Geslaagde transformatie | Architectenbureau StrandNL

Geslaagde transformatie | Architectenbureau StrandNL

Modern wonen in een klassiek pand

De oorspronkelijke pastoriewoning met een oppervlakte van maar liefst 650 vierkante meter deed de laatste jaren dienst als notaris- en advocatenkantoor. Nadat het prachtig gelegen pand met een statige uitstraling in de verkoop kwam, sloegen de huidige bewoners snel toe en stelden het veelzijdige architectenbureau StrandNL de vraag of zij het grote kantoorpand konden transformeren tot een gezellig, functioneel en warm leefhuis. 

“We zagen de potentie van het pand en wisten dat met een paar ingrepen het zakelijke karakter van het interieur zou verdwijnen”, aldus Mark Mutsaers van StrandNL. 

Optimaal in verbinding

“Met een pand van een dergelijke grootte dien je te zorgen dat de leefruimtes die je creëert een eigen functie hebben, maar wel door kleur- of materiaalgebruik met elkaar in verbinding staan en een eigen identiteit kennen.

Zo voorkom je dat de bewoners uiteindelijk maar twee of drie ruimtes in de woning gebruiken, maar ook dat ze zich verloren voelen als ze in een andere ruimte ten opzichte van elkaar verblijven”, legt Mark uit. Waar de plattegrond op de begane grond vrijwel intact bleef – net als de indrukwekkende trappartij in de ruime hal – werden op de eerste verdieping enkele wanden gesloopt om zo tot een goede en voor het gezin met uitwonende (klein)kinderen passende indeling te komen.

“Voor de heer en vrouw des huizes creëerden we een eigen domein met de uitstraling en functionaliteit van een hotelkamer. Het slaapvertrek sluit aan op de badkamer en de kleedruimte. Samen vormen ze een prachtig totaalplaatje. Voor de kinderen en hun kroost realiseerden we eveneens ruime slaap- en badkamers, zodat ze een eigen plek in de woning hebben als ze komen logeren.”

Ranke profielen en een extra zichtlijn

Op de begane grond situeerde het team van StrandNL aan de voorzijde onder meer een werkruimte en een woonkamer. Om de grandeur van het oude pand te benadrukken koos het architectenbureau in dit gedeelte van de woning voor een fraaie houten visgraatvloer en werden enkele oude haardpartijen gerestaureerd.

Waar de voorzijde een redelijk gesloten karakter kent, speelt het daglicht aan de tuinzijde van de woning een grotere rol van betekenis. Zo zorgen de diverse stalen deuren die tot aan de grond lopen voor veel lichtinval in de woning.

Opvallend detail is dat de ranke profielen niet in de standaardkleur zwart zijn uitgevoerd, maar in een donkerbruine kleur. Dit op verzoek van de zeer betrokken en meedenkende vrouw des huizes. “Maar de grootste connectie met buiten voel je natuurlijk in de prachtige serre. Waarin de bewoners eten, genieten van een drankje en van het heerlijke uitzicht op de onder architectuur aangelegde tuin.

Samen met de riante leefkeuken is dit het hart van het huis geworden. Door de toegevoegde leefruimte ook voor een deel aan de zijkant van de woning te realiseren, voegden we niet alleen een fraaie zichtlijn toe, maar creëerden we ook een prettige leeshoek. De haardpartij maakt de gezellige setting af.”

Tijdloos en sereen

Het kleur- en materiaalgebruik zorgt voor een stijlvolle, tijdloze en serene uitstraling op de begane grond. Waar de voorste ruimtes zijn voorzien van een houten vloer, koos StrandNL aan de achterzijde voor een fraaie gietvloer. Praktisch voor de eetkamer en keuken en daarnaast fijn in contrast met het toegepaste hout en baksteen. Een uitgekiend verlichtingsplan maakt de sfeer compleet.

“Samen met de bewoners doorliepen we een intensief en prettig proces. We zijn beiden bijzonder blij met het eindresultaat. Feit dat ze er met veel plezier wonen, ze zich er thuis voelen en de woning, zoals gewenst, als gezellig ervaren, is prachtig. Dat is en blijft het mooiste compliment dat je als ontwerpteam kunt krijgen”, sluit Mark Mutsaers af.

B-Art Works Gietvloeren | Gietvloer als luxe sfeerschepper

“Voor één van de kinderen van het echtpaar verzorgden we in het verleden al tot grote tevredenheid een gietvloer. Vandaar dat de heer en vrouw des huizes ook bij ons aanklopten voor een gietvloer in hun prachtig gerenoveerde woning. Zoals altijd gingen wij tijdens onze gesprekken dieper in op hun wensen en wat ze van een gietvloer verwachtten. Ook vertelden we duidelijk alle voor- en nadelen van een dergelijke vloer”, legt Inge van Dommelen van B-Art Works Gietvloeren uit.

De in Oss gelegen specialist op het gebied van gietvloeren verzorgde uiteindelijk een zeer hoogwaardige en in twee kleuren gegoten polyurethaan gietvloer (Duo Art) op een deel van de begane grond van deze bijzondere woning.

“De vloer is trendy, modern en stijlvol en voegt een extra vleugje luxe, sfeer en elegantie toe. Daarnaast voelt de gietvloer heerlijk comfortabel aan en nooit helemaal koud, omdat een polyurethaan gietvloer altijd de omgevingstemperatuur aanneemt.”

B-Art Works Gietvloeren

Oude Kerkstraat 44

5341 HL Oss

Tel: 0412–405322

[email protected]

VEBE Keukens | realiseert droomkeuken

De bijzondere maatwerkkeuken is een creatie van VEBE Keukens en straalt uit waartoe het ervaren en kwaliteitsvolle bedrijf in staat is. Tijdens een bezoek aan de grote en inspirerende showroom van de in Zaltbommel gelegen specialist op het gebied van onder meer keukens, tegels en bouwkundige opties, raakte het echtpaar onder de indruk van één van de in totaal dertig compleet aangeklede en gestylde keukenopstellingen.

Door vervolgens goed naar de wensen en voorkeuren van de opdrachtgevers te luisteren, wist VEBE Keukens – uiteraard met de beschikbare ruimte in het achterhoofd – tot een ontwerp te komen dat geheel aansloot op de keukendroom van het echtpaar.

De keuken is uitgevoerd met twee kookeilanden, waarvan het werkblad bestaat uit RVS. Op verzoek van de opdrachtgevers zijn de pitten naadloos in het werkblad gelast, terwijl in de boven het kookgedeelte hangende lampenkap de afzuigkap is verwerkt. De lamp boven het andere eiland dient wel als lichtbron. De houten kastenwanden zorgen voor een warme uitstraling van het oogstrelende eindresultaat.

Opvallend is dat de kastenwand aan de achterzijde van de keuken niet gelijkloopt met de muur. Nog een voorbeeld waaruit blijkt dat we kunnen spreken van een uniek en verre van standaard totaalplaatje.

VEBE Keukens

Doornepol 1a

5301 LV Zaltbommel

Tel: 0418-516006

[email protected]

Fotografie met dank aan Emma Beugelink van StrandNL

StrandNL architectuur & interieur

Wittevrouwenstraat 28

3512 CV Utrecht

Tel: 030-2313799

[email protected]

Hexterieur

Hoogstraat 33

4285 AG Woudrichem

Tel: 06-13138736

[email protected]

Lampuniek Den Bosch

Torenstraat 3c

5211 KK Den Bosch

Tel: 073-6132038

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN