Unieke nieuwbouw | VANDERSANDE Architecten

Unieke nieuwbouw | VANDERSANDE Architecten

“Ontwerp van bijzondere schoonheid.”

Monumentale gebouw

Op een vooraanstaande locatie in het Brabantse Bergelijk is voormalig hotel Beukenhof omgebouwd tot vijftien luxe appartementen met parkeerkelder. Het voormalige monumentale pand is bewaard gebleven, omgebouwd en uitgebreid.

In een prachtige omgeving is VANDERSANDE Architecten erin geslaagd het monumentale karakter van het bestaande gebouw te combineren met unieke nieuwbouw. Oude tijden herleven in de Beukenhof. Tegen een decor van schitterende oude bomen in een parkachtige omgeving is hier wonen een fantastische beleving.

Samen met de gebouwen van de voormalige weverij De Ploeg is Hotel Beukenhof een begrip in Bergeijk. Het in 1838 gebouwde pand had echter niet vanaf het begin een hotelfunctie. Tot 1949 vormde het fraaie en monumentale gebouw namelijk de pastorie van het naastgelegen protestantse kerkje. Vanaf halverwege de vorige eeuw maakten gasten decennialang kennis met de grandeur en allure van het pand en genoten er met volle teugen van de onvolprezen Brabantse gemoedelijkheid en gezelligheid.

In het begin van deze eeuw werd gezocht naar een nieuwe functie voor Hotel Beukenhof. Gekozen is voor een woonbestemming die op unieke wijze is vormgegeven en waarbij het monumentale karakter van het bestaande gebouw wordt gecombineerd met een nieuwbouw die opvalt door de ingetogen vormgeving en de toepassing van eerlijke materialen. Zo ontstaat er een prachtig geheel, dat naadloos aansluit op het rijke verleden van deze bijzondere locatie.

Contrast in architectuurstijl

“Een met enige mystiek omgeven plek moet je met respect behandelen. De historie en de met grote, monumentale beuken- en eikenbomen omgeven locatie waren dan ook richtinggevend in de ontwerpbenadering. De originele pastoriewoning – een gemeentelijk monument – is in zijn geheel gerestaureerd. Om dit klassieke pand in de nieuwe situatie goed tot zijn verdiende recht te laten komen, is in de nieuwbouw gekozen voor een contrast in architectuurstijl”, legt de ervaren Joost van der Sande uit.

Hij vervolgt: “Het concept van de nieuwbouw bestaat uit heldere horizontale belijning, die wordt gevormd door de betonnen vloervelden. Tussen deze zwevende vloervelden bevinden zich enkel grote glasvlakken of donkere verticaal aangebrachte houten balken en delen. Door de afwijkende vorm en materialisatie – bijna abstract en ingetogen – van de nieuwbouw blijft de gerestaureerde Beukenhof zich onderscheiden.”

Verwijzing naar mystieke verleden

“De keuze voor de verticaal aangebrachte donkere houten balken is enerzijds een verwijzing naar de bomen in de prachtige tuin en anderzijds een knipoog naar de eveneens mystieke, donkere houten loodsen, die vroeger een bepalend beeld vormden op het aan de overzijde gelegen terrein van de befaamde weverij De Ploeg.

Inmiddels een bijna verdwenen herinnering in het dorp Bergeijk. Om optimaal van het park en de omgeving te kunnen genieten, zijn de ramen in de nieuwbouw van de vloer tot aan het plafond gerealiseerd. Zo zijn de bewoners verzekerd van zowel daglicht als een prachtig uitzicht.

Het toegepaste hout is overigens afkomstig van de bomen die zijn gekapt om plek te genereren voor deze nieuwbouw”, aldus architect Joost van der Sande.

Vakmanschap en complexiteit

Het in opdracht van D&P Projectontwikkeling ontworpen en door Bouwbedrijf Baken gebouwde plan, werd halverwege 2017 opgeleverd. Het enthousiasme was, net als de waardering voor het ontwerp van Joost van der Sande, groot. Een mening die niet alleen heerste bij de vele bezoekers aan de open dag, maar ook bij de Welstandcommissie, die zich voor de start van de bouw over het ontwerp boog.

“De architect heeft slim gebruikgemaakt van de bestemmings- en planbepalingen zonder de bestaande kwaliteiten van Beukenhof uit het oog te verliezen. Hij heeft met respect voor de bestaande bebouwing, een qua schaal goed passend gebouw ontworpen, met een geheel eigen uitstraling. Het ontwerp zelf getuigt van groot vakmanschap. Door een heldere structuur, een goed passende uitstraling voor appartementen, evenwichtige en samenhangende maatverhoudingen ontstaan zeer spannende en verrassende gevelbeelden.

Het ontwerp kent een zekere complexiteit, waardoor een aangename spanning wordt gerealiseerd, maar door de getoonde beheersing bij het toepassen van de architectonische middelen heeft het ontwerp een grote vanzelfsprekendheid. Dit resulteert in een ontwerp van bijzondere schoonheid”, complimenteert de commissie de voormalig winnaar van de Welstandsprijs Noord-Brabant.

Partijen

VANDERSANDE architecten
Bossingel 4,
5531 NH, Bladel
Tel: 0497-383678
[email protected]

Baken Bouwbedrijf B.V.
Dragonder 52
5555 XZ, Valkenswaard
Tel: 040-2041545
[email protected]

Loek Lommers B.V.
Geenhovensedreef 28A
5552 BD, Valkenswaard
Tel: 040-2233915
[email protected]

ASW ramen & deuren
Eindhovensebaan 7
6031 NB, Nederweert
Tel: 0495- 633322
[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN