Het onmogelijke wordt mogelijk | Broos de Bruijn

Het onmogelijke wordt mogelijk | Broos de Bruijn

Midden in de wijk, midden in de natuur

In een nieuwbouwwijk in Brabant maakte Broos de Bruijn architecten het onmogelijke mogelijk: op een smalle kavel, midden in de wijk, realiseerden ze een ruime, vrijstaande woning waarbij je het gevoel hebt midden in de natuur te leven. 

“Dat was een hele uitdaging”, aldus Vincent de Bruijn, één van de oprichters van Broos de Bruijn architecten en bovendien de verantwoordelijke architect voor dit project. “De achterzijde van de woning grenst aan een prachtig, beschermd natuurgebied. Wij hebben gekeken hoe we daar zo goed mogelijk gebruik van konden maken.”

Met zicht op het natuurgebied

De woning is vrijstaand, maar staat vlak op de andere huizen in de straat. De opdrachtgevers waren erg gesteld op hun privacy en wilden een rustige woning, die hen het gevoel geeft dat ze alleen wonen, midden in de natuur. Daarom koos Broos de Bruijn architecten ervoor om zowel de zijkanten als de voorzijde van het huis relatief gesloten te houden. De focus van de woning ligt op de achterkant, met uitzicht op het natuurgebied.

Alle grote puien met schuifdeuren zitten daarom ook aan de achterzijde. Deze zijn zo geplaatst dat je bijzondere zichtlijnen houdt en bijna een panoramaview krijgt. “Als je binnenkomt, kijk je gelijk naar achteren, naar het natuurgebied. En omdat je de buren niet ziet, is het net alsof je helemaal alleen woont, midden in de natuur”, zegt de gerenommeerde architect enthousiast.

Rust en harmonie

De woning straalt rust en harmonie met de natuur uit. Dit gevoel wordt versterkt door de eenvoud in materiaalgebruik. Hieraan herken je de signatuur van Broos de Bruijn architecten. “Wij geloven dat je een gebouw een uitstraling van rust en harmonie kunt geven door je te beperken in het aantal materialen”, aldus Vincent de Bruijn.

“Vooral omdat dit een relatief kleine woning is. Als je dan te veel toeters en bellen gaat toepassen, wordt het een heel onrustig beeld.”

Ogenschijnlijk eenvoudig

Naast het gebruik van een beperkt aantal materialen, valt hier vooral op hoe strak het ontwerp is. “Bij deze woning hebben we bewust weinig overgangen gemaakt. En de plafonds en wanden van deze woning lopen naadloos in elkaar over. Hetzelfde zie je bij de daktrim, die bijna onmerkbaar overgaat in een waterslag”, zegt de ervaren architect.

Dit alles ziet er misschien eenvoudig uit, maar zoiets realiseren is verre van gemakkelijk: “In de architectuur geldt meestal: hoe makkelijker het eruitziet, hoe moeilijker het is.”

Aandacht voor details

Andere kenmerken van deze woning waarin de hand van Broos de Bruijn architecten te zien is, zijn het gebruik van veel glas, wat voor veel lichtinval zorgt, en de aandacht voor het contact tussen binnen en buiten. Maar vooral aan de aandacht voor details is te herkennen dat het hier om een woning van Broos de Bruijn architecten gaat.

Vincent de Bruijn: “Wij letten erg op de details. Als je in gaat zoomen op het huis moet alles kloppen, juist de kleinigheden moeten netjes zijn en goed aansluiten.”

Ervaring

Dat de architecten van Broos de Bruijn zichzelf hoge eisen stellen, moge duidelijk zijn. Gelukkig kunnen ze hiervoor terugvallen op een flinke dosis ervaring. Broos de Bruijn architecten werd twaalf jaar geleden opgericht door Dennis Broos en Vincent de Bruijn. In 2018 kwam daar een derde partner, Durk Landman, bij. Samen zijn ze goed voor meer dan 40 jaar aan ervaring.

Voor deze woning hadden ze zelfs al zeer specifieke ervaring: ze hebben namelijk meerdere woningen in deze wijk gerealiseerd. Vincent de Bruijn: “De opdrachtgevers zijn steeds heel tevreden, waardoor we middels mond-tot-mondreclame steeds meer aanvragen krijgen.”

 

Boven verwachting

Dat laatste gold gelukkig ook bij deze woning: de eigenaren waren zeer tevreden. “Ze zeiden zelfs dat het boven hun verwachting was”, zegt de trotse architect, die nog regelmatig bij de eigenaren op de koffie komt.

“Als ik bij hen binnenkom en zie hoe ze daar wonen en ze zeggen, ‘we genieten er echt van’, dan geeft mij dat enorm veel voldoening. Daarom vind ik het zo leuk om architect te zijn: je kunt iemands droom verwezenlijken. Daar haal ik persoonlijk erg veel energie uit.”

Wij letten erg op de details, als je in gaat zoomen op het huis moet alles kloppen!

 

Broos de Bruijn Architecten

Boomgaardsstraat 84

3012 XE Rotterdam

[email protected]

Het Badhuys

Neerloopweg 24

4814 RS Breda

Tel: 076-3031150

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN