Gesloten karakter VS openheid | Egide Meertens

Gesloten karakter VS openheid | Egide Meertens

De uit blauw steen – afkomstig uit een groeve in het Belgische Henegouwen – opgetrokken woning kent aan de voorzijde en aan de beide zijkanten een gesloten karakter. Slechts enkele op doordachte plekken gepositioneerde raamvlakken onderbreken de natuurstenen compositie.

Hoe anders is het aan de achterzijde van de door architect Egide Meertens ontworpen woning, waar de bewoners door de vele glaspartijen een riant uitzicht hebben op de van een groot terras en zwembad voorziene buitenruimte en de weidse omgeving. 

Imposante creatie

Op basis van enkele gesprekken met zijn opdrachtgevers en een grondige analyse van de kavel, de omgeving en de stand van zon gedurende de dag presenteerde de ervaren architect Egide Meertens zijn ontwerp aan de huidige bewoners van de imposante woning.

“Van mijn opdrachtgevers kreeg ik behoorlijke vrijheid in de ontwerpfase. Op basis van hun reactie concludeer ik dat ik hun wensen en dromen goed had weten weer te geven, want aan het eerste ontwerp is vrijwel niets veranderd. Het architectuurontwerp combineert open en gesloten vlakken op een doordachte manier met elkaar. Raamvlakken wisselen af met geveldelen in stroken natuursteen.

De aannemer verwerkte de natuursteen met een voeg van amper 2mm. De stenen met verschillende hoogtematen werden gesorteerd en per maat in verschillende lagen verwerkt. Door de vlakken van de eerste verdieping een paar centimeter naar voor te laten springen, benadrukken ze de geleding in de woning”, legt Egide Meertens uit.

Toetreding van natuurlijk licht

Het lijnenspel en gebruik van slechts enkele materialen – natuursteen, glas en aluminium – geeft het exterieur een rustig karakter, terwijl de donkere en brede kozijnen het geheel van een bepaalde robuustheid voorzien. Via de verschillende raamvlakken en de geheel transparante achterzijde valt de zon de woning binnen. Ook het door de creatieve vakman ontworpen dakraam aan de voorzijde van de woning zorgt voor een subtiele toetreding van natuurlijk licht.

De aan het einde van de kavel gelegen en door Egide Meertens ontworpen paardenstallen zorgen in de tuin voor de benodigde privacy, waardoor de bewoners optimaal kunnen genieten van de fraaie tuin en het prachtige zwembad.

“Het is de derde woning die de opdrachtgevers bouwden en de heer des huizes gaf aan dat dit de eerste keer was dat het gehele proces soepel verliep. Voor ons als bureau een mooi compliment”, sluit de eigenaar van Egide Meertens Plus Architecten af.

D&A Pool Technics | Droombad op maat

“Het zwembad gaat mooi op in de buitenruimte en sluit qua uitstraling fraai aan op de woning”, gaat Erik De Baerdemaeker in op het op maat gemaakte zwembad dat hij realiseerde. Zijn in 1991 gestarte bedrijf D&A Pool Technics geldt al dik vijfentwintig jaar als dé specialist op het gebied van het aanleggen en renoveren van zwembaden.

Achter de door architect Egide Meertens ontworpen woning ontwierp en plaatste hij een betonnen zwembad, dat is uitgevoerd met lichtgrijze, gewapende folie en rondom is voorzien van granieten tegels. De toegepaste solar-lamellenafdekking zorgt voor een extra warmterendement van 3 à 4°C. D&A Pool Technics combineert de jarenlange ervaring en de persoonlijke aandacht voor de opdrachtgevers met een hoogwaardig afwerkings- en serviceniveau.

“Aan kwaliteit en afwerking doen wij geen concessies. Wij staan bekend om ons hoge niveau en daar tornen wij niet aan. Opdrachtgevers verlangen en krijgen een zwembad met een onberispelijke afwerking met oog voor detail”, aldus de ervaren en gemoedelijke Erik De Baerdemaeker, die aanstipt dat D&A Pool Technics van de eerste schep in de grond tot en met de laatste terrastegel bij het project betrokken is.

Zijn in het Belgische Zonhoven gelegen bedrijf blinkt niet alleen uit in de realisatie van zwembaden op maat, maar is tevens een veelgevraagde specialist op het gebied van sauna’s, whirlpools, infraroodcabines en luxe overkappingen.

D&A Pool Technics bvba

Halveweg 62a

3520 Zonhoven

Tel: +32 (0)11-823765

M: +32 (0)475-733020

[email protected]

Egide Meertens Plus Architecten

Hoofdkantoor

Iers Kruisstraat 60

3770 Riemst

Tel: +32 (0)12-453070

M: +32 (0)475-706537 (Egide)

Satellietkantoor

Vlierstraat 59/0101

8400 Oostende

Tel: +32 (0)59-502550

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN