Wow-factor in Hollands land

Duurzaam totaalplaatje

Dankzij Casa Ratsma en Versteegh-Design …

Een woningreportage in het EXCELLENT Magazine leidde de bezitters van de landelijk gelegen kavel naar architect Krijn Ratsma.

Een bezoek aan de stand van Versteegh Design op de EXCELLENT woonbeurs deed de opdrachtgevers besluiten om niet alleen het ontwerp van de wellness-ruimte in de creatieve handen van Stephen Versteegh te leggen, maar om de designer ook in te schakelen voor het complete interieur van hun nieuw te bouwen boerderij-villa.

De samenwerking tussen beide createurs, de betrokken vakmensen en de opdrachtgevers zelf resulteerde in een oogverblindende en duurzame droomwoning waar wonen, recreëren en werken op een fraaie wijze samenkomen.

Prachtige keuken dankzij Culimaat High end Kitchens.

Openhaard afkomstig van Daniëls Openhaarden.

Dankzij de inspiratiebron

“Bladerend door het EXCELLENT Magazine trok een door mij ontworpen woning de aandacht van de opdrachtgevers.”

“Op een vrij moment zijn ze in de auto gestapt om deze woning te bekijken. Het ontwerp sprak ze toen zo erg aan, dat ze uiteindelijk aanbelden en de bewoners vroegen of ze mochten binnenkijken. Tijdens dat bezoek informeerden ze ook naar mijn werkwijze en vroegen ze uiteraard hoe de samenwerking met mij beviel.”

“Dit alles samen leidde tot een positief gevoel, waarop ze contact met me zochten om te bekijken hoe we samen op de aangekochte kavel hun nieuwe, bijzondere en duurzame droomvilla konden realiseren”, aldus de bevlogen architect Krijn Ratsma, die zich al vijfentwintig jaar verdiept in duurzaam bouwen en daardoor beschikt over een enorme kennis – zowel theoretisch als in de praktijk – over dit thans steeds belangrijker wordende bouwaspect.

Zo ontwierp en bouwde hij in zijn eigen privésfeer al twee aardgasvrije en energieneutrale panden.

“In mijn ontwerpen staan comfort, duurzaamheid en energieneutraal bouwen centraal. Door een woning slim te ontwerpen, heb je minder techniek nodig om het duurzaam te maken. Waardoor het je als opdrachtgever ook minder geld kost om een woning energieneutraal te maken.”

“Uiteindelijk merk je natuurlijk ook dat je geld bespaart op je huisvestingslasten. Deze getoonde, goed geïsoleerde en van een warmtepomp voorziene woning is energiezuinig en wekt door maar liefst 120 in de tuin gelegen zonnepanelen zelf alle benodigde elektriciteit op.”

Van der Donk Interieur leverde het meubilair en de hanglamp.

De houten trap is vakwerk van Nobel Flooring.

Fraaie spel

Tussen riet, glas en zink … 

Op de ruime kavel diende, zo stelde de gemeente, een boerderijwoning met een aangrenzende schuur te verrijzen.

De opdrachtgevers wensten een eigentijdse droomwoning, waarin wonen, werken en recreëren samenvloeien én een woning waarin logés ook een privéplek kan worden geboden. De ervaren eigenaar van architectenbureau Casa Ratsma combineert samen met tuinarchitect Jacques van Leuken de woonwensen en de kansen van het kavel en de landelijke omgeving met de eisen van de gemeente in een zeer bijzonder en opvallend exterieurontwerp.

Het voorste gedeelte van de grote woning kent de uitstraling van een eigentijdse boerderij, terwijl de achterzijde de sfeer en beleving van een robuuste schuur benadert. Beide gebouwen zijn aan elkaar gekoppeld door een glazen tussenstuk, waarin onder meer de entree en in het verlengde de veranda zijn ondergebracht.

