Woon- werkvilla met uitkijk

Abstract en tijdloos

Welke keuzes maak je wanneer je een huis ontwerpt dat gezin en thuiswerken met elkaar verenigt? 

Architect Emile van Vught van FAAM Architects mocht zijn eigen invulling geven aan het ontwerp voor een nieuw te bouwen woonvilla in Waterrijk in Eindhoven. Het resultaat is een even abstracte als tijdloze woonvilla, waarin buitenbeleving en uitzichten centraal staan. 

 

Buitenbeleving

‘Verras ons maar, we staan open voor jullie ideeën!’  Vanuit dat vertrekpunt startte architect Emile van Vugt met zijn ontwerp voor de woonvilla met kelder in Waterrijk in Eindhoven.

Eraan voorafgegaan was slechts een korte pitch met een drietal schetsmatige voorstellingen. Van Vugt: “De familie wilde een mooi bemeten woonvilla, waarbij het gezinsleven naadloos geïntegreerd kon worden met het werken aan huis. Daarnaast was het thema buitenbeleving belangrijk: het buitengevoel in en rond de woning moest een prominente rol vervullen.”

“We hebben een U-vormig bouwvolume gecreëerd dat de centraal gepositioneerde patio als het ware omhelst. Zodat je buiten naar binnen haalt, en andersom.”

Het gezin, waarvan de ouders deels thuiswerken, woonde al langer in de wijk Meerhoven en wilde hier graag blijven.

Uitkijkvenster

Belangrijk was natuurlijk ook dat het ontwerp zou passen in het straatbeeld. Van Vugt zocht het in gelijkvormige grote beeldvlakken, die zich op het eerste gezicht laten omschrijven als tijdloos.

“Als contrast voor de omringende bouw”, zegt Van Vugt. “Het straatbeeld wordt hier bepaald door behoorlijk vrije bouw in vaak moderne stijl – sommigen zouden het zelfs rommelig kunnen noemen. We wilden met het huis rust creëren en niet te veel op de voorgrond treden, zodat het straatbeeld meer in balans is. Met gevels die aaneensluiten of helemaal dicht zijn.”

Bepalend voor die keus is de exacte positionering van de leefvertrekken. Als voorbeeld wijst Van Vugt naar de loggia op de eerste verdieping, die als ‘uitkijkvenster’ fungeert voor het water aan de voorzijde. “Je ziet hier profielloze beglazing, net zoals in het raamvlak ernaast. Kaders of kleinere raamvlakken zouden het aanzicht ‘truttig’ maken. Dat wilden we voorkomen.”

Zonpositie

Hetzelfde is te zien bij de woonvertrekken en werkkamer rondom de centraal gepositioneerde patio. Ook hier is gekozen voor verdiepingshoge glasoppervlakken die in de vorm van schuifpuien onzichtbaar in de muren verdwijnen.

Van Vugt: “Een voorwaarde voor wat wij patiotypologie noemen, is dat je je ontwerp zoveel mogelijk afstemt op de positie van de zon. Als je de Z-vormige verdieping over de U-vormige begane grond heen legt, dan zie je dat de zon de hele dag wel ergens schijnt, zonder dat dit leidt tot hinder binnen. Dus of je nu ’s ochtends vroeg of laat in de middag buiten bent, er is altijd wel een mooi plekje te vinden.”

“Verder kenmerkend aan de buitenkant zijn de houtaccenten naast het pleisterwerk. “Voor de sfeer”, zegt Van Vugt, want zonder zou de aanblik van de villa te kil, zakelijk en klinisch worden. We hebben onderscheid willen maken tussen een eerste indruk van veraf en nadere indruk van dichtbij. Eerst zie je alleen een abstract en tijdloos volume dat voor rust zorgt. Maar bekijk je het van dichtbij, dan zie je dat het hout het beeld verfijnt en ook warmer maakt.”

Verbinding

Ook binnen is die voorkeur voor lange zichtlijnen prominent aanwezig. Mooi is bijvoorbeeld de zichtrelatie tussen de woonkamer rechts in het huis en de keuken aan de andere kant: de patio die ertussen ligt, zorgt voor een open verbinding tussen de beide leefvertrekken.

Daarvan is de maatwerkkeuken strak en stijlvol uitgevoerd, met onder meer een wit spoeleiland, een antraciet gespoten achterwand voor de apparatuur en grote natuurstenen tegels op de vloer, die in de hele woning doorlopen. De wanden en plafonds (ook in de werkkamer en woonkamer) zijn gelijkvormig en neutraal gehouden: strak uitgevoerd pleisterwerk in lichte kleuren dat het gevoel van ruimte en doorzicht ten goede komt.

Een slim gepositioneerde trap leidt vervolgens naar boven naar de drie slaapkamers, elk voorzien van een kijkvenster. De ouderslaapkamer is toegerust met een bijzonder luxe uitgevoerde badkamer met daarachter de loggia met jacuzzi.

Een van de meest geslaagde onderdelen van het ontwerp, vindt Van Vugt. “De loggia ligt redelijk vrij, zodat je hier een prachtig plekje voor jezelf hebt. Vanuit je jacuzzi kijk je zo het water over. Prachtig toch?”

Fotografie: Patrick Meis

Met dank aan de belanghebbende partijen:

Bouwbedrijf van Gogh | Alument | Comfortica