Een woonsprookje op maat | Casa Ratsma

Een woonsprookje op maat | Casa Ratsma

Betoverend resultaat …

Bij de oplevering vlak voor de feestdagen gaven de blije bewoners een kerstpakket en een kaart met een persoonlijke boodschap aan de tijdens het proces betrokken partijen. Uit de verschillende teksten sprak dankbaarheid en warmte. 

“Prachtig om mee te maken”, aldus Krijn Ratsma, eigenaar van architectenbureau Casa Ratsma. “Het geeft enorm veel voldoening als opdrachtgevers tot tranen toe geroerd naar het eindresultaat kijken”, geeft interieurarchitekte Marjo de Leng aan. Haar bedrijf Mdua wist samen met aannemer Bestbouw en het genoemde Casa Ratsma een voor de opdrachtgevers waar woonsprookje op maat te realiseren. 

“We krijgen nog regelmatig een appje of mailtje waarin ze aangeven hoe blij ze zijn met het eindresultaat.”

Een prachtig resultaat met een prettig ontwerp- en bouwtraject

Al tijdens het prettige kennismakingsgesprek, waarin Krijn Ratsma onder meer enkele referentieprojecten toonde en hij zijn manier van werken uitlegde, waren de opdrachtgevers overtuigd dat de ervaren vakman de juiste architect was om hun nieuw te bouwen woning te ontwerpen.

“Tijdens ons gesprek vertelde ik dat ik al vele jaren lang tot grote tevredenheid samenwerking met interieurarchitekte Marjo de Leng en dat onze gezamenlijke kijk op het ontwerpen van een woning tot prachtige resultaten en een prettig ontwerp- en bouwtraject leidt. De opdrachtgevers zagen na een latere kennismaking met Marjo de meerwaarde van een samenwerking tussen ons, waarna Marjo en ik samen het ontwerptraject zijn gestart”, kijkt Krijn Ratsma terug op de start van het project.war

Warme jas

“Na een inventarisatie van de woonwensen, het goed in kaart brengen van de leefwijze van het gezin en het bezoeken van de kavel, maakt Krijn een eerste indeling van de woning, waarna ik het vlekkenplan in samenspraak met Krijn verder uitwerk”, geeft Marjo inzicht in een gangbare samenwerking tussen de twee woonspecialisten.

“We denken in deze fase nog niet na over de vorm van de woning of de toe te passen materialen, maar stemmen af hoe groot bijvoorbeeld de verschillende woon- en leefruimtes worden en waar de door de bewoners gewenste raampartijen dienen te komen, zodat ze bijvoorbeeld desgewenst in de ochtend van de zon in de keuken kunnen genieten. Samen zorgen we dat de basis van het huis perfect aansluit op het leven van de bewoners.

Een indeling die voelt als een warme jas. Een plattegrond die fraaie zicht-, licht- en looplijnen biedt en gericht is op de toekomst. De speelkamer van nu kan over een aantal jaar bijvoorbeeld ook als slaapkamer dienen. De vervolgens door Krijn ontworpen buitenschil maakt het totaalplaatje compleet.”

Nastreven van woonperfectie

Het op papier en in 3D aan de opdrachtgevers gepresenteerde totaalplaatje kan echter nog zo mooi ogen, zonder de expertise en het vakwerk van partijen, die hetzelfde hoge niveau als de (interieur)architekt nastreven, wordt de getoonde woondroom nooit perfect naar de werkelijkheid vertaald.

“Vandaar dat wij ons gelukkig prijzen dat we met Bestbouw een vakkundige, betrouwbare, prettige, flexibele en communicatief vaardige aannemer hadden. Ik werkte in het verleden al vaker samen met het in Haastrecht gelegen bedrijf en elke keer weer leverden ze vakwerk”, aldus Krijn Ratsma.

Johan van den Berg directeur en mede-eigenaar van Bestbouw: “De samenwerking tussen ons, Krijn en Marjo verliep bijzonder prettig, open en transparant. Ieders inbreng werd gewaardeerd en ieders expertise werd op waarde geschat. Dat maakt dat het gehele bouwproces prettig verliep. En dat zie je terug in het eindresultaat. Samen gingen we voor een woning die klopt tot in het kleinste detail – van de vormentaal, de inrichting tot de afwerking – en dat is gelukt. Voor ons als bedrijf is en blijft het mooi en bijzonder om bij te dragen aan de realisatie van woondromen.”

0 op de energieteller

Architect Krijn Ratsma verdiept zich al vijfentwintig jaar in duurzaam bouwen en beschikt daardoor over een enorme kennis – zowel theoretisch als in de praktijk – over dit thans steeds belangrijker wordende bouwaspect. Zo ontwierp en bouwde hij in de privésfeer al twee aardgasvrije en energieneutrale panden.

“In mijn ontwerpen staan comfort, duurzaamheid en energieneutraal bouwen centraal. Door een woning slim te ontwerpen, heb je minder techniek nodig om het duurzaam te maken. Waardoor het je als opdrachtgever ook minder geld kost om een woning energieneutraal te maken. En uiteindelijk merk je natuurlijk ook dat je geld bespaart op je huisvestingslasten. Mijn verwachting is dat de bewoners van deze woning mede door de zonnepanelen qua energieverbruik geen kosten hebben.”

Bijzondere familiewoning

De prachtig gelegen woning heeft met het vlinderdak een bijzondere vorm en kent zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde een fijne balans tussen gezelligheid en moderniteit. Een geslaagd en gelaagd spel tussen strakke elementen en warme gebaren. Uitdagend en oogstrelend is de combinatie tussen het witte stucwerk en het onder meer aan de onderzijde van de enorme overstekken toegepaste plaatmateriaal met houtmotief. Een fraai toonbeeld van de creatieve gedachtegang van architect Krijn Ratsma en het vakmanschap van de specialisten van Bestbouw.

Aan de binnenzijde zorgen ruimtelijkheid, de luxe en comfortabele inrichting en een flinke hoeveelheid natuurlijk licht voor een aansprekend totaalbeeld. De enorme en aan de tuinzijde gepositioneerde leefkeuken vormt het kloppende hart van de woning, terwijl de rijke woonkamer uitnodigt voor een gezellige familieavond. Eyecatcher in deze ruimte is het prachtig uitgevoerde televisiemeubel. De haardpartijen maken het genietplaatje compleet.

Bouwen is leuk!

De zeer enthousiaste bewoners stonden, bij het zien van een kleine impressie van hun te bouwen droomwoning, al bijna van vreugde te dansen. Het enthousiasme was ook tijdens het bouwproces aanwezig.

“Vooraf werd het motto geschetst dat bouwen leuk moet zijn. Achteraf kunnen we stellen dat Krijn, Marjo en Johan dat samen volledig hebben weten waar te maken. Hoe we naar het eindresultaat kijken? Nog steeds worden we dagelijks enorm blij van onze prachtige woning!

Casa Ratsma

Geldersedijk 22a

3247 KD Dirksland

Tel: 0187-609630

[email protected]

Mdua Marjo de Leng interierarchitekte

Lloydkade 685

3024 WZ Rotterdam

Tel: 06-29532394

[email protected]

Bestbouw Haastrecht B.V

Blekerstraat 2

2851 BL Haastrecht

Tel: 0182-502522

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN