Plaatje vol beleving! | Egide Meertens Architecten

Plaatje vol beleving! | Egide Meertens Architecten

De geslaagde zoektocht naar volmaakte eenheid tussen architectuur en interieur!

Het lijnenspel, de uitstraling en het materiaalgebruik maakt het huis bijzonder, uitdagend en intrigerend. Met een breedte van maar liefst 33 meter is de woning zeker ook imposant.

Om de ligging langs een drukke weg te compenseren, tilde architect Egide Meertens de woning omhoog. Zo blijft de privacy gewaarborgd en weert de gevelcompositie aan de voorzijde eveneens het lawaai van het verkeer. Op deze wijze genieten de bewoners in alle rust van hun woning.

Bijkomend voordeel van het hoger situeren van de woning is dat de opdrachtgevers een prachtig uitzicht hebben op de achterliggende glooiende omgeving.

Een kloppend plaatje vol beleving…

Massiviteit versus openheid. Zo vangt de zeer ervaren architect Egide Meertens zelf de uitstraling van de woning in enkele woorden. Het beklijvende pand is aan de voorzijde van slechts een raampartij in het hart van de woning en een terug gelegen raampartij op de verdieping voorzien, waardoor de verwachting ontstaat dat er sprake is van een donker en gesloten huis. Een vooroordeel dat na binnenkomst snel verdwijnt.

Geen gevolg van toevalligheden

Het ontwerp van Egide Meertens zorgt immers dat natuurlijk daglicht via gecreëerde openingen in de plafonds op de verschillende verdiepingen binnenvalt. Daarnaast dragen de grote raampartijen aan de achterzijde – naast het genoemde en jaloersmakende uitzicht – zeker ook bij aan een heerlijke lichtinval in de bijzondere woning.

“In deze woning valt op een subtiele en prachtige wijze licht van boven binnen. Dat is niet het gevolg van toevalligheden. Natuurlijke lichtinval is een zeer belangrijk aspect in onze architectuur. Het zorgt voor beleving en dynamiek. Door daar in het ontwerp van het exterieur rekening mee te houden, verrijk je de sfeer in het interieur. Voor ons is architectuur immers ook interieur en andersom. Een eenheid, die je niet los van elkaar kunt zien”, aldus de architect, die leiding geeft aan een creatief team van maar liefst vijftien mensen en zetelt in het Belgische Riemst en in Oostende een satellietkantoor heeft.

“Zonder mijn zeer kundige en enthousiaste medewerkers ben ik niks. Een kapitein zonder schip. Ze zijn onmisbaar. Net zoals mijn vrouw dat is. Zij verzorgt het secretariaat en beheert mijn agenda.”

 

Perfectie VS imperfectie

Lopend door de fraaie woning valt op dat Egide Meertens maar twee materialen toepaste: in twee tinten uitgevoerd hout en natuursteen. Samen met de genoemde lichtinval leidt dat tot een serene, stijlvolle en luchtige uitstraling van het interieur. Ook valt de hoogwaardige detaillering in de woning op.

Het gevolg van de stellige visie dat perfectie de maat is. “De gehele puzzel moet kloppen. Van de grote lijnen tot het kleinste detail. Een voorbeeld is de wijze waarop de naden van de natuurstenen tegels op verschillende plekken in de woning perfect aansluiten op de naden van de houten vloer. Die overgang moet in onze ogen ook naadloos verlopen.”

In het exterieur liet de aimabele architect de  drang naar perfectie bewust los. “Door te kiezen voor een ambachtelijk gebakken baksteen – die wispelturig is qua vorm en kleur – zorgden we voor warmte en een bepaalde ruigheid in de gevel. Als je goed naar de gevel kijkt, zie je immers een duidelijk reliëf. Als we voor een ‘nette’ baksteen hadden gekozen, had de woning een saaie en monotone uitstraling gekend.”

 

Egide Meertens Plus Architecten 

Hoofdkantoor 

Iers Kruisstraat 60

3770, Riemst

Tel: +32 (0)12-453070

Mob: +32 (0)475-706537

 

Satellietkantoor

Vlierstraat 59/0101

8400, Oostende

Tel: +32 (0)59-502550

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN