Open, modern & licht | MAAS

Open, modern & licht | MAAS

“De realisatie van een verrassend en sfeervol totaalproject…”

Woonwensen

Na een jarenlang verblijf in het buitenland zochten de opdrachtgevers een nieuwe woonplek in Nederland. Hun oog viel op een bouwkavel in een nieuw te bouwen wijkje in het midden van het land. Al zoekend naar een geschikte architect worden ze enthousiast van het fraaie portfolio van MAAS Architecten. Met het bovengemiddeld strenge kavelpaspoort in de hand maken ze hun woonwensen kenbaar aan Gerard Plug, senior architect bij het bureau. Over het uiteindelijke eindresultaat zijn de bewoners zeer enthousiast. ” We voelden ons direct thuis in deze woning. Het is alsof we hier al jaren wonen.”

Vereisten

“De nieuwbouwwoning diende onder meer een plat dak te hebben en voorzien te zijn van overstekken en een (half)ondergrondse garage”, benoemen de bewoners enkele zaken uit het kavelpaspoort – een samenvatting van de meest relevante randvoorwaarden uit onder meer het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en het stedenbouwkundige plan.

“Ook lag het bouwvlak vast, waren er eisen gesteld aan de materialisatie van het exterieur en diende de woning een modern karakter hebben. De overige bewoners van het nieuw te bouwen wijkje moesten zich uiteraard ook aan deze voorwaarden houden. Iets dat de uitstraling van het geheel ten goede komt”, vult Gerard Plug aan.

Haardpartij als kloppend hart

“We wensten een moderne, lichte woning met grote ramen die uitzicht geven op de tuin. Ook wilden we open ruimtes, zodat u overal contact met elkaar kunt hebben”, zo geven de bewoners inzicht in hun woonwensen. Met de gestelde voorwaarden in het achterhoofd komt Gerard Plug tot een verrassend ontwerp. “Door te kiezen voor een split level-woning maakt u van de toch wat compacte plattegrond een open geheel.

De diverse woonlagen staan middels kleine trapjes met elkaar in verbinding. Zo lopen de bewoners van de half onder de grond gesitueerde kelderverdieping naar de begane grond – waar zich aan de tuinkant de keuken en de eetkamer bevinden – om vervolgens via de volgende trap de woonkamer te bereiken. Onder meer de werk-, slaap- en badkamer zijn op de twee hoger gelegen woonlagen gesitueerd. De bijzondere haardpartij vormt het centrale hart van de woning, waaromheen zich het dagelijkse leven afspeelt”, aldus de architect.

“Met deze indeling heeft Maas Architecten ons erg verrast en het geheel sprak ons vanaf de eerste schets aan. Net als de vorm van de woning – twee kubussen die als het ware in elkaar schuiven – vonden we meteen mooi. Daarnaast verrasten ze ons erg met de vele raampartijen – van groot tot klein –, waardoor de zon op elk moment van de dag wel ergens naar binnen schijnt”, loven de bewoners het ontwerp van de nieuwbouwwoning.

Een heerlijk, licht huis

Dianne Bonekamp, interieurarchitect bij Maas Architecten, gaf goede tips voor het interieurontwerp en nam het verlichtingsplan van de moderne woning voor haar rekening. We kunnen met recht spreken van een totaalproject van het in Lochem en Zeist gevestigde architectenbureau. De genoemde lichtinval en het open karakter zorgen samen met de moderne en warme inrichting voor een heerlijke sfeer in de woning, die aan de achterzijde is verrijkt met een fraai gelegen en overdekt terras. Ook de achtergelegen tuin vormt een uitnodigende plek voor een heerlijke zomeravond.

Met genoegen kijken de gelukkige bewoners terug op de samenwerking met Maas Architecten én, belangrijker nog, wonen ze met veel plezier in hun nieuwe woning. “De samenwerking was erg prettig. Ze luisterden goed naar onze wensen en gaven goede adviezen, waardoor we samen tot een mooi resultaat zijn gekomen. We hadden echt het idee dat het een gezamenlijk project was. Ook tijdens de bouw konden we altijd terecht met vragen en werden we goed begeleid in de samenwerking met de aannemer.

Uiteindelijk is het een heerlijk, licht huis met veel ruimte geworden, dat toch knus aanvoelt. De afmetingen van de verschillende ruimtes kloppen. En de grote ramen aan de achterzijde maken dat de tuin ook onderdeel van het huis wordt. We voelden ons direct thuis in deze woning. Het is alsof we hier al jaren wonen.”

Bouwbedrijf Hijnekamp

Vakmanschap en een goede voorbereiding…

Waar Maas Architecten tekende voor het ontwerp, was het Bouwbedrijf Hijnekamp die de realisatie van de prachtige woning voor zijn rekening nam. Het aanwezige vakmanschap, de jarenlange ervaring in de bouw én een goede voorbereiding vormden ook bij deze opdracht weer de belangrijkste pijlers onder een door Bouwbedrijf Hijnekamp uitgevoerd bouwproces.

“Kwaliteit leveren is al sinds de oprichting in 1992 de missie van het bedrijf. Dat kun je alleen waarmaken als u beschikt over goede vakmensen. Wij prijzen ons gelukkig met onze twintig ervaren medewerkers, die met evenveel enthousiasme en vakmanschap een woning voorzien van een nieuwe binnendeur als dat ze een nieuwbouwvilla realiseren”, aldus John van de Scheur, eigenaar van Bouwbedrijf Hijnekamp.

Welke opdracht het in het Achterberg gelegen bedrijf ook uitvoert, altijd geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. “Op basis van het tekenwerk van de architect, maken wij zelf zeer uitgebreide werktekeningen die geen vragen oproepen. Daar steken wij veel energie in. Dat is prettig werken voor de mensen op de bouw, maar het schept ook duidelijkheid richting de opdrachtgevers”, geeft John van de Scheur aan, die terugkijkt op een prettige samenwerking met Maas Architecten én de bewoners zelf.

“Enige tijd na de oplevering hebben we tijdens een vrijdagmiddagborrel samen met de bewoners het glas geheven op de prachtige woning en inmiddels heeft Maas Architecten ons ook voor andere projecten ingeschakeld. Beide zaken zijn een mooie blijk van waardering voor ons geleverde werk.”

 

 

Maas Architecten Lochem
’t Ei 1
7241 AK, Lochem
Tel: 0573-222180

Bouwbedrijf Hijnekamp
Achterbergsestraatweg 126
3911 CX, Achterberg
Tel: 0317-613705
[email protected]

Maas Architecten Zeist
Henriette van Lijndenlaan 1
3703 AS, Zeist
Tel: 030-2080877
[email protected]

 

Fotografie: Henny van Belkom

EXCELLENT | WONEN & LEVEN