Grote verbouwing van jaren ’60 woning levert een parel van een moderne woning op

Architect2GO

Er zijn slechts enkele originele muren blijven staan, de rest van de woning is volledig nieuwgebouwd. In een Utrechtse wijk met huizen die gebouwd zijn in de jaren ’60 realiseerde Architect2GO een droomhuis dat helemaal van deze tijd is, maar duidelijk is ontworpen met respect voor toen. Geraldine Dijk, architect bij Architect2GO: “Het oorspronkelijke huis voldeed in geen enkel opzicht meer aan de huidige norm. De opdrachtgevers stonden voor de keuze of het huis gesloopt moest worden, of toch verbouwd. Hoewel slopen voor de hand had gelegen, kozen zij dapper voor een verbouwing. Dat leverde ons een schitterende uitdaging op.” 

De nieuwe woning heeft alles wat je mag verwachten van een nieuwgebouwd huis. Een ruimtelijke indeling van nu, het volume zoals we dat vandaag graag zien en dat allemaal gebouwd op een duurzame manier. “Als je de voor en na situatie met elkaar vergelijkt, dan zie je pas met wat voor vergankelijke materialen er vroeger gebouwd werd. Hoe anders is dat nu. Het huis is opgetrokken uit duurzame bouwmaterialen, voldoet aan de huidige energieprestatienormen en beschikt over zonnepanelen”, legt Geraldine uit. De transformatie van oud naar nieuw heeft een parel van een woning opgeleverd, die ondanks dat er sprake is van een nieuw ontwerp, toch mooi integreert in de typische jaren ’60 wijk. 

“We hebben het oude huis tot op het bot afgebroken en weer opgebouwd. De basisopzet van de oude woning is grotendeels gehandhaafd, maar alles is ruimer met een moderne layout. Een transformatie van vergane glorie naar een paleis, als je het resultaat ziet.” De nieuwe woning heeft een sterk en uniek karakter. De reden om toch te kiezen voor een verbouwing, in plaats van slopen? Geraldine legt uit: “De opdrachtgevers waren goed in staat om door de oude bouw heen te kijken en de potentie te zien van het huis. Een van de opdrachtgevers heeft een bouwkundige achtergrond, de ander is opgeleid in interieurvormgeving. Met het nodige inzicht is daarom besloten om niet te gaan slopen.” recht.” 

Open plattegrond

Beneden is de oude woning volledig kaal gemaakt, slechts één originele muur is er daar overgebleven. De plattegrond van de benedenverdieping is open, wel met functionele plekken, maar door zichtlijnen verbonden. “De woonkeuken neemt een hele belangrijke plaats in”, licht Geraldine toe. “Je kunt de verschillende zones afsluiten naar wens afsluiten, maar de schuine zichtlijnen spelen een prominente rol. Die verbinden alle ruimtes. Dat levert maximaal wooncomfort, mensen moeten zich er goed voelen. Ik ben trots op het werk dat we geleverd hebben, net als de bewoners.” 

De warmte komt overal terug

 Architect2GO nam het keukenontwerp, het badkamerontwerp en het ontwerp van de diverse kastenwanden, waaronder de zwarte kastenwanden ook voor rekening. “Overal komt de warmte van hout terug. Zowel binnen als buiten. Dat hout is gecombineerd met natuurlijke materialen in natuurlijke kleuren, zo zie je in de badkamer dat een coating, met een Taupe-kleur, perfect combineert met de houten elementen.” 

Het hout dat is toegepast in de gevel is verduurzaamd en heeft een natuurlijke oil stain. “Door het hout buiten horizontaal toe te passen, knipogen we naar de jaren ’60. Ook deze keuze is anders dan anders, houten elementen worden in de regel verticaal toegepast. Naast het hout buiten is gebruik gemaakt van stucwerk in een natuurlijke grijstint. De overgang van binnen naar buiten is door de op elkaar afgestemde materialen heel vloeiend.” De ramen en deuren die zijn toegepast komen van Metaglas. Geraldine zegt hierover: “De perfecte partner in dit project, zij begrepen onze vraag heel goed en hadden de materialen en capaciteit om alles in de juiste stijl uit te voeren. Daar zijn we heel blij mee.” Het nieuwe huis oogt kubistisch en is een weldadige toevoeging aan de wijk. “De buurt is sfeervol, een oase van groen, met prachtige huizen”, zegt Geraldine tot besluit. “Daar past dit huis met de fraai aangelegde tuin perfect bij. Van begin tot eind was dit een bijzonder project, met veel uitdagingen. Daar gaan we als Architect2GO voor en dat zie je terug in het eindresultaat.” 

Tekst: Draeckensteijn Media

Fotografie: Alexandre Verrier

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Coenen Concept Babs Appels interieurarchitectuur