Home » Zo host je ontspannen een kerstdiner

Zo host je ontspannen een kerstdiner

Door Excellent admin

Kerstdiner zonder stress

Met de feestdagen in aantocht, komen ook de voorbereidingen weer op gang. Je neemt je voor de lekkerste kerstrecepten op tafel te gaan toveren voor mensen die je lief hebt. Een leuk idee, maar dat kan ook behoorlijk stressvol zijn. Met de volgende tips houd je het kerstdiner ook voor jezelf ontspannen.

familie

Het draait om de mensen, niet om het eten

Je kunt de stress terugschroeven door te beseffen dat een kerstdiner helemaal niet draait om het eten. Als je een kerstdiner gaat voorbereiden, kun je daar nog wel eens aan voorbij gaan. Een kerstdiner is namelijk vooral geslaagd als het gezellig is en je gasten het naar hun zin hebben. Zie jezelf dus niet zozeer als een kok, maar als een gastvrouw- of heer die een leuke avond faciliteert voor de gasten.

Investeer in de sfeer

Sfeer is van grote invloed op de ervaring van je gasten. En daarmee ook op het eten. Is het sfeervol? Dan zullen ze het eten vanzelfsprekend lekkerder vinden.

Zo creëer je een gezellige en ontspannen sfeer:

  • Zet rustige achtergrondmuziek op. Een lekker muziekje op de achtergrond zorgt voor warmte en gezelligheid. Ga voor muziek waarvan je eigenlijk niet door hebt dat het aan staat; instrumentale muziek werkt hier goed voor.
  • Zorg voor gezellige verlichting. Kies voor kaarslicht en kerstlichtjes. Heb je een openhaard? Steek die dan ook aan. Probeer je normale verlichting te dimmen. Denk eraan dat je verlichting zich focust op de tafel.
  • Reguleer de temperatuur. Warmte is sfeervol, als mensen het koud hebben dan daalt de sfeer. Maar bedenk ook: te warm levert eveneens gezeur op. Zorg dat je oog houdt op de temperatuur.
  • Denk aan decoratie. Niet overdadig, maar kies voor een aantal mooie decoraties die echt impact hebben. Zo hou je het rustig en warm.
kerstdecoratie

Houd het simpel

Bedenk dat het ook voor jezelf een feestdag is, dus maak het vooral niet té gek. Eenvoudige gerechten zijn vaak net zo lekker en kunnen er bovendien ook fantastisch uitzien. Zorg daarnaast dat je in de dagen voor het kerstdiner alvast een en ander voorbereidt.

kerstdiner
close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief