Optimale verbinding | KNOPS TUINDESIGN

Optimale verbinding | KNOPS TUINDESIGN

Het ontwerpen en realiseren van exclusieve tuinen door heel Nederland en België. Dat is de missie van tuin- en landschapsontwerper Erik Knops. Tuinen die een perfecte balans vormen tussen de wensen van de klant en de randvoorwaarden van de bestaande omgeving, met als resultaat een beleving van luxe, rust en harmonie in de tuin die gewoon klopt, in ieder detail en in elk seizoen. 

Steeds vaker wordt Erik Knops al in een vroeg stadium betrokken bij een project om zowel de binnenruimte als de buitenruimte optimaal met elkaar te verbinden.

Een tuin in stijl van de woning met uitzicht op het zwembad en een heerlijk vakantiegevoel. Dat waren de wensen van de eigenaren van op dat moment nog een leeg kavel.

De bouwtekeningen van de woning lagen al wel klaar. Nog voordat er ook maar een schep in de grond was gegaan, werd er al nagedacht over het tuinontwerp.

Dit was belangrijk, zodat we de woning en de tuin vanaf het begin optimaal konden integreren. Dat zou ervoor gaan zorgen dat een aantal werkzaamheden in één keer uitgevoerd konden gaan worden.

Van binnen naar buiten

De wens was ook een wellnessgedeelte met een sauna, douche, toilet en technische ruimte voor het zwembad. Verder zouden er meerdere terrassen gecreëerd worden om optimaal van de tuin te genieten.

Al vanaf het begin hield Tuin- en landschapsontwerper Erik Knops rekening met het lijnenspel van binnen naar buiten. Dit door het zwembad zo te plaatsen dat dit in lijn zou liggen met de tegels en de woning. De keramische tegels zouden van binnen naar buiten doorlopen. Dit zorgt voor een optimale verbinding tussen tuin en woning.

De architect van de woning ontwierp een geïntegreerde overkapping met een uitsparing in het dak. “Het leek mij al vanaf het begin erg gaaf om hier een boom doorheen te laten steken”, zei Erik. “Het groen staat zo voor je gevoel al in de huiskamer.” De overkapping biedt plek aan een ruime eettafel van Borekmet maar liefst tien zitplaatsen.

De strakke lijnen van de woning zijn doorgetrokken in de tuin. Dit door een maatwerk aluminium kader boven het zwembad te monteren. Een ware eyecatcher, die meteen de focus legt op een kunstwerk aan het einde van de tuin. De gekozen U-vorm is een kopie van de achterkant van de woning en heeft Erik ook gebruikt bij het poolhouse. Het strakke poolhouse is van alle gemakken voorzien. Zo kan er heerlijk gerelaxt worden onder de overkapping en is er gekozen voor een buitenhaard met geïntegreerde tv. Om toch enige openheid te creëren is er aan de zijwand gekozen voor lamellen van Livium.Het wellnessgedeelte is van alle nodige luxe voorzien. Zowel overdag als in de avond is het een lust voor het oog.

In de gehele tuin staat het lijnenspel centraal. Zo is er gekozen voor lange vlonder van hardhout om het poolhouse, het zwembad en de terrassen met elkaar te verbinden.

Strak geschoren helling lichamen  

De tuin is strak en modern opgezet. Toch zijn er speelse effecten toegevoegd in de vorm van strakke groene hellinglichamen, beplant met Taxus. Ook deze elementen verbinden de verharde en onverharde ruimtes met elkaar. Zo loopt bijvoorbeeld een Taxus-wolk door zowel bestrating, de vloder als het gazon.

Polyester sierbakken

Steeds vaker werken we met polyester sierbakken. In deze tuin is gekozen voor grote en kleine maten. De witte kleur geeft contrast aan het groen. De grote bakken zijn bezet met meerstammige bomen met strategisch geplaatste grondspots en als bodembedekking is gekozen voor siergrassen.

Voor de resterende bomen is gekozen voor wintergroene steeneiken aan de achterzijde van de tuin. Zo heb je in de winter als zomer hetzelfde beeld.

De achterwand is gemaakt van verticale latjes van Larixhout. Deze zijn in zwarte beits gespoten waardoor het vlammende patroon van hout des te meer zichtbaar wordt en al het groen voor de wand goed tot zijn recht komt.

Zwembad

Het zwembad is van alle gemakken voorzien. Het bijzondere van dit zwembad is dat er gekozen is voor een zitvlak in het water en een geïntegreerde trap. Het zitvlak biedt de mogelijkheid om twee ligstoelen in het water te plaatsen, zodat je vooral op warme dagen heerlijk van het water en de zon kan genieten. Zowel het zwembad als de sauna is geplaatst door VSB Wellness.

Verlichting tot in detail doorgedacht

De bomen zijn voorzien van grondspots waardoor de stammen uitgelicht zijn. Het zwembad is voorzien van RGB-verlichting waardoor ieder sfeertje mogelijk is. Ook het poolhouse is compleet verlicht.

Poort en hekwerk

Aan de voorzijde van de woning is een bijzonder hekwerk op maat geplaatst. Gepoedercoate aluminium kokers van 9×9 cm steken uit de grond, versterkt door aluminium zuilen in de stijl van de woning. De poort is compleet mechanisch en voorzien van de laatste technologieën.

 

Knops Tuindesign 

Advocatenhof 35

4744 GD, Bosschenhoofd

[email protected]

 

EXCELLENT | WONEN & LEVEN