Een ode aan schoonheid, historie en menselijke interactie

Casper Schwarz Architects

Op de plek waar duizenden Amsterdamse kinderen gymles kregen en later door de plaatselijke jeugd theatervoorstellingen werden gegeven, werken anno 2024 medewerkers van Wereldhave in unieke sferen. De rijke historie van het pand aan de rand van de Jordaan is na een grondige renovatie en transformatie geëerd en gewaarborgd. Kodde Architecten tekende voor de transformatie van het pand uit 1888, waarna Casper Schwarz Architects het concept voorzag van een stijlvol interieurontwerp.  

kantoor
kantoor
kantoor

Met zorg en liefde werd het historische pand in ere hersteld en door Kodde Architecten verrijkt met een verrassend maatwerkobject in het hart van de ruimte. Het royale meubel, dat vrijstaat van de wanden en het plafond, zorgt voor extra beleving in het indrukwekkende totaalbeeld. “Wanneer je als interieurarchitect in zo’n prachtig pand een interieur mag ontwerpen, maakt je hart een vreugdesprongetje. De historische elementen, het karaktervolle plafond, de balustrades en het natuurlijke licht dat op prachtige wijze binnenvalt, zorgen voor een unieke setting. Ons doel was om zowel de monumentale details en uitstraling als het hoofdconcept zoals gecreëerd door Kodde Architecten te respecteren en daar een zacht, subtiel, warm en comfortabel interieur aan toe te voegen, dat de eerder genoemde zaken omarmt”, aldus Casper Schwarz, die tevens samen met zijn team een zorgvuldig lichtplan ontwierp, waardoor het interieur nog meer tot leven komt. In de serre aan de achterzijde van het pand paste Casper Schwarz Architects een donker kleurenpalet toe, waardoor een aantrekkelijk contrast ontstaat.  

kantoor

Het indrukwekkende object in het hart van het pand is met zijn vele glas en lattenconstructie transparant en sluit daarmee perfect aan bij het open karakter van het kantoor van vastgoedinvesteerder Wereldhave. Een kantoor dat niet is weggestopt langs de afrit van een snelweg of in een toren aan de Zuidas, maar midden in het bruisende Amsterdam ligt. “Het gebruik van een dergelijk gebouw als werkomgeving past perfect in ons Habitoor-concept: de werkruimte bevindt zich niet op een koude locatie buiten de stad, maar wordt door het concept omarmd als onderdeel van de leefomgeving. Een tweede thuis voor de medewerkers van Wereldhave”, aldus Casper.  

 

kantoor
kantoor

Van het door zijn creatieve architectenbureau bedachte concept – Habitoor is een versmelting van de woorden habitat en kantoor – is de bijzondere werkplek van Wereldhave een fraai voorbeeld. “Een Habitoor heeft weinig met een traditionele werkvloer te maken. Het gaat hier om de menselijke interactie. Bij binnenkomst duik je meteen de synergie in. Een ruimte waarin van alles gebeurt: werken, overleggen, kennis delen en – in de serre – ontspannen en eten en drinken. De ene dag heb je een overleg in een ruimte van het maatwerkobject in het hart van het pand en de andere dag werk je een overleg uit op een intiemere werkplek tegen de zijgevel van het pand. Die flexibiliteit past bij het concept”, geeft Casper aan. “Het Habitoor is een werkplek waar de menselijke factor bepalend is.” 

kantoor
kantoor

Fotografie: Peter Baas

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Casper Schwarz Architects | Kodde Architecten