Exclusief kunstzinnig | GHYCZY

Exclusief kunstzinnig | GHYCZY

Al bijna vijftig jaar geen standaard meubelmerk..

Op een bedrijventerrein in het Midden-Limburgse Swalmen schuilt achter de voorgevel van een fraai vormgegevens bedrijfspand een meubelmerk dat over de hele wereld geliefd is bij een selecte groep liefhebbers en kenners.

Datzelfde merk roept bij het grote publiek echter vooral vraagtekens op. Een gegeven, waaraan oprichter Peter GHYCZY en zijn zoon Felix, de huidige directeur van het familiebedrijf, zich verre van storen.

Al sinds de start van 1971 lanceert het meubelmerk GHYCZY jaarlijks een beperkte collectie en slechts enkele kwaliteitszaken in vooral Nederland, België en Duitsland mogen het merk voeren. Voor EXCELLENT Magazine opent het bedrijf de deuren en verhaalt Felix over hun unieke familiebedrijf. ” We hebben een redelijk mysterieus imago, de naam draagt daar ook wel een beetje aan bij.”


De meubelen van GHYCZY zijn stijlvol, verfijnd en subtiel. Sexy en exclusief. En zeker ook kunstzinnig en tijdloos

Toen architect en designer Peter Ghyczy (spreek uit als Gitsi, red.) in 1971 onder de merknaam GHYCZY zijn eerste meubelstukken lanceerde, bevroedde hij niet dat hij anno 2019 als 78-jarige nog steeds naar het door hem ontworpen bedrijfsgebouw in het Limburgse Swalmen zou rijden. Om zich daar vervolgens, na een welverdiende espresso, terug te trekken in zijn ontwerpkamer om verder te bouwen aan zijn levenswerk.

Ook na bijna vijftig jaar tekenen, bijschaven en creëren, schuilen nog steeds nieuwe kunstzinnige, verfijnde en tijdloze meubelontwerpen in zijn creatieve geest, die hij graag en met liefde met de wereld deelt.

Zoon Felix, sinds 2001 werkzaam in het familiebedrijf en al enkele jaren eigenaar van GHYCZY, prijst zich uiteraard gelukkig met zijn luxe werknemer – overigens ook direct de enige ontwerper die werkzaam was en is bij het exclusieve meubelmerk.

“Mijn vader is een genie. Hij geldt wereldwijd als een zeer gerenommeerde designer en ontwikkelde een eigen designtaal; de GHYCZY-stijl. Hij ontwierp in al die jaren zoveel prachtige, tijdloze en unieke meubels. En dat doet hij nu gelukkig nog steeds. Mijn vader heeft natuurlijk helaas niet het eeuwige leven, maar met zijn prachtige ontwerpen die op stapel liggen, kunnen we nog jaren vooruit”, geeft Felix, ontspannen zittend in de bijzondere showroom, aan.

Eclectisch en kosmopolitisch

De meubelen van GHYCZY zijn stijlvol, verfijnd en subtiel. Sexy en exclusief. En zeker ook kunstzinnig en tijdloos. Zo worden designs uit de vroege jaren van het bedrijf als vintage-meubelen aangeboden door gerenommeerde veilinghuizen als Christie’s en prijken door Peter ontworpen meubelstukken in diverse internationale musea. Waar de collectie in de beginfase vooral bestond uit glazen salontafels, richt u tegenwoordig al jaren met speels gemak een complete woonkamer in met stijlvolle meubelen van GHYCZY.

Felix: “Sinds ik mijn intrede in het bedrijf deed, werd de collectie breder en werken we meer met (kleurrijke) stoffen, hout en koper en messing. Zonder dat de meubelen qua lijnenspel veranderen. Je voelt en ziet uiteraard nog steeds de signatuur van mijn vader. Ook houden we nog steeds vast aan onze visie om een beperkte collectie op de markt te brengen. Dat houdt het merk exclusief en maakt ook dat we alles – met behulp van een klein en vakkundig team – in eigen beheer kunnen blijven doen.

Wij willen geen massaproductie en een enorme omzetgroei is niet onze drijfveer. Dat maakt ons een bijzonder en zeker geen standaard meubelmerk. Welk label je op een compleet interieur van GHYCZY kunt plakken? Eclectisch. Kosmopolitisch. Meubelstukken van een uitzonderlijk niveau. Ontworpen door een vakman, gemaakt met topproducten en in onze eigen werkplaats vervaardigd door echte ambachtsmensen.”

Evoluerende ontwerpen

Het bezoek van EXCELLENT Magazine is al bijna ten einde als Peter Ghyczy en zijn vrouw – de stille kracht op de achtergrond – de showroom betreden. De 78-jarige designer had zich wegens een griepje keurig afgemeld voor het interview, maar toch laat hij, keurig gesoigneerd als altijd, zijn gezicht even zien. “Heb je mijn kamertje al gezien? Loop maar mee.” Niet veel later staan we in zijn domein. Een ontwerpruimte van zo’n drie bij drie meter groot.

“Ja, dit is absoluut de belangrijkste ruimte van het bedrijf. Hier komt mijn vader tot zijn prachtige designs”, aldus Felix. Boeken, schriften, papieren, schetsen, foto’s, prototypen én een ontwerptafel vullen de kamer. Een computer ontbreekt. Peter Ghyczy ontwerpt zijn meubels nog steeds met de hand. “Meestal ben ik met meerdere ontwerpen tegelijk bezig. Als ik bijvoorbeeld niet verder kom met een ontwerp van een tafel, ga ik verder met een ontwerp van een lamp. Ik kan niet een meubel in één keer van A tot Z ontwerpen. Een ontwerp heeft tijd nodig. Het evolueert”, aldus de createur.

Als we hem vragen waaraan we zijn ontwerpen kunnen herkennen, valt de aimabele designer even stil. “Waaraan herken je een liedje van The Rolling Stones? Waaraan herken je een schilderij van Rembrandt? Je voelt het. Zonder dat er een duidelijke en steeds repeterende factor is. Niet dat ik mezelf met deze grootheden wil vergelijken, maar ik denk dat het ook zo is met ontwerpen van GHYCZY. Je voelt het.”

Eclectisch. Kosmopolitisch. Meubelstukken van een uitzonderlijk niveau. Ontworpen door een vakman, gemaakt met topproducten en in onze eigen werkplaats vervaardigd door echte ambachtsmensen.

 

Meer informatie? GHYCZY 

EXCELLENT | WONEN & LEVEN