Wonen in de natuur! | Grosfeld van der Velde architecten

Wonen in de natuur! | Grosfeld van der Velde architecten

Maar liefst zesenveertig meter breed is deze meer dan bijzondere woning. U leest het goed. Zesenveertig meter! Als een langwerpig en slank element staat de woning radicaal in het landschap.

Connectie met de bosrijke omgeving..

Het zwarte dak en de toegepaste zwarte houten delen versterken de krachtige lijnen van het huis. De vele glaspartijen zorgen voor een optimale connectie met de bosrijke omgeving.

Bewegen in de woning als een wandeling en biedt steeds bijzondere perspectieven op de natuur die het huis aan alle zijdes omgeeft. Een passend hert of de door de opdrachtgeefster gewenste schapen in de tuin maken de woondroom van het echtpaar compleet.

De woning is genomineerd voor de architectuurprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019!

Als Pascal Grosfeld de in een bosrijke omgeving gelegen kavel voor de eerste keer ziet en verneemt dat de opdrachtgevers niet alleen dromen van wonen midden in de natuur, maar ook een bijzondere woning wensen, maakt het creatieve hart van de ervaren architect een vreugdesprongetje.

“Het is zo’n bijzonder gelegen plek met aan de voor- en achterzijde prachtige vergezichten op de natuur. In combinatie met het feit dat de bewoners zeker geen standaard woning wensen, gaan wij als liefhebbers van het ontwerpen van aansprekende, uitgesproken en bijzondere woningen en gebouwen natuurlijk graag aan de slag”, aldus de mede-eigenaar van Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten.

Ingekaderd perspectief op landschap

Hij vervolgt: “Door de woning zo ver als mogelijk tegen de achtergrens van het in het bestemmingsplan opgenomen bouwvlak te positioneren en de volle breedte van de kavel te gebruiken, maakten we optimaal gebruik van de vergezichten én staat de woning als een solitair element middenin de natuur. Want aan de voorzijde hebben de bewoners een zeer royale tuin en aan de achterzijde loopt de tuin over in het belendende bos.”

Maar niet alleen de locatie en de positionering van de woning op de kavel maken dit huis bijzonder. Ook de vorm van de woning zelf is onconventioneel en zeer uitgesproken. De woning bestaat uit twee separate bouwdelen onder een doorlopend dak. Daardoor ontstaat een functionele scheiding tussen de woning en het gastenverblijf annex werkatelier.

In het open tussengebied bevinden zich de beide entrees en ontstaat een prachtig ingekaderd perspectief op het achterliggende landschap. Wandel je via de gecreëerde loper ‘door’ de woning heen bereik je uiteindelijk een heerlijke zitkuil in de achtertuin.

Eén met de natuur

De woning is op te delen in drie delen. Aan de linkerzijde – gelegen op het Oosten – zijn onder meer de slaap- en badkamers gesitueerd. Met de opkomende zon die zich door de vele glaspartijen meldt, beginnen de bewoners hier heerlijk aan de dag.

“Overal waar je je in de woning bevindt, voel je je één met de natuur. Als je hier in bad ligt, is het slechts een glasplaat die je scheidt van het buitenleven”, aldus de ervaren architect. In het middenrif van de woning zijn de living, eetkamer en woonkamer in een open ruimte ondergebracht. Omdat het gehele plafond – en een zijwand in de living – uit beukenhout bestaat, heeft het leefgedeelte een warm karakter.

Het fraaie hout zorgt eveneens voor een prettige akoestiek in de woning, terwijl onder meer achter de houten wanden in de gang richting de slaapvertrekken de benodigde kastruimte is ondergebracht. Het rechtergedeelte van de woning doet dienst als gastenverblijf, speelkamer en/of atelier.

Als een god in Frankrijk

Pascal Grosfeld is zeer te spreken over het eindresultaat én het gehele traject. “Met een beperkt budget en zonder hoofdaannemer is een woning tot stand gekomen die volledig aan de bijzondere wensen van de opdrachtgever voldoet. Van de start tot de oplevering waren ze enthousiast en betrokken.

Het fraaie interieur is bijvoorbeeld voor een groot deel toe te schrijven aan de bewoners zelf. Hoe ze de woning beleven? Ze voelen zich als een God in Frankrijk.” Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn.

Meubelmaatwerk van Spinder Interieurbouw

“Voor ons als interieurbouwer was dit een mooi en vooral uitdagend project om aan mee te werken”, aldus Riemer Spinder, eigenaar van Spinder Interieurbouw. “Wij maakten onder meer de gehele en opvallende maatwerkkeuken – het tegelwerk werd uitgevoerd door Vergauwen Totaalbouw – en de lange kastenwanden in de gang richting de slaap- en badkamers. Bij alle werkzaamheden waren precisie en vakwerk vereist. Zo dienden we de massieve beukenhouten latten perfect te laten stroken met de eerder aangebrachte houten latten tegen het plafond. Een fl inke uitdaging, maar het is ons gelukt om aan de wensen van de opdrachtgevers te voldoen. Het totaalplaatje is prachtig en wij zijn als Spinder Interieurbouw blij dat we een fraaie bijdrage aan deze woning mochten leveren. Qua uitdaging en qua uitstraling geldt dit project als één van onze topwerken.”

 

Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Reduitlaan 39

4814 DC, Breda

Tel: 076-5221811

[email protected]

Spinder Interieurbouw

Hofdreef 10-12

4881 DR Zundert

Tel: 076-5977944

[email protected]

Vergauwen Totaalbouw BV

Veldstraat 74

4881 BD Zundert

Tel: 076-8506173

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN