Home » Zorgeloos genieten van een stijlvol thuis

Zorgeloos genieten van een stijlvol thuis

Door Veerle van Heertum

Op een rustige plek nabij een historische dorpskern ontwierp het ervaren en veelzijdige Bedaux de Brouwer Achitecten een royale en duurzame villa, waarin de grenzen tussen de binnen- en buitenruimte zijn vervaagd en alle ruimtes op elk niveau met elkaar zijn verbonden. Al vroeg in het samenwerkingstraject met het in 1937 opgerichte architectenbureau bleek dat de opdrachtgevers hun woonwens goed hadden uitgediept. Architect Jacq. de Brouwer: “Tijdens een van onze eerste gesprekken haalden ze een gedicht van Bert Schierbeek aan en vroegen ze ons om de poëtische laag uit het gedicht in steen te vertalen. Een prachtige en verrassende manier om je wensen en dromen kenbaar te maken.”

Het perceel van de nieuwbouw is gelegen in een stedenbouwkundige enclave die zijn oorsprong kent in de jaren ’60. De bij die tijdgeest horende karakteristieken zijn in deze wijk te vinden: grote percelen, diepe voortuinen en woningen met een beperkte bouwhoogte. Dit suburbane karakter wordt gecomplementeerd met aangename en ingetogen architectuur. Dit gegeven is zodoende ook het Leitmotiv geworden voor de nieuwbouw, die plaatsmaakt voor een afgebroken, zeer gedateerd huis.

Zwembadpatio en lichthof

In een zoektocht naar het vervullen van de woonwens die de opdrachtgevers met het gedicht omschreven, zijn zowel gestapelde als gelijkvloerse varianten onderzocht. De grootte van het perceel bleek uiteindelijk genoeg plek te bieden om het hele woonprogramma eenlaags uit te voeren, waardoor een toekomstbestendige woning gerealiseerd kon worden. Met het situeren van het gelijkvloerse volume is getracht ordening aan te brengen in de grillige contour van het perceel, wat ertoe heeft geleid dat buiten de gebouwcontour drie zuiver rechthoekige tuindelen zijn ontstaan, alle met een specifiek eigen functie: de voortuin, de terrastuin en de patio met zwembad. Een vierde rechthoekig tuindeel bevindt zich binnen de gebouwcontouren en laat zich het best omschrijven als lichthof.

Spannende vervaging van de binnen- en buitenruimte 

Gelegen tussen de voortuin en de schuinstand in de voorgevel is een vijfde groenplek te vinden. Dit karakteristiek vormgegeven plantvak is een resultante van een bestemmingsplanregel. Daar waar de afgeschuinde richting van de voorgevellijn meedoet met die van de buurwoningen, brengt het voorgelegen plantvak het volume weer terug binnen de orthogonale lijnen van het geheel. Het resultaat is een spannende vervaging van de binnen- en buitenruimte, waarbij een meerstammige boom op armlengte van de woonkamer is komen te staan. De vijf groenplekken in en rondom het huis zijn hoogwaardig ingericht door MTD Landschapsarchitecten. De nieuwe groenplekken verhouden zich op passende wijze tot de aanliggende tuinen en stralen op een eigentijdse manier ook diezelfde rust uit. Het woonhuis is voorzien van een leverkleurige/donkergrijze gevelsteen en beoogt op eigen wijze, net als de architectuur uit de jaren ’60, slechts achterdoek te zijn voor de genoemde stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteiten.

Verheven uitkijk

Vanuit de licht verhoogde woonkamer hebben de bewoners een verheven uitkijk over de straat. Rondom de lichthof is een tweede niveauverschil te vinden. Als ware het een borstwering, biedt deze verhoging plek voor de benodigde kastruimte, waardoor de plattegrond verder grotendeels vrij kan blijven van kastruimtes. De lichthof brengt extra zonlicht in de diepe plattegrond, brengt net als het plantvak weelderig groen nabij de leefomgeving en zorgt bovendien voor enige distantie tussen woonhoek en zithoek. De woonkeuken is georiënteerd op het zuiden en westen. Van daaruit zijn de slaapkamers en de werkkamer te bereiken, die alle direct toegang hebben tot de zwembadpatio.

Aanvulling op gedicht 

Het interieur is verzorgd door i29 interior architects, die de architectuur en het interieurontwerp in volledige synergie brachten. Alle kasten, keukens en meubels zijn op maat ontworpen binnen de architectonische lay-out. Door het hele huis worden grote houten oppervlakken gebruikt om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden. Kasten, kleerkasten, wanden, schuifdeuren en bedden zijn gemaakt uit één en hetzelfde materiaal. Om de connectie tussen binnen en buiten nog meer te versterken, zoeken zwarte interieuraccenten een relatie met de donkere gevelsteen. Voor Bedaux de Brouwer Architecten geldt vooral waardering voor de rol van beide opdrachtgevers: inspirerend en stimulerend, waarbij op basis van kennis en inzicht een aangename samenwerking ontstond. De samenwerking werd afgesloten met een mooi gebaar van de opdrachtgevers. Bedaux de Brouwer Architecten ontving een bedankbriefje met een aanvulling op het gedicht van Bert Schierbeek: “Onze ruimte van zorgeloosheid. Onze adempauze. Ons leven.”

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Bedaux de Brouwer Architecten | MTD landschapsarchitecten | i29 interior architects | Quooker

Laat een reactie achter