Over wonen en interieurs

Over wonen en interieurs

Interieurontwerpster Astrid Jeulink is haar hele leven al bezig met kleuren, interieurs en woonaccessoires.Als kind legde ze haar potloden al op kleur. Waar Astrid ooit begon met de verkoop van alles wat met de gedekte tafel te maken had, is ze nu een veelgevraagd interieurontwerper, decorateur en staat ze aan het hoofd van haar eigen webshop. Een vaste stijl is niet op haar werk te plakken. “Ik kies voor een mix van stijlen, kleuren en materialen afgestemd op de ruimte en de bewoners. Ik zie niks in kant-en-klare interieurs van woonwinkels. Een interieur moet groeien en is constant in beweging.”

Een interieur groeit in de loop van de tijd

“Zoals een mens zich ontwikkelt en verandert naarmate hij ouder wordt, groeit ook een interieur in de loop van de tijd. Mijn mening is dat een interieur persoonlijk dient te zijn. Het moet passen bij de leefwijze van de bewoners. Een standaardopstelling uit een woonwinkel kun je wel mooi vinden, maar het laat niet zien wie je bent en voelt daarom niet als een warm ‘thuis’. Het is een keuze voor veiligheid, maar zegt niets over jezelf. Het ontbeert een ziel en karakter. En dat hoort een woning nou net te hebben. Een ziel! Een interieur moet je karakter weerspiegelen. Vaak weten mensen diep van binnen wel wat ze mooi vinden maar kiezen voor veiligheid. Ze durven bijvoorbeeld de gewenste kleur rood niet toe te passen, omdat ze bang zijn dat het verveelt of wat andere mensen ervan vinden. Mijn advies is om dicht bij jezelf te blijven en niet met je hoofd maar met je hart te beslissen.”

Word je er blij van?

“Bij de vertaalslag van voorkeuren of ideeën kunnen wij uiteraard helpen. Dat kan gaan om hulp bij het kiezen van bijvoorbeeld de juiste gordijnen tot de keuze voor een geheel interieur. Zeker bij complete interieurs is het voor ons van belang dat we weten hoe de opdrachtgevers wonen, leven en wat ze meegemaakt hebben. Zo kunnen wij het juiste gevoel toevoegen. Om tot een gewenst interieur te komen, moet je soms ook afscheid durven nemen van bepaalde meubelstukken of accessoires. De vraag die ik altijd stel aan mijn klanten is: word je er nog blij van? Is het antwoord nee, dan moet je het item niet plaatsen. Andersom vraag ik ook altijd of de opdrachtgever nog meubelstukken heeft, die hij eigenlijk niet zo mooi vindt, maar waar hij wel een goed gevoel bij hebt. Het is dan een leuke uitdaging om bijvoorbeeld die lelijke lamp van een tante, die eigenlijk niet echt past bij de rest, toch te combineren en toe te passen in het interieur.”

Openstaan voor verandering

“In mijn bedrijfspand heb ik een showroom die op afspraak te bezoeken is, maar ook ons huis fungeert als showroom. Niet alleen is bijna alles te koop ­– misschien met uitzondering van de spullen in de vitrinekast. Dat is een kast vol herinneringen –, maar de woning toont ook de veelzijdigheid van mijn werk. Een veelgehoorde reactie van mensen als ze door het huis lopen, is dat alles zo goed klopt en bij elkaar past. Ik geef dan aan dat het zo harmonieus is, omdat de inrichting bij ons past; bij onze manier van leven. Elke ruimte is weer anders ingericht en kent een andere sfeer en uitstraling. Maar in elke ruimte zit wel het gevoel van ons gezin. Van alle buitenlandse reizen neem ik bijvoorbeeld iets mee dat een plek vindt in het interieur. Dat maakt een interieur veelzijdig en – ook al is het een modewoord – eclectisch. Als je dan toch een stijl op me moet plakken dan is eclectisch denk ik het juiste woord.”

“Een interieur is nooit klaar. Je verandert als mens, dus waarom zou je interieur dan stil blijven staan? Je moet echter wel openstaan voor die verandering. Volg je hart en durf! Je leeft zoveel fijner in een woning die echt bij je past!”

EXCELLENT | magazine