Boutique chic: een persoonlijk en elegant interieur

Maartje Rikken Interior Design

Deze jaren 50villa, ooit ontworpen voor de bemanning van British Airways en gelegen op een begeerde plek in de omgeving van Amsterdam, kreeg onlangs een volledige interieurtransformatie door Maartje Rikken Interior Design. De villa, die tien jaar geleden volledig was gerenoveerd, miste een coherente stijl en de warmte van een gezinshuis. De eigenaren, een jong gezin, wensten een grondige metamorfose die intimiteit, warmte en eenheid zou brengen.

Maartje Rikken nam deze uitdaging met beide handen aan. Haar achtergrond als makelaar en haar ervaring binnen grote retailorganisaties inspireerden haar drie jaar geleden om haar liefde voor service en klanttevredenheid te combineren met haar creatieve passie voor interieurontwerp. Ze volgde een opleiding tot interieurontwerpster en startte haar eigen bedrijf. “Voor mij staan kwaliteit, aandacht en persoonlijke service bovenaan. Ik ga voor maatwerk, zowel in mijn werkwijze als in mijn interieurontwerp”, vertelt de interieurontwerpster.  

Ronde vormen

De villa kenmerkt zich door grote raampartijen die zorgen voor overvloedige lichtinval vanuit het zuiden, en veel rechte, strakke lijnen in de architectuur. Rikken koos in het interieurontwerp voor ronde vormen om deze rechte lijnen te doorbreken. Een uitstekend voorbeeld van deze benadering is de eettafel waarvoor de interieurontwerpster heeft gekozen. De tafel, met een Deens ovaal tafelblad, breekt op subtiele wijze de strakke lijnen van de ruimte en bevordert een intieme sfeer tijdens gezamenlijke maaltijden, een essentieel aspect van het leven van de bewoners. De tafel is vierkant met ronde hoeken. Dit breekt de rechte lijnen in de woning en zorgt ervoor dat je veel gezelliger samen om een tafel zit, licht Rikken toe.

Moderne Villa in Bilthoven, een design van Architectuur Bureau De Vries en Theunissen. ABDVT in Loosdrecht.
Moderne Villa in Bilthoven, een design van Architectuur Bureau De Vries en Theunissen. ABDVT in Loosdrecht.
Moderne Villa in Bilthoven, een design van Architectuur Bureau De Vries en Theunissen. ABDVT in Loosdrecht.
Moderne Villa in Bilthoven, een design van Architectuur Bureau De Vries en Theunissen. ABDVT in Loosdrecht.
Maatwerk

Een van de hoogtepunten van het project is ongetwijfeld het op maat gemaakte meubelstuk dat de interieurontwerpster voor de woonkamer ontwierp. Deze unieke kast is vervaardigd uit verschillende panelen van zwart gebeitst eiken. Door een originele vlakverdeling wordt het lijnenspel benadrukt, wat zorgt voor een speels effect. Ontworpen om rond de haard te passen en tegelijkertijd te functioneren als tv-meubel, is dit meubelstuk niet alleen praktisch, maar ook visueel aantrekkelijk. Rikken heeft bovendien een nis met spotverlichting geïntegreerd die dient als podium voor persoonlijke items, waardoor het meubelstuk een echte eyecatcher in de ruimte wordt. Strategisch geplaatst tussen de woonkamer en de eetkamer, illustreert de kast het meesterlijke vermogen van de interieurontwerpster om functionaliteit en esthetiek naadloos te combineren.

Moderne Villa in Bilthoven, een design van Architectuur Bureau De Vries en Theunissen. ABDVT in Loosdrecht.
Boutique chic

Het op maat gemaakte meubelstuk is representatief voor Rikkens unieke benadering van interieurontwerp, een stijl die zij treffend ‘boutique chic’ noemt. Deze stijl, gebaseerd op haar ervaringen in kleinschalige, luxe en intieme boutiquehotels, biedt de ideale basis voor haar werkwijze en ontwerpen. Cruciaal in haar aanpak is de uitgebreide inventarisatie van de wensen en behoeften van haar opdrachtgevers tijdens de intake, wat haar in staat stelt om unieke en persoonlijke ontwerpen te creëren die naadloos aansluiten op hun leefstijl. Rikken legt uit: “Ik maak veelvuldig gebruik van hoogwaardige, pure materialen zoals marmer, hout, koper en staal. Dit combineer ik met natuurlijke kleuren, diverse texturen en maatwerkmeubels, met name kasten. Dat geeft het geheel een intieme, tijdloze, elegante en warme uitstraling.”

Een unieke uitdaging

In de hoofdslaapkamer werd Rikken geconfronteerd met een unieke uitdaging: een ronde wand. Ze wilde deze wand behangen met abacabehang, een natuurlijk behang gemaakt van de bladvezels van een bananenplant. Dit bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan; de ronde vorm van de wand maakte het lastiger om met het natuurlijke materiaal te werken. Door samen te werken met een ervaren behanger die gewend is om met luxe producten te werken, transformeerde ze de ronde wand in een indrukwekkende blikvanger.  

De verwachtingen overtroffen

Het warme, intieme en unieke karakter van het ontwerp resoneert perfect met de levensstijl van de bewoners. Rikken kijkt dan ook met voldoening terug op het project: “Wanneer ik hoor dat ik de verwachtingen heb overtroffen, dan weet ik dat ik geslaagd ben.” 

Fotografie: Flare Department