Een prachtige parel | Architectenbureau Kalque

Een prachtige parel | Architectenbureau Kalque

“Droomwoning van oud pakhuis…”

Vol met potentie

“Het oude en verlaten pakhuis was zo’n typisch pand waar u keer op keer zonder op of om te kijken aan voorbijfietst. Maar als u gedwongen wordt om goed naar het gebouw te kijken, ziet u dat het een pareltje kan worden. Ik heb waardering voor het feit dat mijn opdrachtgevers de potentie van het Pakhuis zagen”, aldus Jouri Kalkhoven, eigenaar van Architectenbureau Kalque. Al met al duurde het grondige renovatie traject zo’n vier jaar en transformeerde het oude pand tot een ware blikvanger met een heerlijk uitzicht over het water.

Pand met karakter

“Mijn eerste advies aan de opdrachtgevers was om de aftakeling van het pand zo snel mogelijk te stoppen door het dak te vervangen. Zo werd het gebouw wind- en waterdicht en kon het door lekkages geplaagde pakhuis drogen”, kijkt de enthousiaste architect terug. Al bij de eerste kennismaking met het pakhuis voelt hij de creativiteit als het ware in zijn lichaam borrelen en onderkent hij de mogelijkheden én de historie van het gebouw.

“Het is een heel karakteristiek pand met enkele bewaard gebleven ornamenten. Ik wist al snel dat ik deze elementen eer aan wilde doen en dat ik het industriële karakter wilde behouden. Omdat het gebouw hoog, smal en langgerekt is, was het een uitdaging om het interieur op een passende wijze vorm te geven en alle gewenste functies in de woning onder te brengen.”

“Door aan de zijkant van het pakhuis een ruime aanbouw te realiseren, waarin we onder meer het toilet, de meterkasten en de entree onderbrachten, wonnen we op de begane grond veel woon- en leefruimte. Maar de aanbouw, die eveneens dient als carport, is niet alleen functioneel. Met de bouw van de glazen doos hebben we ook een fraai gebaar aan de woning toegevoegd.”

Glazen as

Ook aan de achterzijde werd de woning met een extra element verrijkt. Vanaf het stalen balkon genieten de bewoners thans van het fraaie uitzicht op de oude haven van Vlaardingen. Belangrijkste ingreep aan de binnenzijde van het pakhuis is het realiseren van de ranke, stalen trap in het hart van de woning.

Door de blikvanger te omkaderen met glas en een dakraam boven de trap te maken, kent de droomwoning thans een licht en ruimtelijk karakter. “De glazen as zorgt dat de bedruktheid uit het pand is verdwenen en maakt dat de bewoners visueel met elkaar in contact staan.

Het natuurlijke licht in het trapgat geeft openheid aan de zware houten balklaag van het pakhuis. Het beschot en de originele balken zijn in het zicht gelaten, net als de stalen kozijnen en ramen, die zijn gerestaureerd en voorzien van achter-zetramen.”

Schoenen als toonbeeld van ziel

Het interieur van de woning is modern, comfortabel en luxe. Aan de straatzijde is de open keuken gesitueerd, terwijl het gezin aan de achterzijde op de begane grond kan relaxen in de zithoek óf in de achtergelegen tuin. Opvallend en sfeerbepalend in het ruime leefgedeelte is de vloer.

“Vanaf het begin wilde de opdrachtgever een marmeren vloer op de begane grond. Toen ik kennismaakte met het oude en vervallen pakhuis kon ik me niet voorstellen dat er ooit een dergelijke vloer in het pand zou verschijnen. Maar het is gelukt en het lijkt wel alsof de vloer er altijd al lag.”

Op de drie bovengelegen verdiepingen vinden we onder meer de slaap- en badkamers, een werkkamer en een gastenverblijf, waarbij de ruime slaapkamer van de heer en vrouw des huizes in het oog springt.

Het stijlvolle en moderne bad speelt een heerlijk spel met de oude, stalen kozijnen, op het balkon genieten de bewoners van het uitzicht en de achter glas verscholen schoenenetalage geeft een kijkje in de ziel van de opdrachtgeefster. “Waarom zou u deze bijzondere schoenen en tassen verbergen achter een deur? ‘Dit bent u, laat het zien!’, zei ik tegen haar. Zie het als een statement op de toch al fraaie verdieping.”

Transformatie

Gevraagd naar zijn leukste moment of herinnering van het ingrijpende renovatie proces benoemt de architect niet de oplevering of een compliment van de opdrachtgevers. Nee, het was de dag dat hij puur uit interesse naar het oude pakhuis reed om naar de voortgang te kijken.

“Dat geeft wel aan hoe prettig het proces was. Het was een fijne combinatie tussen de uitdaging om het oude pand te transformeren naar het gedroomde eindresultaat en de leuke samenwerking met de betrokken opdrachtgevers. Dit samen maakt het voor mij een bijzonder project. En als je dan hoort en ziet hoe blij ze met de nieuwe woning zijn, is dat natuurlijk helemaal mooi. Het lelijke eendje is inderdaad een prachtige parel geworden.”

 

 

Kalque BNA

Hooikade 13

2627 BA, Delft

[email protected]

 

EXCELLENT | WONEN & LEVEN