Krijn Ratsma: “Aan de straatzijde is gekozen voor een rietenkap en een lange, handgemaakte Deense steen. Aan de achterzijde viel de keuze op een zinken dak, dat samen met het zwarte staal en het zwarte hout voor een stoere uitstraling zorgt.

Door in het glazen tussenstuk ranke kozijnen toe te passen, worden beide woon- en leefgedeeltes op een fraaie wijze van elkaar losgeknipt en zorgt de grote lichtinval voor extra sfeer in dit hart van de woning.”

In de beginfase van zijn ontwerp maakte Krijn Ratsma samen met Marjo de Leng, een interieurarchitecte waarmee hij veel en tot grote tevredenheid samenwerkt, een eerste indeling met ruimtelijk ontwerp van de woning. “Een plan dat Stephen Versteegh met zijn creativiteit heeft geoptimaliseerd en geperfectioneerd en waaraan hij prachtige ideeën toevoegde.

Stephen is een meester op het gebied van wellness en hij heeft met zijn interieurontwerp voor een intieme sfeer gezorgd in de grote en zeer hoge voorzijde van de woning. Ook voegt zijn verlichtingsplan extra sfeer toe aan het eindresultaat”, complimenteert Krijn Ratsma de eigenaar van Versteegh-Design.

Krijn is eveneens zeer te spreken over het hoge afwerkingsniveau, waarvoor aannemer BESTBOUW tekende.

Vloer geleverd door Nobel Flooring.

Het prachtige zwembad is geleverd door Waterstijl Luxe Zwembaden.

Sfeervol en jaloersmakend

Stephen Versteegh en de opdrachtgevers waren al met elkaar in contact over het te ontwerpen zwembad en de bijhorende wellness-ruimte toen ze op de EXCELLENT woonbeurs de door hem ontworpen stand bezochten. Hierin toonden meerdere woonspecialisten in een huiselijke setting hun kwaliteiten.

Onder de indruk van wat ze zagen, vroegen ze hem al snel of hij niet de uitwerking van het hele interieur voor zijn rekening wilde nemen. “Het komt best vaak voor dat een zwembadontwerp uiteindelijk leidt tot een totaalproject”, concludeert de creatieve designer, die met veel tevredenheid naar het oogstrelende interieur van de eigentijdse woonboerderij kijkt.

“In het voorste gedeelte van de woning zijn de keuken – een prachtige creatie van Culimaat High End Kitchens –, de woonkamer, het eetgedeelte en een leeshoek gesitueerd. In het midden van deze grote en deels zeer hoge ruimte vormt de doorkijkhaard van Daniëls Openhaarden niet alleen het stralende middelpunt, maar is het prachtige object eveneens een fraaie roomdivider.”

“Ook de enorme maatwerkkast in het leesgedeelte trekt de aandacht, net als de bolvormige lampen boven de eettafel. Groot in volume, maar door hun transparantie toch goed voor een ruimtelijk effect. Extra voordeel is dat de structuur van de bollen wordt geprojecteerd op de wanden. Dat levert mooie lichteffecten in de woning op, terwijl de in het plafond toegepaste, eikenhouten balken eveneens sfeerverhogend werken.”

De achterzijde van de woning biedt ruimte aan een werkkamer, de praktijk van de vrouw des huizes en een jaloersmakend zwembad.

Stephen Versteegh: “Leuk detail is dat achter het bankje aan de rand van het zwembad een complete wellness-ruimte, met sauna en stoomcabine, is ondergebracht. Vanuit de bovengelegen slaapkamer hebben de bewoners een fantastisch uitzicht over de achtergelegen waterpartij en het omringende landschap. Dit is inderdaad het betere wonen!”

Fotografie | Peter Baas

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Casa Ratsma | Versteegh Design 

Bestbouw Haastrecht B.V. | LBMC B.V.

Waterstijl Luxe Zwembaden | Daniëls Openhaarden

Nobel Flooring | Culimaat High End Kitchens | Van der Donk Interieur