Home » Zoldertrappen in alle soorten en maten

Zoldertrappen in alle soorten en maten

Door Lisette Trinthamer

Welk type zoldertrappen zijn er?

Er zijn vele verschillende soorten zoldertrappen te verkrijgen. Het is goed om te bedenken waar je de trap voor gaat gebruiken. Is het om af en toe naar boven te gaan of wordt het een volledige extra verdieping? Moet je met grote spullen naar boven kunnen of niet. Hieronder worden de soorten trappen benoemd en wordt er aangegeven aan de hand van je trapgat wat de mogelijkheden zouden zijn.

  • Vlizotrap (geen vaste trap)
  • Molenaarstrap
  • Ruimtebesparende trap
  • Rechte trap
  • Kwartslagtrap
  • Wenteltrap/spiltrap

Klein trapgat

Een klein trapgat is vaak het resultaat van een oude vlizotrap die je wilt gaan vervangen voor een vaste trap. In sommige gevallen kun je dan het trapgat vergroten, maar dit blijkt niet altijd het geval. Heb je een trapgat wat je niet kan vergroten en ook niet kunt verplaatsen, dan kom je uit bij een steile trap. Dit zal dan een molenaarstrap worden of een ruimtebesparende trap.

Een molenaarstrap is een rechte trap, maar deze heeft een steilere hellingshoek waardoor de trap geschikter is voor kleine trapgaten en minder ruimte inneemt op de vloer.

Een ruimtebesparende trap is verkrijgbaar in verschillende soorten. Recht, spiltrap of zelfs multi-inzetbaar. Ze hebben als overeenkomst dat er hapjes uit de treden zijn. Bij de multi-inzetbare trappen kun je zelf een beetje spelen met de vorm.  Op Houtcompleet.nl heb je ruime keuze uit diverse zoldertrappen. Zo vind je altijd voor elk trapgat een geschikt model.

Groot trapgat

Heb je nog geen trapgat of heb je de mogelijkheid om een trapgat te vergroten of te verplaatsen? Dan kun je er voor kiezen om een trap te nemen die een groter trapgat nodig heeft. Hierin zijn verschillende opties. Ook moet je nadenken of de trap op de groot ook veel ruimte heeft, of dat je daar toch rekening moet houden met een trap die wat minder ruimte inneemt.

Bij een wenteltrap hoeft het trapgat niet extreem groot te worden en heb je op de vloer niet veel ruimte nodig. Het gaat vaak om een vierkant trapgat tussen de 105 en de 150 cm. Er zijn ook wenteltrappen die een halve draai maken, dan kan het ook een rechthoekig trapgat zijn.

Met een rechte trap heb je een rechthoekig trapgat nodig. Deze moet vaak groter zijn dan bij een wenteltrap. Dit komt omdat je schuin omhoog gaat, bij een wenteltrap ga je meer verticaal de hoogte in.

Met een kwartslagtrap heb je het grootste trapgat nodig. Dit komt omdat je met een kwartslag op een relatief kleine oppervlakte al snel 60 cm omhoog komt. Hoe sneller je omhoog gaat hoe eerder je je hoofd kunt stoten uiteraard. Deze trap heeft ook een grote ruimte nodig op de vloer. Een voordeel is wel dat de trap wel goed te belopen is, ook door kinderen.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief