Beleving en sfeer in natuurlijke oase

Peter van der Velden

De door tuinontwerper Peter van der Velden ontworpen en door Munter Tuinprojecten gerealiseerde droomtuin sluit prachtig aan bij de nieuwgebouwde hoevewoning. Hij is het aangename resultaat van de creativiteit, kennis en kunde van de ontwerper én van het feit dat deze al voor de bouw van de woning bij het project was betrokken. Tijdens de aanleg van de tuin kreeg het project nog een wending: twee achterliggende bouwkavels werden toegevoegd, zodat het ontwerp bijna dubbel zo groot werd. Thans genieten de bewoners optimaal van een eigentijdse, spannende hoevetuin, waarbij natuur en ontwerp met elkaar versmelten en die de landelijk geïnspireerde woning alle eer aandoet.  

Peter van der Velden wordt gedreven door een grote liefde voor de natuur. Zijn passie voor planten en botanische kennis zie je terug in al zijn creaties. Zo ook in deze natuurlijke en kleurrijke oase. In de dynamische en afwisselende tuin paste hij onder meer wuivende siergrassen, speelse buxusbollen en decoratieve meerstammige boompjes toe. Een ontdekkingstocht door de buitenruimte voert je langs een boomgaard met oude fruitbomen, strakke bordervlakken die refereren aan de vorm van een moestuin en een bloemenweide met inheemse kruiden. Een flinke dosis bloembollen zorgt voor een kleurexplosie in het voorjaar. “Maar,” zo benadrukt de tuinarchitect, “in mijn ontwerp houd ik maximaal rekening met de belevingswaarde van de tuin tijdens alle seizoenen, dus niet alleen in het voorjaar of de zomer. Zo geniet je altijd van variatie en trakteert de tuin jou het hele jaar door op iets nieuws.” In deze unieke tuin gaf Peter van der Velden binnen de strakke lijnen die als basis dienen ruimte aan de weelderigheid van de natuur en creëerde hij een harmonieuze symfonie, waarin natuur en ontwerp elkaar perfect weten te versterken. 

Zwevende terrassen en een wellnesshoek  

De tuin is ingedeeld in verschillende zones, net als bij een traditionele hofstede. Van een terras met pizzaoven en wellnesshoek met spa tot een Biotop-zwemvijver met biologisch zuiveringssysteem en buitendouche. De schijnbaar zwevende terrassen en tegels en de betoverende verlichting maken het totaalplaatje nog bijzonderder. Een fraai detail in de geniettuin is dat alle ‘harde’ elementen zoals de berging, de ingebouwde pizzaoven en de toegangspoorten – inclusief een herhaling van de chique daklijsten – harmoniëren met de woning. De muren zijn ofwel strak in stuclook, ofwel met hout bekleed voor wat meer warmte en een zachtere uitstraling. Qua verharding is er een mix gemaakt van Zweedse granietkeien (oprit), gebakken klinkers (looppaden) en Schellevis-beton (terrassen en staptegels). Allemaal duurzame en natuurlijke materialen met een robuust uiterlijk. 

Fotografie: Hans Gorter en Martijn Roos

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes | Munter Tuinprojecten