Schuurwoning met allure | Architectenstudio.nl

Schuurwoning met allure | Architectenstudio.nl

Architect Marc Taks realiseert buitengevoel in droomwoning!

De familie wenste een altijddurend gevoel van buiten kunnen zijn in in eigen huis; het traditionele van een oude schuurwoning, maar met moderne allure en gemakken. Via Houweling Architecten uit Bleiswijk kwam de familie in contact met projectarchitect Marc Taks, tegenwoordig drijvende én tegenwoordig drijvende én uitvoerende kracht van Architectenstudio.nl. Hij zorgde voor een schitterende, duurzame villa die organisch opgaat in het landschap van Nieuwerkerk aan den IJssel. 

Luisterend oor

Eigenlijk wilde de heer des huizes zelf zijn woning bouwen. Aangezien daar tegenwoordig veel bij komt kijken, besloot hij toch om Houweling Architecten en Marc Taks bij de bouw te betrekken.

Het klikte direct. “Onze kracht zit erin dat we echt luisteren naar de opdrachtgever,” verklaart Taks. “Veel architecten zeggen dat ze dat doen, maar slechts weinigen luisteren echt.”

Maatwerkpak

De wens van de opdrachtgever was een schuurtype: een groot, lang en eenvormig volume. Het is een vormgeving die echt past bij de oude landweggetjes van Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze aandacht voor zowel de opdrachtgever als de omgeving zijn typerend voor Houweling Architecten en projectarchitect Marc Taks, die inmiddels werkzaam is binnen zijn eigen bureau: Architectenstudio.NL.

“We hebben geen bureaustempel met altijd hetzelfde soort huizen. Het is altijd een maatwerkpak.” Taks bereikt zijn ultieme eindproduct als hij de verwachting van de opdrachtgever kan overtreffen met verbazing. “De opdrachtgever weet meestal wat hij of zij wil, ons streven is een eindproduct dat de opdrachtgever toch nog verbaast, en onszelf ook een beetje.”

Licht en luxe

Belangrijk voor deze specifieke opdrachtgever was het gevoel van buiten zijn in eigen huis. Het resultaat is een open lichte woning met eikenhouten spanten, daarnaast een volledig glazen pui aan de voorkant en een grote tuinkamer met een te openen dak en glazen gevel. “De woonkamer is 8,5 meter hoog met een vide.” In deze woning werkte Taks veel installaties die voor comfort zorgen fraai weg in bijvoorbeeld de vloeren, waaronder het vloerverwarmingssysteem Climalevel, steeds vaker de juiste keuze in luxe woningbouw. “Deze verkoelt en verwarmt het huis op een prettige manier.”

Met hulp van de heer Des Huizes

Architectenstudio.NL is volgens Taks een onemanshow. “Opdrachtgevers hebben tijdens het hele traject alleen met mij te maken. Dat is mijn kracht, maar het beperkt me wel in het aantal klussen dat ik per jaar kan aannemen.”

Toch is Taks er meteen bij om de andere bouwteamleden de credits te geven, zoals zijn oud-collega’s: “We hebben vanuit Houweling Architecten een zeer prettige samenwerking gehad met Maarten Slingerland van aannemersbedrijf P. van Ommeren uit Moerkapelle. De kundige uitvoerder was David Bontenbal. Dankzij goed-geplande keuzemomenten hadden we een vlotte bouwplanning van maar acht maanden.”

Een andere, onverwachte medewerker was de opdrachtgever zelf. De heer des huizes bleek een waar timmertalent en werkte zelf mee aan de totstandkoming van zijn eigen huis.

Vakantie in eigen villa

Wanneer zijn projecten klaar zijn, laten ze de architect niet meteen los. “Na oplevering rijd ik weleens langs om te kijken hoe het huis opgenomen wordt in de omgeving,” vertelt Marc Taks.

“Kijken of de woning opvalt, of juist blendt in de omgeving.” De familie is in ieder geval dik tevreden. “Ze wonen dan wel in een droomwoning, maar ze blijven bescheiden”, typeert Marc Taks de familie.

Architectenstudio.NL

De Stanzerij 13A

5131 GN Alphen NB

Tel: 06-41237785

[email protected]

Waterstijl Dordrecht BV

Aventurijn 196

3316 LB Dordrecht

Tel: 078-6737373

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN