Home » Woonvilla met schitterende plaatjes

Woonvilla met schitterende plaatjes

Door marketing

“Blijven zoeken naar uniciteit”

Interieurarchitect Linda Pol metamorfoseerde de Twentse villa tot een woonparadijs met zwembad, poolhouse en vooral heel veel woongenot. Een beetje lef is haar niet vreemd. “Ik houd van mijn werk, omdat je mensen een fijne plek kunt bezorgen. Of het nu gaat om een woning, hotel of kantoor.”

“In 2011 startte ik mijn eigen ontwerpstudio, na zeven jaar in loondienst te hebben gewerkt. De vraag welke stijl ik hanteer, vind ik een lastige; waar het volgens mij echt om gaat, is een woonplek te realiseren waar mensen zich prettig voelen.”

“In dat streven probeer ik altijd te zoeken naar een vorm van uniciteit. Zodat bewoners het gevoel krijgen in iets bijzonders te wonen. Verder maak ik het liefst grote statements. Wanneer je de basis rustig houdt, komen die beter tot hun recht. Ook met die insteek begon ik aan de villa in Twente. Het is een woning met grote gebaren geworden, waarvan ik vind dat alles klopt.”

Woonkamerupgrade

Soms monden bescheiden vraagstellingen uit in grootse projecten. Zoals met de villa in Haaksbergen gebeurde, prachtig gelegen bij de bossen van het Overijsselse Twente. Interieurarchitect Linda Pol zag hier een eenvoudige woonkamerupgrade uitgroeien tot een van de mooiere werken in haar portfolio.

Poolhouse

“De bewoners woonden hier al een jaar of tien, maar nooit helemaal tot volle tevredenheid. Aanvankelijk was het doel alleen de woonkamer te veranderen. Maar het resultaat is een volledig verbouwde en heringedeelde woonvilla met zwembad, poolhouse en tuin.” De opdrachtgevers kwamen bij Linda terecht, nadat zij in het verleden een door haar ontworpen penthouse hadden aangekocht. De klik was vanaf het begin aanwezig. “Ik kreeg bijna geheel de vrije hand in het ontwerp. Het is mooi wanneer je merkt dat opdrachtgevers vertrouwen in je hebben.”

Ingetogen contrasten

De basis vormde een compleet nieuw interieurontwerp. De woonkamer en de verdieping erboven kregen een nieuwe indeling, waarbij de zachte kleuren op vloeren, wanden en plafonds ingetogen contrasteren met enkele opmerkelijke eyecatchers. Een weloverwogen keus, volgens Linda.

“Ik heb in de woonkamer gekozen voor eenheid op wanden, vloeren en plafonds. Want wanneer je de basis eenduidig houdt, komen mooie elementen meer tot hun recht.” Ze wijst op de veranderde entree die nu vrijwel geheel in zwart is uitgevoerd – een spannend contrast met het grijs-beige van de woonkamer.

Een nis voor kunst

Ook de roomdivider met gashaard, tv met soundsysteem, bergruimte en aan de keukenkant een nis voor kunst, is een onderdeel dat sterker naar voren komt dankzij de rustige omgeving eromheen.

Als andere opvallende onderdelen noemt Linda nog de handgemaakte keuken met eiland in metallic koper, de grote eiken eettafel, de muur met daarin wandvullend natuursteen dat is uitgevoerd als een boekdeel, en de masterbedroom met luxe open badkamer en inloopkast. De verdieping herbergt nu drie kinderslaapkamers, een kleine badkamer en een homecinema.

Interieurarchitect Linda Pol maakte van een gedateerde woonvilla een gloednieuw woonpaleis met daarbij een zwembad, poolhouse en prachtige tuin. Hoe een aanvankelijk kleine opdracht kon uitgroeien tot een prachtproject.

Lijnen doorzetten

Eveneens tot de verbeelding spreekt het nieuwe deel op de kavel: de tuin met zwembad met aan de overkant het poolhouse. Linda tekende het basisontwerp voor het exterieur en ontwierp het interieur. Het poolhouse heeft op het eerste gezicht een eenvoudige vorm: rechthoekig met een flauwe kap.

Maar door beter te kijken zie je een dakkap met asymmetrische lijnen die zijn doorgezet naar de bronzen strippen op de gestoffeerde panelen binnen. Linda: “De functie van de panelen is tweeledig: ze reduceren het geluid en zorgen voor veel extra warmte en sfeer. Ik probeer vaker gekozen vormen en lijnen terug te laten komen. Want ook daardoor worden elementen onderling versterkt.”

Mooie plaatjes

Ten slotte het zwembad, een niet te missen onderdeel van het project. Dit bevindt zich centraal op de kavel, tussen de woonvilla en het poolhouse in. Linda koos ervoor de vloertegels van het poolhouse door te zetten tot helemaal aan de rand van het zwembad. Dankzij de volledig te openen pui zijn binnen en buiten nu maximaal verenigd. De verlichting is fraai, net als de omringende tuin met beplanting. Vooral ’s avonds levert dit als geheel prachtige plaatjes op. Linda: “Het poolhouse was eigenlijk bedoeld als verblijf voor zwembadgangers, maar ik heb er een volwaardige tuinkamer van gemaakt. Speels ingedeeld en zeer comfortabel.”

Fotografie: Peter Baas