Een studentenkamer inrichten: zo doe je dat

Wanneer je kind uit huis gaat en voor het eerst op zichzelf gaat wonen tijdens de studie, moet het vaak het beste maken van 8-12 m2. Toch kan je met bijvoorbeeld een leuk dekbedovertrek 1 persoons iets heel leuks maken van een kleine studentenkamer: we helpen je in dit artikel op weg.

 

Meten

Nadat jouw kind, na wat waarschijnlijk een slopende zoektocht is geweest, een eigen kamertje gevonden heeft, is het belangrijk alles zo snel mogelijk op te meten. Wanneer je de lengte-, breedte- en hoogtematen, kun je overgaan op een duidelijk inrichtplan. Meet ook de ramen, voor bijvoorbeeld gordijnen of andere zonwering, en de ruimte die je hebt in eventuele hoekjes of nisjes.

 

De essentials

Wat jouw kind nodig heeft in zijn of haar studentenkamer hangt sterk af van de mogelijkheden in de gemeenschappelijke ruimtes. Je hebt natuurlijk altijd een bed met mooi beddengoed, een bureau en een kledingkast nodig. In sommige studentenhuizen is een ruime keuken aanwezig, waar je kan koken, eten en je voorraad en serviesgoed kan bewaren. Andere studentenhuizen hebben juist weer zo’n kleine keuken dat de student genoodzaakt is een koelkast op de kamer te bewaren. Vraag je kind ook of het zin heeft om constant in de gemeenschappelijke ruimte te hangen. Ook als er een ruime woonkamer is, kan het toch fijn zijn om een bank in de kamer te hebben, zodat jouw kind ook met wat meer privacy kan chillen.

 

Ruimte besparen

Bij het inrichten van een studentenkamer draait alles om ruimte besparen. Dit doe je door zoveel mogelijk in de hoogte te werken. Een kast met hanggedeelte is fijn, maar neemt veel ruimte in beslag. Je kunt beter een hoge kast nemen waar je alles toch moet opvouwen. Verder is een hoogslaper het ideale meubel voor een studentenkamer, mits het plafond hoog genoeg is. Onder de hoogslaper kan een bank of bureau geplaatst worden of kan extra kleding worden opgeborgen.

 

Kosten besparen

Naast weinig ruimte heeft een student vaak ook weinig geld. Designermeubels zijn natuurlijk geen goed idee. De meeste studenten vallen terug op de standaard budgetwinkels van de woonboulevard. Geen wonder dat veel studentenkamers toch een beetje op elkaar lijken. Mochten jullie iets origineler willen uitpakken, kan het leuk zijn om een dagje wat kringloopwinkels te bezoeken. Hier kan je vaak kwalitatieve, originele en duurzame meubels vinden voor een prikje, vaak zelfs nog goedkoper dan op de woonboulevard.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!