Art by Coco

Een terechte uitspraak van kunstenares Corinne Pruis, die met ‘Art by Coco’ schilderijen maakt die meer vertellen dan in één oogopslag zichtbaar is. Haar portretten van vrouwen schildert zij als ode aan de vrouw in alle facetten. “Ik wil niet alleen de schoonheid van de vrouw tonen, maar ik wil dat de kijker de emotie voelt waarmee de portretten zijn geschilderd. De ‘hardships’ en de ‘struggles’ waar veel vrouwen mee kampen en die vaak onzichtbaar schuilgaan achter een glimlach, mogen worden gevoeld als je naar mijn werk kijkt”, legt Corinne uit.

houten vloer in tuin
Houten vloer
Schilderen met de nodige bagage

Dankzij haar werk voor een internationale luchtvaartmaatschappij heeft Corinne veel werelddelen bezocht en heeft ze een speciale relatie met Dubai ontwikkeld. “De luxe waarin Dubai baadt, staat lijnrecht tegenover de straatarme landen waar ik ben geweest. Dat leverde me veel inzichten op in hoe het leven bestaat uit contrasten. Ieder mens heeft van nature ook contrasten in zich, die pas duidelijk worden als je je in elkaar verdiept. Wat ik met mijn schilderijen wil neerzetten, is dat luxe gevoel met een diepere emotie. De bagage die ik heb opgedaan, maakt dat ik kan schilderen vanuit een oprechte emotie.” We kunnen beamen wat Corinne vertelt. Wat ons opvalt wanneer we haar portretten bekijken, is dat de ogen van de geportretteerde vrouwen je toespreken. Je kunt erin verdrinken en als we ons laten meevoeren op de golven van de emoties die binnenkomen bij het zien van de schilderijen, dan voelen we inderdaad dat in de kunstwerken meerdere lagen zitten. Het geschilderde oppervlak is slechts de eerste laag, daarna begint het echte avontuur.

“Gevoel is alles”

Creativiteit loopt bij Corinne door de aderen. Zij vertelt hoe haar oma haar vroeger als kind al meenam naar haar atelier, waar ze volledig opging in de creatieve wereld die zich daar ontvouwde. “Ook mijn moeder schildert”, doet Corinne uit de doeken. “Zelf heb ik ook altijd geschilderd. Het idee om er mijn werk van te maken, is ontstaan uit een sterke drang om meer vrijheid te hebben. Ik wilde eigen baas worden en heb daar altijd heilig in geloofd. Het enige wat ik nodig had, was het gevoel dat zei: dit is hét moment. Die vrijheid heb ik nu, ik word niet meer gehinderd door anderen. Ik kan mijn gevoel in al mijn werk leggen, want gevoel is alles. Begrijp me goed: als kunstenaar ben je ook gewoon keihard ondernemer. Er moet immers brood op de plank komen. Je hebt een wisselwerking met de klant als je in opdracht werkt; die bepaalt uiteindelijk wat er moet gebeuren. De klant komt echter bij je omdat de stijl hem aanspreekt. Als de klik er is en je hebt ‘ingetapt’ op de emotie van de klant, dan kun je daarna weer je vrijheid pakken en met de opgedane kennis en emotie aan het schilderen gaan.”

Tijdloze klasse met een boodschap

Corinne schildert zowel op persoonlijke titel als in commissie. Haar kunstwerken zijn stuk voor stuk uniek, van een tijdloze klasse en met een boodschap. “Wanneer ik in opdracht schilder, kan het zijn dat ik rekening houd met het interieur van de klant, qua kleurgebruik. Dat hindert mijn creativiteit op geen enkele wijze. Opdrachten in commissie zie ik als cocreaties, waarbij het samenspel met de opdrachtgever maakt dat het uiteindelijke kunstwerk meteen voelt als ‘eigen’. Wanneer zo’n schilderij dan bij de klant thuis op zijn plaats hangt, dan voel je gewoon hoe trots de bewoners zijn op ‘ons’ kunstwerk. Oprechte waardering voor je werk heb je nodig voor je ziel. Die combinatie, vrijheid, expressie en levensgeluk, daarvoor kom ik elke ochtend mijn bed uit. Elk schilderij dat klaar is, heeft me dan weer nieuwe ervaringen opgeleverd die ik meeneem in een volgend werk. De juiste vibe creëren waar opdrachtgevers of kopers van bestaand werk gelukkig van worden, inspireert mij op mijn beurt weer om nieuwe wegen in te slaan.”

Tekst: Draeckensteijn Media

Fotografie: By Lilian

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Art by Coco