Interieur draagt bij aan de beleving

Interieur draagt bij aan de beleving

MICHELIN sterrenestaurant De Treeswijkhoeve uit Waalre draagt met trots twee Michelin-sterren en behoort tot de culinaire 

top van Nederland. Bij een restaurant dat dagelijks op een dergelijk topniveau acteert, hoort uiteraard een interieur dat aansluit bij de culinaire hoogstandjes. “Absoluut”, opent chef-kok Dick Middelweerd. “Het interieur, de akoestiek en de sfeer van een restaurant zijn zeer bepalend. Ik gok dat 60 tot 70 procent draait om beleving en het overige percentage draait om de maaltijden die wij bereiden en serveren. Het geheel moet kloppen en dat hebben we weten te bereiken.”

Francois Hannes

“Wij hebben een heel goed gevoel bij de persoon Francois Hannes, maar zeker ook bij zijn stijl en werkwijze. Onze eerste kennismaking met hem en zijn werk dateert al van zo’n twintig jaar geleden. En in al die jaren speelde Francois stapje voor stapje een rol in de vernieuwing van de zaak. Het begon ooit met nieuwe toiletten, daarna de hal, de wanden en de bar, maar ook onze bovengelegen woning. Drie jaar geleden besloten mijn vrouw en ik dat het tijd was voor een nieuw interieur van het restaurant zelf. Van het vorige werden we niet meer vrolijk en het was niet meer op te lossen met alleen nieuwe gordijnen of een andere kleine wijziging.”, blikt chef-kok Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve terug. Wat volgde was een renovatie en een nieuw interieur van het in Waalre gelegen sterrenrestaurant.

Fraai contrast

“Het zware is eraf. Het is luchtiger en lichter geworden”, oordeelt de geprezen chef-kok. Licht en ruimte zijn inderdaad termen die bovendrijven als je rondkijkt in het restaurant waar de natuurlijke omgeving van De Treeswijkhoeve goed wordt benadrukt. “Op de plek waar eerst een boekenkast tegen de kopgevel van de boerderij stond, hebben we nu een ambachtelijke deur van staal en glas van maar liefst 3,5 meter hoog geplaatst, waardoor je vanaf je tafel een connectie hebt met de boomtoppen. Uiteraard dragen de raampartijen richting het terras bij aan veel lichtinval in het restaurant. De al in een eerder stadium gerealiseerde bar geeft een grootstedelijk karakter aan het restaurant en zorgt daarmee voor een fraai contrast ten opzichte van de bosrijke omgeving.”

Accenten op juiste plekken

“Opvallend is natuurlijk de lange bank in de zaal. Daar hebben we ook wel goed over na moeten denken. Een bank in een sterrenzaak, kan dat wel? Maar we zijn blij dat we het hebben gedaan. Je kijkt bij de indeling van de gasten wel even wie je waar plaatst, maar het is inmiddels zo dat het voor veel vaste gasten echt hun plekje is geworden. En je hebt op de bank nu eenmaal sneller contact met de buren, waardoor het ook sfeerverhogend werkt”, concludeert Dick. In de oude situatie waren de constructieve spanten tegen het plafond van de restaurantzaal een doorn in het oog van de eigenaren. “Dus toen het restaurant tot casco werd teruggebracht, zouden we verlost zijn van die spanten. Maar wat bleek, Francois wilde de spanten behouden en zelfs uitlichten door ze een zigzagconstructie te geven! Dat was wel even een dingetje, hoor.” Francois: “Ik was er echt van overtuigd dat we van het nadeel een voordeel konden maken en gelukkig hebben Laura en Dick naar me geluisterd. Want de theatrale en overdreven manier van verlichten zorgt dat de nok van de boerderij fraai wordt geaccentueerd en draagt het geheel bij aan de sfeer. Iets dat natuurlijk ook geldt voor de oude zijgevel van het honderdjarige pand. Deze gevel hebben we bewust af laten bikken en in de oude staat gelaten. Het vertelt de geschiedenis van het pand. Waar alles neigt naar perfectie bij De Treeswijkhoeve, zie je in de muur de eerlijke sporen van de historie. Om hier extra accent op te leggen, hebben we de muur uitgelicht met vloerspots van het topmerk Kreon”, aldus Francois.

Geen concessies

Ook in de rest van de inrichting is gekozen voor de beste merken en de fraaiste producten. Zo zijn de deuren van Francois’ lijn van Bod’or, de gordijnen van zijn lijn van Indivipro – in de tuinkamer is zelfs een wandbespanning met deze stof gemaakt –, is de verlichting van Modular, de lampen van Tobias Grau en leverde Bisazza het fraaie mozaïek. Francois: “En wat te denken van de stoelen van Casina? We hebben gekozen voor de Passion Chair, een ontwerp van de befaamde Philippe Starck. Ook aan de lange borreltafel staan met het tijdloze ontwerp van Marcel Wanders voor het merk Moooi geweldige stoelen. Je ziet en merkt aan alles dat Dick en Laura absoluut geen concessies hebben gedaan. Het moest top worden en dat is gelukt.” Dick, afsluitend: “Nog steeds zijn we elke dag dolgelukkig als we ’s ochtends het restaurant binnenlopen. En dat is een geweldig gevoel!”

Fotografie: Alfons Lenders / Smile Fotografie

EXCELLENT | magazine

  • Sterren restaurant FRED MICHELIN EXCELLENT wonen & leven bezoekt TOP restaurants. Dit keer zijn we te gast bij restaurant FRED […]
  • Guus Meeuwis recept Pavlova’sGuus Meeuwis recept Pavlova’s Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick Auteurs: Guus Meeuwis en Dick Middelweerd Prijs: € […]
  • The Fat Angel Warm. Werelds. Luxueus. Extravagant. On-Eindhovens. On-Nederlands. Verrassende rebel Anders dan anders. […]
  • Hete Bliksem van Guus en DickHete Bliksem van Guus en Dick Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick Auteurs: Guus Meeuwis en Dick Middelweerd Prijs: € […]
  • Een perfecte woondroom De verbouwing van de landelijk gelegen klassieke boerderij was rigoureus. Waar de buitenschil van het uit […]
  • KOOT15KOOT15 Importeur van Alpenofen en premium dealer van OFYR. Begonnen in 2015 met de import van de geniale […]
  • Sterren restaurant FRED MICHELIN EXCELLENT wonen & leven bezoekt TOP restaurants. Dit keer zijn we te gast bij restaurant FRED […]
  • Guus Meeuwis recept Pavlova’sGuus Meeuwis recept Pavlova’s Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick Auteurs: Guus Meeuwis en Dick Middelweerd Prijs: € […]
  • The Fat Angel Warm. Werelds. Luxueus. Extravagant. On-Eindhovens. On-Nederlands. Verrassende rebel Anders dan anders. […]
  • Hete Bliksem van Guus en DickHete Bliksem van Guus en Dick Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick Auteurs: Guus Meeuwis en Dick Middelweerd Prijs: € […]
  • Een perfecte woondroom De verbouwing van de landelijk gelegen klassieke boerderij was rigoureus. Waar de buitenschil van het uit […]
  • KOOT15KOOT15 Importeur van Alpenofen en premium dealer van OFYR. Begonnen in 2015 met de import van de geniale […]