De mooiste fruitbomen voor in de tuin

Fruitbomen zijn een aanwinst in iedere tuin: ze geven immers prachtige bloesem en heerlijke vruchten. Wil jij jouw tuin opvrolijken met zo’n fruitboom? In dit artikel lees je wat de mooiste fruitbomen zijn voor in de tuin!
Welke soorten fruitbomen zijn er?

Fruitbomen zijn er in verschillende soorten, gerelateerd aan de fruitsoort en de groeiwijze van de fruitboom.

Fruitsoort
  • Pitvruchtbomen: Pitvruchten bevatten kleine pitjes in een klokhuis of kern, zoals appels en peren.
  • Steenvruchtbomen: Steenvruchten hebben een harde pit in het hart, zoals kersen, perziken en pruimen.
Groeiwijze
  • Laagstam fruitbomen: Deze fruitbomen hebben takken vanaf 50 centimeter van de grond. Dit maakt het makkelijk om er vruchten vanaf te plukken en ze kunnen makkelijk klein gehouden worden.
  • Halfstam fruitbomen: Bij deze fruitbomen groeien de eerste takken op ongeveer 130 centimeter hoogte. Geschikt voor een grotere tuin, waarin de fruitboom wat dominanter aanwezig mag zijn.
  • Hoogstam fruitbomen: Bij deze fruitbomen groeien de eerste takken rond de 200 centimeter. Deze groeien vaak uit tot behoorlijk grote bomen en zie je vaker in open velden of langs lanen staan, dan in de tuin.
Appel aan een tak
Veel bomen langs elkaar
Wat zijn de mooiste fruitbomen voor in de tuin?

Op het gebied van fruitbomen valt ontzettend veel te kiezen. Het is uiteindelijk maar net waar jouw voorkeur ligt.

  • De Elstar appelboom: De Elstar groeit aan een mooie, bescheiden te houden boom. Deze zelfbestuivende appelboom geeft prachtige rode appels, met een zoete smaak en verblijd je met witte tot lichtroze bloesem.
  • De Conference perenboom: De Conference perenboom is ook een aanwinst voor in de tuin. Deze boom is zelfbestuivend, kan zowel laagstam als halfstam groeien en geeft mooie, witte bloesem.
  • De Kordia kersenboom: De Kordia kersenboom een prachtige kersenboom die grote dieprode kersen geeft in de zomermaanden. De kersenboom staat bekend om haar volle witte tot roze bloesem

Heb je een ruime tuin? Je kunt er ook voor kiezen om meerdere fruitbomen te planten. Op die manier kun je genieten van de verschillende vruchten, de afwisselende bloesem en kan er bestuiving plaatsvinden (in het geval de fruitboom niet zelfbestuivend is).

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!