Geometrische en speelse vormgeving leveren verrassende woning op

Thijssen Verheijden Architecture & Management

Een gezellig dorp in de Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard is een parel van een woning rijker. Verantwoordelijk voor het ontwerp van de woning: Thijssen Verheijden Architecture & Management. Het perfect in het beeld passende tuinontwerp kwam van de hand van Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes. Het eindresultaat overtreft de verwachtingen van de opdrachtgevers. “Zij kwamen bij ons met de vraag of we een geometrisch ontwerp voor de woning konden maken, met een speelse vormgeving. Dat klinkt wellicht paradoxaal, maar voor ons was dat een schitterende uitdaging”, legt Thijs Verheijden uit.

Spannend, smaakvol en tijdloos ontwerp

Je raakt niet uitgekeken als je voor het eerst met de gevel van deze woning in aanraking komt. De cleane betonlook van de horizontaal geplaatste EQUITONE-cementplaten wordt zacht contrasterend aangevuld door de in de breedte verwerkte Frak. Noir-houtdelen, in een passende pigmentolie afgewerkt. Een absolute eyecatcher is de uit natuursteen opgetrokken

garage, die zich deels buiten en deels in het pand bevindt. De geometrische benadering werkt rustgevend, maar ergens tijdens het kijken overvalt je een gezonde spanning. “Die spanning komt voort uit het feit dat we in geometrische blokken hebben gewerkt, die ten opzichte van elkaar iets verdraaid zijn. Deze hoekverdraaiing geeft de woning dat spannende, speelse karakter, precies zoals de bewoners het graag wilden”, vertelt Thijs.

Het ontwerp van de unieke woning is spannend, smaakvol en tijdloos. Wie binnentreedt, ervaart zeker geen ‘cultuurshock’: ook daar is in dezelfde geest gewerkt door Thijssen Verheijden. “Alles klopt aan de woning”, zegt Maaike Thijssen. “Het hout dat buiten is toegepast, hebben we terug laten komen in het plafond met geïntegreerde verlichting, waardoor de keukenzone een sfeervolle plek is. We hebben van a tot z meegedacht in alles, bijvoorbeeld in het ontwerp van de keukenindeling, de thuiswerkplek en de verdiepingshoge kastenwanden. Met onze input kon de interieurbouwer goed uit de voeten.”

Alles draait om verbinding

Op de plaats waar het natuurstenen garageblok aansluit op de gevelplaten met betonlook heeft Thijssen Verheijden een glaspartij ontworpen. Thijs legt uit waarom: “De garage loopt door tot in de woning en wordt inpandig van de woonkamer gescheiden door een glaspartij. De bewoners hebben een enorme liefde voor auto’s en motoren; het is hun ‘way of life’.

Om die levensstijl volledig te integreren in het huiselijke leven, biedt de glaspartij vanuit de woonkamer zicht op twee schitterende motoren. De extra beglazing in de overgang van buiten naar binnen zorgt voor natuurlijk daglicht in de garage.” De verbinding die zo wordt gecreëerd, is niet alleen voorbehouden aan de garage en de woonkamer, zo blijkt. Ook de trappartij is een huzarenstukje. “We wilden alle trappen in het huis, van de kelder tot en met de bovenste verdieping, perfect uitgelijnd heb ben, zodat er één trappenschacht ontstond. Qua engineering was dat een behoorlijke uitdaging, maar ook dat is gelukt. Op die manier hebben we tussen alle lagen in het huis een fijne verbinding gecreëerd”, aldus Thijs. “Het ruimtelijke effect wordt nog eens benadrukt door de plafondhoogtes. Voor de begane grond is dat maar liefst 318 cm en voor de bovenverdieping 260 cm”, voegt Maaike toe.

Een groene oase

Als we praten over verbinding, dan spreken we ook over het spraakmakende tuinontwerp van Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes. “De verbinding met de fraaie tuin begint binnen al dankzij de hoge glazen puien, die de tuinbeleving letterlijk naar binnen brengen. Loop je naar buiten, dan kom je op een antracietkleurig terras, dat vloeiend overgaat in de door Peter ontworpen tuin. Ook hij heeft zich gehouden aan de wens van de bewoners om met speelse, geometrische vormen te werken. De lay-out van de tuin volgt op geraffineerde wijze de geometrie van de woning”, licht Thijs toe. Maaike omschrijft de tuin als een groene oase: “De omgeving is heel groen en ruimtelijk, fijn besloten met veel privacy. De tuin ligt daar als een heerlijke groene oase in. Grenzend aan de tuin bevindt zich ook nog eens een waterpartij. Samen met de in het tuinontwerp opgenomen vijver werkt ook dat rustgevend.”

Thijs spreekt alle lof uit over het samenwerkingsverband tussen de opdrachtgevers, Thijssen Verheijden Architecture & Management en Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes: “We begrepen elkaar, er werd over en weer meegedacht en niemand zat op een ‘eigen eilandje’. Dit is echt een ‘joint effort’ geweest met een eindresultaat dat echt mag worden beleefd.”

Over duurzaamheid gesproken

Thijsen Verheijden heeft een voorkeur voor werken met houtbouw. “De schil is heel goed geïsoleerd”, legt Maaike uit. “Er zijn dragende binnenwanden toegepast van 120 mm dik; de buitenwanden zijn 140 mm dik. De sterkte van de binnenwanden is dermate groot dat deze de betonnen breedplaatvloer van de bovenverdieping kunnen dragen met de ondersteuning van slechts enkele stalen kokerkolommen in die binnenwand. In deze betonvloer zit verwarming verwerkt. Deze bouwwijze in combinatie met een luchtwarmtepomp, zonnecollectoren en zonnepanelen maken de woning echt duurzaam.” Daar voegt Thijs aan toe: “Het is een CO.-vriendelijk huis. Wij noemen deze ontwerp- en bouwstijl dan ook ‘sustainable luxury villa’. We demonstreren met liefde dat mooi ook super duurzaam kan zijn.”

Tekst: Draeckensteijn Media

Fotografie: Roland van Eck – huis, Hans Gorter – tuin

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Thijssen Verheijden | Peter van der Velden