In het juiste licht wordt alles mooier | Hannie Verhoeven

In het juiste licht wordt alles mooier | Hannie Verhoeven

| Fotografie: Dionne Janssens |

Echte passie voor verlichting … 

“Verlichting mag nooit het stiefkindje van een interieur zijn” zegt Hannie Verhoeven. Zij is de eigenaar en lichtdesigner bij Hannie Verhoeven Lichtadvies. Deze maand bestaat haar bedrijf vijf jaar, maar Hannie laat al heel lang haar licht schijnen over verlichtingsvraagstukken.

Met diploma’s voor de opleidingen middelbare verlichtingstechniek en HBO lichtontwerp van de Lighting Design Acadamy op zak en een enorme dosis opgedane ervaring in lichtspeciaalzaken, weet Hannie precies wat het juiste licht toevoegt aan een interieur. 

“Mijn passie voor verlichting begon al tijdens mijn interieuropleiding. De liefde die ik heb voor interieur en inrichting werd al snel bijgestaan door een buitengewone interesse voor het juiste licht op de juiste plaats. Goede verlichting brengt een interieur tot leven en laat het spreken”, aldus Hannie.

Maak kennis met Hannie Verhoeven …

Alles begint bij een goed lichtplan

Of Hannie nu een particuliere of een zakelijke opdracht heeft uit te voeren, aan de basis van ieder werk staat een gedegen lichtplan. “De nadruk ligt in mijn werk op de particuliere klant”, schetst Hannie. Hierbij bepaalt zij per ruimte eerst welk type licht er op een bepaalde plek nodig is en dan pas welk armatuur daarvoor in aanmerking komt.

Alles uit één hand voor een gegarandeerd goed eindresultaat

Een lichtplan is een fijn samenspel tussen verschillende elementen. Om een lichtplan te laten slagen, is het noodzakelijk dat de armaturen en lichtbronnen die gemonteerd worden overeenkomen met hetgeen er in het plan is opgenomen. Om dat te bewerkstelligen geeft Hannie er de voorkeur aan om ook de verlichting via Hannie Verhoeven Lichtadvies te laten leveren.

“Zouden we het leveren hiervan aan derden overlaten, dan lopen we het risico dat de order ingevuld gaat worden met verlichtingselementen die niet passen in het plan”, legt Hannie uit.

| Fotografie: Dion de Bakker | Schuurwoning in Rijsbergen |

Plattegrond is geen uitgangspunt

Wat zijn de redenen voor een particulier om met een verlichtingsprofessional in zee te gaan?

Hannie is er helder over: “Allereerst vanwege de kennis die ik heb omtrent de eigenschappen van daglicht en kunstlicht. Daarnaast voorkom ik dat er een aantal klassieke fouten wordt gemaakt bij het indelen van de verlichtingspunten en de keuze in de verlichtingssoort. In een interieur leg ik graag accenten.

Licht moet kunnen reflecteren op een voorwerp, bijvoorbeeld een kast of schilderij, waar je de aandacht op wilt vestigen. Een spot lukraak in de ruimte of voor een raam plaatsen heeft in veel gevallen dan ook geen effect. En een spot recht boven of achter je hoofd geeft een vervelende schaduw.

Juist het samenspel van omgevingslicht, direct licht en indirect licht brengt een interieur tot leven. De toegevoegde waarde van werken met een professional zit hem dan ook in het feit dat er combinaties van verlichting bedacht worden. Het effect is fenomenaal.

Voor particuliere woningen is de juiste kleurtemperatuur daarbij heel belangrijk, nog belangrijker dan de kleurweergave van een lichtbron. De mix aan lichtbronnen moet een symbiose met elkaar aangaan, in dienst van de ruimte. Mijn vakkennis op het gebied van interieur en inrichting helpt om daar de beste verlichtingsvormen bij te zoeken.”

| Fotografie: Inpetto Fotografisch | Herenhuis in Amsterdam |

Trouw aan architectonische waarden

Hannie heeft een aantal mooie projecten mogen doen waarbij er sprake was van een bepaalde architectuur. “Onder meer een 18e eeuws grachtenpand, een woning gebouwd in de stijl van de Bossche School enkele typisch jaren ’60 woningen en de steeds meer in zwang komende schuurwoningen. Met liefde verdiep ik me bij dergelijke opdrachten in de architectuur en kom met een verlichtingsplan dat het gebouw eer aandoet.”

Ook een schakelplan is onontbeerlijk

Hannie Verhoeven Lichtadvies beperkt zich niet tot het ontwerpen en uitvoeren van een lichtplan. Ook het maken van een goed schakelplan is het bedrijf prima toevertrouwd.

“Een lamp zal toch aan moeten en een schakelaar nodig hebben. Daarom is het goed om vooraf een schakelplan te maken, ter ondersteuning van het lichtplan. Hoeveel schakelaars heb je nodig en waar moeten deze gemonteerd worden? Welke lampen delen een schakeling, welke hebben een dimmer nodig en welke kunnen eventueel draadloos aangestuurd worden? Dat voorkomt het aanleggen van bekabeling achteraf.

| Fotografie: Martine van der Moolen |

Hannie Verhoeven Lichtadvies

KVL Leerfabriek

Almystraat 14

5061 PA Oisterwijk

EXCELLENT | WONEN & LEVEN