Home » Zo creëer je een eigentijds ‘fifties’ interieur

Zo creëer je een eigentijds ‘fifties’ interieur

fifties

Door Lisette Trinthamer

Vintage

Vintage is al jaren een blijvende trend, zowel in de modewereld als in de interieurwereld. De nostalgie van oude tijden en hun stijlen biedt sfeer, warmte en gezelligheid. Maar, dan het liefst wel in een modern jasje natuurlijk. In dit artikel lees je hoe je de stijl van de jaren ’50 in jouw eigentijdse interieur kunt integreren.

1. Warme kleuren

De fifties betekent warme kleuren. Diepe kleuren, zoals oranje, bruintinten, mosgroen en okergeel ademen deze tijdsperiode. Voor een echte retrolook combineer je deze kleuren met luchtige pasteltinten, zoals mintgroen en poederroze. Of kies voor een kekke grafische of bloemachtige print. Wees vooral niet huiverig met kleurgebruik, maar durf te kiezen voor kleurrijk behang, opvallende meubelstukken en gouden accessoires.

2. Natuurlijk, luxe en aaibaar

Wat materiaal betreft staan de jaren ’50 gelijk aan natuurlijk, luxe en aaibaar. Er wordt veel gebruik gemaakt van hout, leer, velours, satijn en zijde. Dit zie je terug in prachtige houten dressoirs en salontafels, satijnen gordijnen, velours poefjes en fauteuils in soepel leer. Desalniettemin hoort ook plastic in dit rijtje thuis: plastic woonaccessoires in felle kleuren kunnen namelijk niet ontbreken in een fifties interieur.

3. Ronde vormen

Ronde vormen zijn typerend voor de jaren vijftig woonstijl. Je ziet het terug in stoelen, banken, tafels; alles heeft vloeiende vormen. Met als klassieker de schelpvormige draaistoel van het met Eichholtz, maar ook de typische retro (bar)krukken – zoals je in Hollywoodfilms in iedere Amerikaanse diners zag (en nog steeds ziet). Oftewel: niet enkel de materialen zijn zacht, ook de vormen zijn ‘zacht’ voor het oog!

4. Karakteristieke accessoires

In de jaren vijftig was men niet zuinig met woonaccessoires. Typerend zijn spiegels, goud en glaswerk, maar je kunt ook de bloeiende film- en muziekcultuur terug laten komen in je retro interieur. Zet een oude platenspeler of radio neer (de platen zelf zijn ook leuke decoratie), hang filmposters op en schaf neonverlichting aan. Ook planten passen uitstekend bij een fifties interieur. Kies voor grote, groene kamerplanten in mooie, ronde potten.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief