Grote gebaren met onmisbare details

Mira Nasruddin

 Op een dromerige locatie, nabij de Giessen, staat deze achthoekige landelijke woning. Vanuit het prachtige natuurgebied in de Zuid-Hollandse polder tref je eerst de waterrijke tuin van de bijzondere woning aan. Twee openslaande deuren leiden naar de met daglicht gevulde inkomhal. De inrichting valt direct op: bijzonder behang, een op maat gemaakt zitje, een doorkijk naar het hart van de woning dat vanuit elke kamer te zien is. Rond het hart vormen de lieflijke leeskamer, de koperkleurige keuken en de woonkamer het lichaam van de villa.

De eigenaar van deze woning bracht in dit bijzondere huis zijn jeugd door. Zijn vader ontwierp het zelf, in een originele vorm: de woning bestaat uit een serie achthoeken die allemaal met elkaar zijn verbonden. Het geraamte bleef intact, maar het interieur tevens van vaders hand was aan vernieuwing toe. In stappen vervangen de huidige bewoners de oorspronkelijke inrichting. De entree, leeskamer, woonkamer, keuken en tv-kamer met haard waren als eerste aan de beurt. Hoe kon de eigenaar het gevoel van vroeger behouden en de villa toch in een nieuw, niet al te braaf jasje steken? MIRA Interieur en Meubelontwerp verwezenlijkte deze opdracht.

woonkamer, bank, bloemen, uitzicht op natuur
bank, zicht op buiten
eettafel, stoelen, lamp, keuken
Alle ruimtes met elkaar verbonden 

Voor interieurontwerpster Mira Nasruddin, die aan het hoofd staat van MIRA Interieur en Meubelontwerp, was dit een bijzondere klus in een wel erg onconventioneel gebouwde woning. Hoewel de wensen van de eigenaar uiteenliepen, wist Mira een aantal leidmotieven te vinden: “De zichtlijnen zijn bijvoorbeeld een belangrijke focus in dit project. Je komt niet vaak huizen tegen waarin elke ruimte zichtbaar is vanuit elke andere kamer, inclusief de tuin.” Daarnaast lopen de warme en natuurlijke tinten, robuust eikenhout, zachte stoffen en koperen details als een rode draad door het huis. “Het is een huis van grote gebaren, die alle ruimtes met elkaar verbinden, legt Mira uit.

bank
Keuken, goud en zwart, lamp
Een uitdaging vol kleine verrassingen 


In een oogopslag zijn vooral de grote gebaren zichtbaar, maar wie een tweede blik werpt, kan veel eigenzinnigheden vinden. “Het huis moest een uitdaging worden, vol verrassingen”, zo vertelt Mira. Kijk je bijvoorbeeld goed naar de strakke nis in de hoek bij de haard, dan zie je een paard dat verwijst naar vroeger – de vader van de huidige eigenaar had namelijk een paardenfokkerij. De wand achter de haard komt bovendien nog uit het oorspronkelijke interieur, maar in het nieuwe ontwerp zijn de voegen vervangen door een donkerdere tint, waardoor de wand een nieuwe uitstraling heeft gekregen. Ook komt de octogonale vorm van de villa terug in de op maat gemaakte poef in de hal die MIRA ontwierp en liet maken.

stoelen, plant, blauwe en gele kleuren, zicht op buiten
haard, rond, groot
muurkunst, plant, bloemen op de muur
Zonder af te kijken 

Een opdracht als deze past perfect bij de manier waarop MIRA Interieur en Meubelontwerp te werk gaat voor de interieurs die ze ontwerpt. Ze streeft steeds naar een persoonlijk interieur, waarbinnen ze de wensen van de opdrachtgever telkens weer op haar eigen manier kan invullen. Opdrachtgevers kunnen zich laten inspireren door eerdere projecten, maar ik zal een ontwerp elke keer op een nieuwe manier invullen, afhankelijk van de ruimte en de wensen”, aldus Mira. Dit project was haar dan ook op het lijf geschreven: “Bij deze woning zie je dat binnen en buiten één worden, op een originele manier. Alles is speciaal bedacht in relatie tot de ruimte.” 

Tekst: Vera Vaessen 
Fotografie: Peter Baas

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

MIRA Interieur & Meubelontwerp | Quooker | B. Mostert Timmerwerk