je eens voor hoe het gegaan is. De klant komt een kavel tegen tijdens het hardlopen en besluit op dat moment dat hij daar wel wil wonen. Vervolgens komt hij bij ons binnenstappen, met de mededeling ‘maak er maar wat moois van’. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd, we zijn vol verve aan de slag gegaan met het ontwerp, dat meteen een schot in de roos was.”

Met de gemeente aan tafel

Bongers Architecten heeft voor het ontwerp en de bouw in nauw overleg gestaan met de stedenbouwkundige van de gemeente. Er moest voldaan worden aan de geldende richtlijnen van de zogeheten ‘Waalvisie’.

“Met onze expertise en overtuigingskracht hebben we het maximale uit het toegestane bebouwbare oppervlak weten te halen. Naast de vergunnigsvrije uitbreiding is de woning volledig onderkelderd, zelfs onder de terrassen.”

Wooncomfort op elk niveau

De keuken en de zithoek zijn dusdanig gesitueerd dat zij één lijn vormen met het panoramisch uitzicht. De grote woonkeuken fungeert als pleisterplaats voor de familie. Een leefhoek met open haard zorgt voor knus samenzijn en de loungebanken in de bibliotheek laten je met een goed boek in de hand even wegdromen naar een andere wereld.

“Beneden treffen we de ouderslaapkamer met eigen badkamer aan, naast de hal. Zowel de hal als de overloop en de vide zitten op het noorden. Een lichtpartij in het dak zorgt voor de daglichttoetreding. Boven vinden we twee slaapkamers en twee badkamers, één voor de kinderen en één voor gasten”, aldus Cees.

Duurzaam wonen, vandaag en morgen

“Natuurlijk licht is echt een kenmerk voor deze woning. Het is niet alleen gezond, maar ook energie-efficiënt. Duurzaamheid was bij deze bouw een terugkerend thema. Dat zie je aan de toegepaste warmtepomp, goed voor verwarmen en koelen. Er is zwaar geïsoleerd en er zijn zonnepanelen aangebracht.

Er is veel aandacht aan de techniek besteed, voor een goed binnenklimaat, zowel balansventilatie als verwarming en koeling. Wat dat betreft is deze woning ‘future proof’, zegt Sander tot besluit. De bouw van de woning is gerealiseerd in samenwerking met Aannemingsbedrijf Lagendijk B.V. uit Streefkerk.

Van vloer tot wand de perfecte tegel

Bij de prachtige dijkwoning in Ridderkerk, die onder architectuur van Bongers Architecten tot stand is gekomen, is werkelijk niets aan het toeval overgelaten. Dat geldt zeker voor het tegelwerk in de woning, zowel op de vloer, als op de muur in de sanitaire ruimtes. Verantwoordelijk voor dit puike vakwerk is Tegelhuis Badkamers en Tegels uit Barendrecht. Frits Jaspers van Tegelhuis denkt met genoegen terug aan dit project.

“In de haardkamer, tv-kamer, werkhoek, hal en entree hebben we 90 x 90 cm tegels gelegd van het merk Ceramica Padana. Een keramische tegel, met certificering. De kleurencombinaties zijn gedurfd en komen zeer goed tot hun recht. Opmerkelijk detail: de voegen zijn slechts 1 mm breed en in de kleur van de tegels. Het resultaat is een ongelooflijk strakke vloer!”

Extra aandacht is besteed aan de ornamentering in de badkamer, waar Tegelhuis decortegels heeft ingezet met een rijk geornamenteerde gouden opdruk van bloemen. Ook het bad, de badmeubels en wastafels komen van Tegelhuis.

“Als totaalleverancier van badkamers zijn wij in staat om een perfecte harmonie te creëren tussen alle elementen die tezamen de badkamer maken”, schetst Jaspers. “

We gaan nog een stap verder, de wellnessruimte in de kelder komt ook van onze hand. Stoomcabine, droge sauna en Sunshower de Luxe zijn door ons geleverd en de aankleding er omheen komt van de hand van onze ontwerpers. Het creëren van wellness ruimtes mag gezien worden als een van onze specialiteiten”

Tegelhuis Badkamers en Tegels

Deventerseweg 11

2994 LE Barendrecht

Tel: 0180-646810

[email protected]

Bongers Architecten

Dorpsstraat 48

2969 AD Oud-Alblas

Tel: 0184-692171

[email protected]

ASWA Keukens Dordrecht

Mijlweg 53c

3316 BE Dordrecht

Tel: 078-6321280

[email protected]

Trabor Gevelprojecten

Ambachtsweg 6

3381 LN Giessenburg

Tel: 0184-653585

[email protected]

Straluma meubelen en verlichting

Zeemanstraat 17

2991 XR Barendrecht

TeL: 010-2921022

[email protected]

AbrahamArt

Stratumsedijk 79

5614 HP Eindhoven

TeL: 088-222 3 111

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN