De McLaren Artura is ‘brutal, yet sophisticated’

Designer Mariska Jagt over deze high-performance hybrid supercar

De meeste automerken zijn pas later in de Formule 1 terechtgekomen. McLaren kent een omgekeerde geschiedenis. Ooit begonnen in de Formule 1, tegenwoordig ook als merk verkrijgbaar voor gebruik op de openbare weg. Het uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige McLaren Automotive baseert de door het bedrijf geproduceerde auto’s dan ook op Formule 1-technologie en werkt nauw samen met Team McLaren. Met de McLaren Artura heeft het bedrijf iets bijzonders gecreëerd: een ‘high-performance hybrid supercar’. Excellent Magazine vond designer Mariska Jagt bereid om deze brute auto eens flink aan de tand te voelen.
Mariska is eigenaresse en creative director bij Studio Mariska Jagt in Voorschoten. Zij is een groot fan van auto’s, zo blijkt: “Een auto is en blijft zeer bepalend voor hoe je jezelf wilt presenteren. Deze McLaren Artura is dan ook een mooie exoot, waar ik echt enthousiast van word.” Over het onder controle krijgen van de 680 PK die de auto rijk is (een sprint van 0 naar 100 km per uur in 3 seconden!) hoeven we ons geen zorgen te maken. Mariska is in het bezit van een racelicentie en heeft de nodige circuitervaring. “Ik ben getraind in high-performance BMW’s en race zelf in Porsche”, legt zij uit. “Dan snap je dat ik met het nodige respect in een auto als deze McLaren Artura stap.”
Belijning die volledig klopt

Een van de eerste dingen die Mariska opvalt, is de belijning van het exterieur. “Werkelijk alles klopt en de belijning is prachtig. Daar zit ook een mooie congruentie in met mijn eigen werk als interieurdesigner en architect. Het lijnenspel is zowel bij exterieur als interieur van groot belang. Als designer snap ik onmiddellijk wat de ontwerpers van de Artura gedaan hebben.” Daar stopt overigens de vergelijking niet tussen Mariska’s interieurontwerpen en deze McLaren. Mariska beheerst de kunst van het spelen met licht en donker als geen ander en maakt in haar ontwerpen veel gebruik van contrasten. “Ook dat zie je op meerdere vlakken terug in deze auto”, vervolgt zij. “Licht en donker mag je in dit geval ook figuurlijk zien: de auto oogt lekker agressief aan de buitenkant, maar aan de binnenkant heerst rust. ‘Brutal, yet sophisticated’, kun je wel zeggen. Dat contrast, daar houd ik van. Bovendien spreekt het minimalistische interieur me enorm aan. De toegepaste materialen zijn zeer rijk en verfijnd; je ziet het handwerk. Alles is zeer luxe qua afwerking, maar oogt heel ingetogen. Dat is precies wat je in een ‘performance car’ zoekt. De topsnelheid van dit beest is 330 kilometer per uur. Dan wil je liever niet worden afgeleid door allerlei toeters en bellen.”

McLaren Artura met Mariska Jagt
McLaren Artura met Mariska Jagt
McLaren Artura met Mariska Jagt
De finesse zit in de details

Wie het werk van Mariska kent, weet dat zij een meester is op het gebied van detaillering. Een mooi voorbeeld zijn de deuren die zij ontwerpt, inclusief het deurbeslag. “Omdat de klant met minder geen genoegen hoeft te nemen”, legt Mariska uit. “Bij een unieke deur hoort uniek deurbeslag. Over deuren gesproken: ook dat is een prachtig detail aan de Artura: de deuren bieden toegang door ze naar boven open te draaien. Dat past perfect bij de uitstraling.” Mariska betitelt het gehele ontwerp van de Artura als ‘de kunst van het weglaten’. “Hoe rijk en luxe de McLaren Artura ook oogt, er is geen sprake van overdaad. Alles is in balans, zonder ook maar op één vlak saai te zijn. En dat met de nodige contrasten, wat knap is. Nogmaals, het is precies zoals ik zelf ook ontwerp. Ingetogen luxe waar je steeds weer iets nieuws in ziet.”

McLaren Artura met Mariska Jagt
Het beest mag uit de kooi

Dan is het moment aangebroken waarop Mariska het beest uit de kooi mag laten. Het decor van vertrek: Leerfabriek KVL in Oisterwijk, een prachtige industriële plek die perfect past bij de stoere looks van de auto. Mariska: “Wat een heerlijk geluid zit in deze auto. Je merkt dat de auto dankzij het lichte gewicht van de carrosserie en het chassis in combinatie met de hybride technologie extreem goed reageert op het gaspedaal.” De Artura is dan ook de lichtste in zijn klasse met een DIN-leeggewicht van slechts 1.498 kg. De aandrijflijn bestaat uit een geheel nieuwe twin-turbo 3,0-liter V6-benzinemotor met een elektromotor die zorgt voor een direct koppel tot 225 Nm. “Met al die directe power onder je rechtervoet is het verbazingwekkend hoe soepel de auto zich laat hanteren”, concludeert Mariska. “Dit is een auto die je voor dagelijks gebruik kunt inzetten, in tegenstelling tot veel andere supercars.” Op de vraag of dit voor haar de ideale auto is, antwoordt Mariska met een brede lach: “100%, maar het is maar goed dat ik hem niet in mijn bezit heb. Ik zou elke dag op het circuit te vinden zijn. Er moet ook nog gewerkt worden, hè.”

McLaren Artura met Mariska Jagt
McLaren Artura met Mariska Jagt
Fotografie: Muk van Lil
Specificaties van de McLaren Artura:

Exterieur : Supernova Silver Elite Paint

Interieur : ‘Vision’ – Dove Grey met accenten in Flux Green

Vanafprijs inclusief btw en bpm: € 249.573,-

UITRUSTING

 • Black Pack
 • Gloss Black Roof
 • Practicality Pack
 • Technology Pack
 • Branded floormats
 • Vehicle Lift
 • Vehicle tracking system
 • Remklauwen in de kleur Flux Green Brake Callipers
 

 • Thermal Insulated Windscreen
 • 10-Spoke Super-Lightweight Wheels
 • Wheel finish – Gloss Black
 • Sport Exhausts
 • Stuurafwerking Alcantara ©
 • McLaren Track Telemetry
 • Carbon Fibre Interior Pack
 • Volumetrische alarm upgrade