Naar moderne villa | Marco van Zal

Naar moderne villa | Marco van Zal

Warmte in combinatie met een luxueuze, natuurlijke uitstraling

De transformatie

“Oei, dit is lelijk”, is de eerste reactie van architect Marco van Zal als hij de woning ziet, waarin zijn opdrachtgevers zijn geïnteresseerd. “Het was een grauwe blokkendoos zonder sfeer. Het deed denken aan een woning in het oude oostblok”.

Nadat de ervaren architect ook de binnen- en achterzijde heeft bekeken, vraagt het echtpaar met drie jonge kids of hij kansen ziet om middels een grondige renovatie de blokkendoos te transformeren naar een moderne, warme en stijlvolle woning. Het antwoord is positief en dus kruipt Marco van Zal achter de ontwerptafel en overtreft hij uiteindelijk de verwachtingen van zijn opdrachtgevers. “De samenwerking met Marco was een schot in de roos”.

Grondige renovatie

“Oei, dit is lelijk”, is de eerste reactie van architect Marco van Zal als hij de woning ziet, waarin zijn opdrachtgevers zijn geïnteresseerd. “Het was een grauwe blokkendoos zonder sfeer. Het deed denken aan een woning in het oude Oostblok”.

Nadat de ervaren architect ook de binnen- en achterzijde heeft bekeken, vraagt het echtpaar met drie jonge kids of hij kansen ziet om middels een grondige renovatie de blokkendoos te transformeren naar een moderne, warme en stijlvolle woning. Het antwoord is positief en dus kruipt Marco van Zal achter de ontwerptafel en overtreft hij uiteindelijk de verwachtingen van zijn opdrachtgevers “De samenwerking met Marco was een schot in de roos”.

De open keuken

Het geheel wordt bij elkaar gehouden door het nieuw gecreëerde hart van de woning: de grote, open keuken waaraan de eetkamer is gekoppeld. De ideale plek om gezellig samen te eten en te genieten van de warmte en de sfeer van de nabij gepositioneerde openhaard.

Ook heeft het gezin vanuit de door mij ontworpen keuken een heerlijk zicht op de tuin en het uitnodigende zwembad. Door heldere zichtlijnen en een open structuur staan de diverse gezinsleden overigens wel met elkaar in contact en voelt de woning duidelijk als één geheel”.

Storend randje leidt tot passende ingreep

“Ter hoogte van de verdiepingsvloer zat in de bestaande gevel een vreemd en horizontaal randje in het stucwerk. Dat randje stoorde me enorm. Waarom zat dat daar en wat was de reden? Maar zoals zo vaak in dit werk is een klein en irritant detail de aanleiding om een passende ingreep te bedenken voor de nieuwe situatie”, wijst hij naar de houten lamellen op de buitengevel.

“De oneffenheden door het genoemde randje zijn zo weggewerkt en met het aanbrengen van hout – een grote wens van de opdrachtgevers –, het witte stucwerk en het in de luifel en in de omkadering van de pui aan de achterzijde toegepaste antracietkleurige beton, kent de villa een warme en hedendaagse uitstraling.

De ramen in de straatgevel, die in de vlakken met de houten lamellen zitten, zijn voorzien van een stalen kader, zodat er een subtiele aansluiting ontstaat tussen het kozijn en het hout. Dit geeft een bijzondere dynamiek en draagt bij aan de luxueuze uitstraling van de woning. Aan de achterzijde van de woning zorgen de nieuwe, verdiepingshoge schuifpuien voor een goed contact met de heerlijke tuin”.

Componeren met ruimte en licht

Aan de binnenzijde springen vooral de fraaie openhaard, de maatwerk-keuken en het houten ‘blok’ in het oog, waarin onder meer de garderobe is ondergebracht. “Deze lamellen-structuur ziet u terug in de buitengevel van de woning en zorgt voor een duidelijke connectie tussen binnen en buiten.

Door de in het interieur toegepaste natuurlijke materialen zoals donker hout, antraciet staal en beton voelt u bij binnenkomst al direct de gewenste warmte”, zegt Marco van Zal, die, na diverse dienstverbanden bij gerenommeerde bureaus, in 2005 zijn eigen architectenbureau startte. Feit dat hij zowel architect als interieurarchitect is, maakt dat zijn ontwerpen als een duidelijk geheel voelen.“Ik componeer met ruimte, licht en materialen. En puzzel net zo lang tot alles op zijn plek valt”.

Perfectionisme en humor

Dat ook bij deze opdracht alles op zijn plek viel, wordt wel duidelijk als we de gelukkige bewoners vragen hoe ze terugkijken op de samenwerking met Marco.

“We kochten een huis dat qua ligging en contouren al erg bij ons paste, maar dat niet de indeling en stijl had die we zochten. We wilden een modern, open en licht huis, maar ook met het comfort en de gezelligheid die past bij een gezin met drie jonge kinderen. De samenwerking met Marco was een schot in de roos. Zijn ontwerpen maakten indruk op ons, net zoals zijn perfectionisme en oog voor detail in de bouwbegeleiding. Marco heeft sterke eigen ideeën, denkt mee en daagt uit – alles voor het beste resultaat. Dat met humor en een zeer plezierig contact. Wij spreken nog vaak tegen elkaar uit wat voor fantastisch werk hij voor ons heeft gedaan”.

Betrokken partijen:

Marco van Zal

Batjanstraat 13

1094 RC, Amsterdam

[email protected]

 

Quooker Nederland B.V.

Staalstraat 1

2984 AJ, Ridderkerk

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN