Schoonheid van een prairie-huis!

Schoonheid van een prairie-huis!

Villa Delphia ontwerpt villa stijl van Frank Lloyd Wright

Het was het fraaie en veelzijdige portfolio dat de opdrachtgevers triggerde om contact te zoeken met architectenbureau Villa Delphia. Eenmaal aan tafel raakten ze onder de indruk van een door architect Paul Sloven ontworpen villa in de stijl van de invloedrijke architect Frank Lloyd Wright. 

Aan de hand van de eigenaar van Villa Delphia verdiepten ze zich meer en meer in het werk van het boegbeeld van de zogenaamde prairie school. Dat ging zo ver dat de heer des Huizes tijdens een werkbezoek in de Verenigde Staten door Chicago trok gebouwen van de legendarische architect te aanschouwen. Geheel in de door Frank Lloyd Wright ontwikkelde stijl, ontwierp Paul Sloven een voor de opdrachtgevers passend en aansprekend familiehuis. 

Grote lijnen en kleine details

“Als je samen met de opdrachtgevers kiest voor een bepaalde ontwerpstijl, vind ik als architect dat je moet zorgen dat je stijlvast blijft. Dat je zuiver te werk gaat en consequent blijft. Van de grote lijnen tot op het kleinste detail. En uiteraard ook in de materialisatie van de woning. Het werk van Frank Lloyd Wright kenmerkt zich door horizontaliteit in de opbouw, geometrische figuratie en ruimtelijke versmelting van binnen en buiten. Zijn stijl onderscheidt zich door de specifieke vormgeving en de samengestelde en flauwhellende kappen, met de typische grote overstekken. In de gebouwcompositie zijn de schoorstenen niet onbelangrijk.

In het begin van de twintigste eeuw (de werkperiode van Frank Lloyd Wright, zie kader, red.) waren ze immers noodzakelijk. Deze villa voorzagen we dan ook van twee flinke schoorstenen die bijdragen aan de statigheid van het pand. Het materiaalgebruik van deze woning is afgeleid van de woningen zoals deze in begin twintigste eeuw rond Chicago ontstonden. We kozen voor een terracotta-rode baksteen. De dakpannen zijn vlakke keramische pannen en een afgeleide van de Amerikaanse houten singels en leien”, aldus de ervaren architect.

Veranda als genietplek

Een grondige analyse van de door de opdrachtgevers gekochte kavel ging aan de ontwerpfase vooraf. Paul Sloven keek onder meer naar de stand van de zon gedurende de dag in combinatie met de hoge bomen rondom het perceel en zocht naar de juiste positionering van de woning ten opzichte van de straat.

Ook nam hij in de ontwerpfase uiteraard de woonwensen en -eisen van de bewoners mee. “Door de breedte van de kavel te benutten, voldeed ik bijvoorbeeld aan de wens om te kunnen genieten van een ruime achtertuin. De prachtige veranda aan de achterzijde versterkt de relatie tussen binnen en buiten en geeft de bewoners een gevoel van vrijheid. Het is een fijne en stijlvolle plek waar ze zowel beschut als lekker in de zon kunnen zitten. Een ideale plek om te ontspannen met het gezin of om te genieten van een gezellige borrel met vrienden. De gerealiseerde openhaard zorgt dat de avond kan worden verlengd. De in de tuin gelegen zwemvijver draagt uiteraard bij aan het heerlijke buitenleven.”

De prachtige veranda aan de achterzijde versterkt de relatie tussen binnen en buiten en geeft de bewoners een gevoel van vrijheid …

Eigen functie en herkenbaarheid

Aan de binnenzijde van de karakteristieke woning bevalt de ruimtelijkheid en het lichte karakter. De fraaie zichtlijnen spelen een grote rol in het bereiken van deze uitstraling en sfeer.

“Iedere ruimte heeft zijn eigen functie en herkenbaarheid. De bewoners bewegen heerlijk door de woning heen en de diverse vertrekken verhouden zich op de juiste wijze met elkaar. In samenspraak met ons en de opdrachtgevers verzorgde Do’s Interiors de inrichting van de villa”, geeft architect Paul Sloven aan, die afsluitend de grote betrokkenheid van de  bewoners roemt.

“Tot op het kleinste detail waren ze betrokken. Dat maakte het proces mooi en plezierig. En zeker het benoemen waard: ze vinden dat ze wonen in het mooiste huis van de hele straat.”

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright geldt als één van de invloedrijkste architecten van de twintigste eeuw. Zijn prairie-stijl is geïnspireerd door het Amerikaanse platteland. De in 1867 geboren architect overleed in 1959.

Do’s Interiors

Warm, natuurlijk, stijlvol, verrassend en vooral ook leefbaar en comfortabel. Het door Do’s Interiors gecreëerde interieur sluit perfect aan op de wensen en de leefwijze van het gezin met drie kinderen.

De opdrachtgevers zijn al jaren bekend met de werkwijze en de kwaliteiten van de in Eindhoven gelegen interieurspecialist en schakelden Do’s Interiors al in het prille begin van het intensieve traject in.

“Wij hielden alle disciplines in de gaten. Van het design van de keuken tot de keuze voor het tegelwerk in de badkamer. Door de helikopterview over het gehele project te houden, kom je tot een eindresultaat dat in zijn geheel klopt. Een woning die voelt als een eenheid”, aldus interieurarchitect Anke Creemers, eigenaresse van Do’s Interiors.

Het bedrijf blinkt al jaren uit in het ontwerpen van veelzijdige interieurs op maat en toont in de sfeervolle showroom een prachtige collectie meubels, moderne stofferingen, sfeervolle verlichting en diverse woonaccessoires.

Leefbare en natuurlijke schoonheid  …

De contrasten tussen kleur- en materiaalgebruik zorgen op de begane grond voor verrassing en levendigheid. Zo zien we in de door ASWA Keukens gerealiseerde keuken een fraaie gietvloer en enkele mosgroene tinten, terwijl in de aansluitende woonkamer de houten vloer als één van de sfeermakers geldt. De in diverse tinten blauw uitgevoerde meubels zorgen voor een natuurlijke uitstraling van de living.

Overige blikvangers zijn de twee robuuste haardpartijen in de twee genoemde woonruimtes en het op de achterwand van de keuken toegepaste behang.

“Het interieur is het gevolg van een goede samenwerking tussen ons als woonspecialist en de opdrachtgevers zelf. Hun eigen inbreng in het totaalplaatje was groot en dat wordt door ons heel erg gewaardeerd. Zo wordt het namelijk echt hun woning, in plaats van dat ze in een woning van ons wonen”, geeft Anke Creemers aan.

“Elk door ons ontworpen interieur is uniek. Wij maken geen kopieën. De eigenheid en de authenticiteit van de opdrachtgevers voel en zie je terug in elk gerealiseerd project.”

Villa Delphia 

Kerkstraat 22a

5531 CE, Kerkdriel

Tel: 0418 – 639198

[email protected] 

Do’s Interiors

Aalsterweg 89

5615 CB Eindhoven

Tel: 040-2135518

[email protected]

Vaantje Totaal Afbouw 

Theerestraat 15a

5271 GB, Sint-Michielsgestel

Tel: 06 – 30592530

[email protected] 

EXCELLENT | WONEN & LEVEN