Moderne woning met een knipoog naar jaren ’30

Moderne woning met een knipoog naar jaren ’30

‘Thijssen Verheijden Architecture & Management’

Met de realisatie van de nieuwbouwwijk brengt de gemeente Schiedam een ode aan Pieter Sanders (1882 – 1937). Een architect die in een ver verleden zijn stempel drukte in Schiedam met zijn typische jaren ’30-architectuur. ‘Zijn’ ontwerpstijl was richtinggevend voor de nieuwbouwwoningen met een klassiek kavelpaspoort.

Daarnaast schreef het kavelpaspoort ook het gebruik van een oranje dakpan voor. Een bepalend detail waar de opdrachtgevers als liefhebbers van moderne architectuur nou niet direct vrolijk van werden.

Thijssen Verheijden Architecture & Management bracht ze echter al snel het goede nieuws, dat bij acht procent van de nieuwbouwwoningen in het gebied een zinken of rieten kap mocht worden toegepast.

“Een wekelijk geweldige vondst, waar mijn man en ik nooit op waren gekomen.”

De uitstraling van de woning laat zicht het beste omschrijven als een unieke combinatie tussen hedendaagse architectuur en elementen uit de jaren ’30.

“De keuze voor een antracietkleurige zinken kap in combinatie met grote overstekken en een gemêleerd donkerrode baksteen – stootvoegloos gemetseld met doorgestreken voeg – heeft geleid tot deze onderscheidende en moderne architectuur met oog voor traditie”, legt Thijs Verheijden, conceptontwikkelaar en bouwmanager en samen met architect Maaike Thijssen eigenaar van Thijssen Verheijden Architecture & Management, uit.

“De uitstraling van de woning laat zich het beste omschrijven als een unieke combinatie tussen hedendaagse architectuur en elementen uit de jaren ‘30. De gerealiseerde grote overstekken en de steile kap vormen bijvoorbeeld een duidelijke knipoog naar het verleden, terwijl de verticale belijning van de hoge ramen met de in de gevel verzonken luiken de woning een statig karakter geeft. De toepassing van zink en het zelfs tot het maaiveld doortrekken van het dakvlak zijn weer kenmerken van de door de bewoners gewenste moderne architectuur.”

Totaalproject

De werkzaamheden van het veelzijdig opererende architectenbureau stopten niet bij het ontwerpen van het exterieur van de vrijstaande en op de hoek van de straat gelegen woning. Zo verzorgde het bevlogen tweetal eveneens het  ontwerp van de badkamer, keuken, diverse kastenwanden en nisjes en dacht het met de opdrachtgevers mee over de keuze van vloeren, deuren en het materiaalgebruik.

Ook werd nagedacht over duurzaamheid door de woning te voorzien van een bodem-gekoppelde warmtepomp. Er is dus geen gasaansluiting aanwezig. Deze laag-energiewoning is voorzien van lage temperatuurverwarming door middel van vloerverwarming in de betonnen vloer op de begane grond en de vloer op de eerste verdieping én door middel van hoogwaardige isolatie van de HSB buitenwanden.

Daar Thijssen Verheijden Architecture & Management ook de bouwbegeleiding en de esthetische begeleiding verzorgde, is er duidelijk sprake van een A tot Z-totaaltraject, gerealiseerd door het in Rotterdam gevestigde bureau.

Samenspel tussen ruimtes

Het interieur van de woning is modern, licht en zacht. De fraaie tegelvloer, de dubbele stalen deur, het bijzondere trappenhuis en het in zwart uitgevoerde, imposante en multifunctionele blok in het hart van de woning zorgen voor een  warme en rustige sfeer in het huis.

De met houten strips afgewerkte deuren van de meter- en garderobekast vormen in de hal een absolute blikvanger. Door deze bijzondere afwerking ook toe te passen in de badkamers en in een nisje in het toilet ontstaat een samenspel tussen de verschillende ruimtes in de woning.

De in de tuin gelegen ‘Mancave’ zorgt voor een leuke twist op de kavel. Het buitenverblijf is ook in de stijl van het huis ontworpen en afgewerkt met hout en zink.

Het interieur van de woning is modern, licht en zacht…

Overtroffen woondromen

“De Ducati op de begane grond? In de vorige woning van de opdrachtgevers speelde de motor ook al een rol in het interieur en omdat het verzamelstuk veel zegt over de bewoners hebben we hem ook vanaf het eerste schetsontwerp een plek in de nieuwe woning gegeven. En zoals je ziet, vinden de opdrachtgevers dat een prima idee”, lacht Thijs Verheijden, die terugkijkt op een prettig verlopen samenwerking met de huidige bewoners.

Een gevoel dat eveneens overheerst bij de heer en de vrouw des huizes: “Wij hadden vanaf de eerste kennismaking een goede klik met Maaike en Thijs en zaten qua smaak en stijl al snel op één lijn. Wat wij als bijzonder prettig ervoeren, was dat ze al onze wensen al direct in het eerste ontwerp hadden meegenomen. Dat voelde voor ons goed. Net als hun persoonlijke benadering.”

“Daarnaast hebben mijn man en ik optimaal gebruik kunnen maken van de kennis, ervaring en creativiteit van Maaike en Thijs. De vondst om de woning te voorzien van een zinken kap in plaats van een oranje dakpan is geweldig. Daar waren wij zelf nooit opgekomen. Sowieso hadden wij nooit gedacht dat onze woning zo mooi zou worden. Met dank aan Maaike en Thijs klopt het gehele plaatje.”

Thijssen Verheijden Architecture & Management

Van der Duijn van Maasdamweg 424

3045 PE, Rotterdam

Tel: 010 – 4375269

[email protected] 

Kalfire Fireplaces 

Geloërveldweg 21

5951 DH Belfeld

Tel: 077 – 3730007

[email protected]

Kvik Barendrecht 

Pesetastraal 34 A

2991 XT, Barendrecht

Tel: 010 – 4833260

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN