warme en eigentijdse woning

warme en eigentijdse woning

ESPACE VITAL archticeture

ESPACE VITAL architecture is trots om de voltooiing van een nieuwe woning in de Township of Potton aan te kondigen. Hoog in de buurt van de rand van een steile helling, creëert deze eigentijdse woning een contrast tussen ondoorzichtige gebieden en met licht badende woongebieden. Dit huis is een ideaal toevluchtsoord. Het is een perfecte weergave van de handelsmerken van ESPACE VITALs met zijn minimalistische ontwerp. Dit ontwerp is in balans met de warmte en de dakoverhang in de lucht.

Stukje paradijs

Genesteld op een locatie met uitzicht op Lake Memphrémagog, in de buurt van het skigebied Owl’s Head, vormde dit pand de ideale locatie voor de eigenaars. Het echtpaar, woonachtig in Montreal, was op zoek naar zo’n stukje paradijs in de buurt van de bergen en het meer. Hier kunnen ze genieten van winteractiviteiten tijdens het koude seizoen en tijdens de warmere maanden varen. Ze wilden een huis dat groot genoeg was om vrienden en familie te vermaken.

Toen de architecten van ESPACE VITAL de plek voor het eerst bezochten, beseften ze dat de grootste uitdaging zou zijn om een ​​lay-out te ontwerpen in een relatief smalle strook grond begrensd door de klif en de weg. “Het gebied waarin we het huis konden implementeren was niet erg groot”, legt Paul Faucher, architect en associate bij ESPACE VITAL uit.

Twee gezichten

“Zelfs als de weg niet erg druk is, wilden we een gebogen oprit ontwerpen om intimiteit te maximaliseren en ontdekking te creëren bij het naderen van de woning”, voegt hij eraan toe. Het concept is in feite een gebouw met twee gezichten. De straatgevel is ondoorzichtig en de tegenovergestelde gevel volledig transparant. Dit maximaliseert het gewenste effect voor de eigenaar.

Zo geeft de oprit toegang tot de ingesloten ruimtes van de garage en het hoofdgebouw om het verrassingseffect te vergroten. Bij binnenkomst, laat de grote vestibule niet toe om meteen de lay-out volledig te zien. Slechts binnen de belangrijkste leefruimtes van de begane grond worden de spectaculaire uitzichten naar het bos en meer ontdekt.

Pensioen

De eigenaren zijn van plan om het huis te gebruiken voor hun pensioen en wilden al hun leefruimtes toegankelijk op de begane grond, zonder trappen, inclusief de slaapkamer. Hun gasten en familie zouden het lagere niveau voor zichzelf hebben.

ESPACE VITALs-team stelde zich een huis voor dat gebruik maakt van de natuurlijke kwaliteit van de locatie, waardoor de eigenaren hetzelfde niveau als de ingang konden bezetten. Deze verdieping herbergt de belangrijkste woonruimtes (de woonkamer, de eetkamer en de keuken, alles in een open lay-out) evenals de hoofdslaapkamer (een royale ruimte die ook een inloopkast en een in-suitebadkamer omvat).

Kamerhoge ramen

Al deze ruimtes zijn voorzien van kamerhoge ramen. Het lagere niveau is volledig beschut door de helling en herbergt twee kamers, een complete badkamer, een woonkamer en een fitnessruimte. Overal in huis is de circulatie zichtbaar en wordt de ruimte geoptimaliseerd door lange gangen te vermijden.

Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant was hout favoriet om warmte naar de strakke lijnen te brengen. “We hebben gekozen voor red cedar-bekleding om het onderhoud te verminderen waardoor de duurzaamheid gemaximaliseerd wordt.  Aan de binnenkant wordt hout ook gebruikt voor accenten en op het plafond om een ​​gevoel van continuïteit te creëren met de overhang en het terras “, legt Paul Faucher uit. In alle kamers, zelfs in de badkamers, is het uitzicht adembenemend. De klanten werden verleid door een huis met een enorm hangend erkerraam, zoals een observatorium, te zien in het portfolio van ESPACE VITALs.

Natuurlijke omgeving

Dit bracht hen ertoe om contact op te nemen met het bedrijf voor het ontwerpen van hun woning. “Ze wilden hun eigen glazen kubus tussen de bomen laten zitten en van de natuurlijke omgeving kunnen genieten en observeren”, voegt Paul Faucher eraan toe. Naast de woonkamer geeft deze kubus, samen met de enorme ramen, de indruk van een vloeiende ruimte van binnen naar buiten.

Om de kamers te beschermen tegen direct zomerzonlicht, werd ten slotte een grote dakoverstek gecreëerd naar het zuiden en het westen. Het versmalt naar het Oosten. Deze eenvoudige architecturale functie, die het gebouw een dynamische en onderscheidende uitstraling geeft, biedt ook schaduw voor energie-efficiëntie. In hetzelfde perspectief zijn de grote ramen voorzien van driedubbele beglazing voor betere isolatie tijdens de winter en voor het minimaliseren van warmtewinsten in de zomer.

Met het oog op een relatief beperkt budget, zorgden de optimalisatie van de lay-out en de beperking van de grootte van de ruimtes ervoor dat de architecten een elegant, eigentijds en warm verblijf konden ontwerpen dat openstond voor de natuurlijke omgeving. Het biedt de bewoners een ideaal en rustig toevluchtsoord voor hun weekenduitstap evenals voor hun pensioen.

EXCELLENT WONEN & LEVEN