Moderne blikvanger! | Engel Architecten

Moderne blikvanger! | Engel Architecten

Een licht en luchtig leefhuis in een natuurlijke omgeving…

Omringd door hoge bomen en grenzend aan het achtergelegen Heidegebied gaat deze bijzondere en elegante woning op in de natuur. Op een podium gepresenteerd en opgetrokken uit natuurlijke materialen die prachtig kleuren bij de omgeving. De grote glaspartijen, de ranke kozijnen en de transparante hoeken aan de achterzijde maken dat de natuur als het ware naar binnen wordt gehaald.

“Om de natuur zo min mogelijk te schaden, handhaafden we een groot deel van de bestaande bomen op de kavel.”

“Een schot in de roos. Ons eerste schetsontwerp van de nieuw te bouwen woning viel erg in de smaak bij de opdrachtgevers. Het doel van de presentatie was om te bekijken of wij het juiste architectenbureau waren om het droomhuis van de bewoners te realiseren. Nadat zij volmondig antwoordden dat ze daar na het zien van de tekeningen van overtuigd waren, werkten we ons ontwerp verder uit, finetuneden we de plattegrond en zochten we naar de juiste materialen. Aan het eerste schetsontwerp veranderde vrijwel niets”, kijkt architect Maarten Engel, eigenaar van Engel Architecten, terug.

Bomen en lichtinval

In de voorbereiding op het eerste schetsontwerp brachten Maarten Engel en zijn team veel tijd door op de gekochte kavel. Om de locatie goed in kaart te brengen én natuurlijk om de sfeer te proeven.

“Op en rondom de kavel staan veel hoge bomen en voor de betreffende gemeente, en ook voor ons, is elke gekapte boom er één te veel.  Om de natuur zo min mogelijk te schaden, handhaafden we een groot deel van de bestaande bomen op de kavel. Dat zie je bijvoorbeeld aan de bomen die letterlijk grenzen aan het bouwvlak. Eén van de bomen steekt zelfs dwars door het dek, waarop de woning is gesitueerd, heen. Zo verankert het ontwerp zich in zijn omgeving en blijft de omgeving intact”, geeft de architect aan.

Een grote voorwaarde van de bewoners was dat het een lichte en luchtige woning diende te worden. Vandaar dat Engel Architecten veel onderzoek deed naar de stand van de zon en de lichtinval op de kavel.

Maarten Engel: “Met een succesvol resultaat, want wat voor weer het ook is en hoe de zon ook staat, gedurende de dag is altijd sprake van een bijzondere lichtinval in de woning. We leverden het huis bijvoorbeeld op in december. De zon stond erg laag. Via de onder het schuine dak gerealiseerde lichtstraat vielen toch enkele zonnestralen op een fraaie wijze in de woonkamer binnen. Prachtig.”

Kleurstelling en materialisatie

“Maar ook tijdens het verdere proces waren we nog vaak samen met de zeer betrokken opdrachtgevers op de kavel te vinden. Zo besteedden we aldaar veel tijd aan de keuze voor de perfecte materialisatie van de woning. Wat is bijvoorbeeld het effect van de zon op de kleur van de baksteen en hoe bevalt de uitstraling van de steen bij bewolking?

Uiteindelijk kozen we voor een steen met een zachte grijstint. De gekozen tegels die van binnen naar buiten doorlopen, passen qua kleurstelling goed bij het metselwerk en de thermisch verzinkte dakranden. De ranke, houten kozijnen en de houten garagepoort leggen op hun beurt een fraaie link met de bomen op en rondom de kavel. Door de zorgvuldig gekozen materialen heeft de woning niet alleen een prachtige uitstraling, ook gaat het huis op in de natuurlijke omgeving”, aldus Maarten Engel, die vervolgens uitlegt waarom de woning op een lichte verhoging is geplaatst.

“De bewoners hebben een overvolle agenda en zijn daarnaast geen fervente tuiniers. Wel wensten ze graag een fijn terras om bij lekkere temperaturen van het buitenleven te genieten. Het omliggende dek biedt ruimte aan deze wens en plaatst de woning op een voetstuk. De rest van de tuin laten ze als het ware opgaan in het aangrenzende heidegebied. Zo genieten ze van een bijzondere en natuurlijke tuin die nagenoeg onderhoudsvrij is.”

Maximale kwaliteit samenwerking

Het lijnenspel, de genoemde materiaalkeuze en de gerealiseerde overstekken maken de moderne woning bijzonder en aansprekend. De grote raampartijen dragen bij aan het zo gewenste lichte karakter van de woning. Ook de door Engel Architecten ontworpen plattegrond sluit aan op de wensen en de leefwijze van het jonge gezin.

Aan de binnenzijde van de woning vinden we onder meer een ruime hal, een werkruimte, een woonkeuken en een deels dubbel-hoge woonkamer terug. Blikvangers in de laatstgenoemde leefruimte zijn de open haard en vooral de zwevende trap. De brede treden zijn slechts vierenveertig millimeter dik, waardoor het opvallende interieur-object een ranke uitstraling kent.

Op de eerste verdieping zijn de diverse slaap- en badkamers en een ruime inloopkast gesitueerd. “Samen met de opdrachtgevers haalden we het maximale resultaat uit onze samenwerking. Het was een intensief project, maar ze geven aan dat het precies zo is geworden, zoals ze vooraf hoopten.

Ook wij als architectenbureau zijn zeer te spreken over het eindresultaat. Niet alleen qua vormgeving en materiaalgebruik, maar ook omdat de plattegrond de bewoners vrijheid wat betreft de inrichting biedt. Voor ons een belangrijk gegeven in het ontwerpproces. Wij ontwerpen het decor en zij kunnen het zelf invullen. Het is niet zo dat het ontwerp opeens niet meer klopt, omdat ze bijvoorbeeld een tafel ergens anders neerzetten”, sluit de architect af.

Van Dinther Bouwbedrijf

“De bij ons allebei aanwezige drang naar perfectie zorgde voor de juiste klik. Wij zaten dan ook al heel snel op dezelfde golflengte als Maarten Engel”, kijkt Dré van Dinther terug op de eerste kennismaking met de eigenaar van Engel Architecten.

“Hij doet geen concessies, werkt vol passie en hecht net als ons grote waarde aan transparantie en het maken – en nakomen – van duidelijke afspraken. Ook onderkent hij het grote belang van een goede voorbereiding. Voor ons als bouwbedrijf is het voortraject de belangrijkste fase in het bouwproces. Dan maak je samen met de architect en de opdrachtgevers keuzes over zaken als de materialisatie en de detaillering, maar bespreek je ook het financiële aspect en maak je een heldere en reële planning. Zo creëer je duidelijkheid en maak je van het uiteindelijke bouwproces een plezierig traject”, aldus de eigenaar van Van Dinther Bouwbedrijf. Van Dinther is een  familiebedrijf dat al meer dan een halve eeuw onder meer werkzaam is in de luxe woningbouw.

“We kijken met plezier terug op de samenwerking met Engel Architecten en de opdrachtgevers en zijn blij met het feit dat we de verwachtingen hebben weten te overtreffen. Zelf zijn we erg te spreken over de detaillering in en rondom de woning. Zo loopt de vloer mooi van binnen door naar buiten en zijn de gestucte overstekken erg fraai.”

Livium – het ultieme buitenleven

Het aan de keuken grenzende terras van de door Engel Architecten ontworpen woning is verrijkt met een prachtig en in de eigen fabriek gemaakt louvredak van Livium. Op maat gerealiseerd en volledig geïntregeerd in de stijl van de woning. Feit dat Livium de louvredaken zelf ontwerpt en creëert, maakt het bedrijf uniek en heeft als voordeel dat de lijnen tussen Livium, de aannemer en de architect kort zijn en er tijdens het proces snel kan worden geschakeld.

“Dat werkt bijzonder prettig. Zo verliep de samenwerking van Van Dinther Bouwbedrijf en Engel Architecten bij dit project dan ook gestroomlijnd en goed”, aldus Dolf van den Maagdenberg, directeur van Livium. Het kwaliteitsbedrijf Livium verrijkt al sinds de oprichting in 2006 terrasoverkappingen en veranda’s met de door eigenaar Dolf van den Maagdenberg in Nederland geïntroduceerde louvredaken.

Een prachtig louvredak vormt niet alleen een oogstrelend stijlobject, maar u reguleert er eveneens zelf de lichtinval op het terras mee. Zo geniet u wel van de lichtinval, maar heeft u geen last van de zon. En regent het onverhoopt, draait u de louvres helemaal dicht, de louvredaken van Livium zijn namelijk 100% waterdicht.

Geheel nieuw op de Nederlandse markt is het door Livium ontwikkelde louvredak, waarvan de lamellen niet alleen kunnen draaien, maar ook kunnen verschuiven. Vergelijkbaar met het cabriodak van een auto kunt u het nieuwste louvredak in zijn totaliteit laten wegschuiven, waardoor de zon vrij spel heeft op het terras. Dit louvredak kan net als de bestaande louvredaken volledig worden ingepast in vele typen bouwkundige constructies.

Ook maakt Livium naam met louvrepanelen, shutters, verlichting én met louvre veranda’s. Een fraai totaalconcept, waarbinnen luxe en comfort op fraaie wijze samensmelten. Honderd procent maatwerk met een prachtige uitstraling. Een extra leefruimte, die het beste van binnen en buiten combineert.

De door Livium ontworpen veranda’s worden gemaakt van materialen die passen bij uw wensen en uw woning – van staal tot hout of aluminium – en worden uitgerust met de door u gewenste voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan LED-spotjes, fraaie heaters van topkwaliteit en een regensensor.

Net als het louvredak zijn al deze zaken te bedienen met een universele afstandsbediening. Indien gewenst voorziet Livium de veranda eveneens van shutterpanelen, Zip-screens of glazen schuifwanden voor de nodige beschutting als de weersomstandigheden even tegenzitten.

Engel Architecten 

Snelliuslaan 10

1222 TE, Hilversum

Tel: 035-6778401

[email protected] 

Livium 

Munsterstraat 15

7575 ED, Oldenzaal

Tel: 0541 – 530949

[email protected] 

Van Dinther Bouwbedrijf 

Runstraat 65

5374 AB, Schaijk

Tel: 0486 – 461851

[email protected] 

MBI B.V. Business Groep Bouw

Haatlandhaven 11

8263 AS, Kampen

[email protected]

 

EXCELLENT | WONEN & LEVEN