Ingetogen elegantie in sfeervol familiehuis

Roy de Scheemaker

Voor een statige jaren ’30-woning in de befaamde Apollobuurt in Amsterdam-Zuid ontwierp interieurdesigner Roy de Scheemaker een compleet nieuw interieur, dat tot in het kleinste detail aansluit bij de wensen en leefwijze van het gezin. En dat bovendien recht doet aan de historie van het pand. Een familiehuis dat geborgenheid, comfort en ingetogen luxe ademt. Een op maat ontworpen totaalbeeld, waarin het rijke verleden voel- en zichtbaar is en nieuwe verhalen worden geschreven. Optimaal leefgeluk in heerlijke sferen. 

Het ontwerpproces voor het perfecte interieur begint aan de buitenzijde van het historische pand. Toen Roy de Scheemaker de woning voor het eerst zag, viel hem namelijk op dat de balans tussen baksteen en kozijn in de gevel voor zijn gevoel niet klopte. Onderzoek wees uit dat het exterieur inderdaad niet meer overeenkwam met het ontwerp van de veelgevraagde Nederlands-Joodse architect Hartog (Harry) Elte (1880-1944), een oud-medewerker van de invloedrijke architect Berlage. Het gevolg van een of meerdere renovaties in het verleden.

Oorspronkelijke detaillering

“Om de essentie te behouden, hebben we alle buitenkozijnen vernieuwd en teruggebracht in de originele maatvoering en detaillering. Hierdoor is de oorspronkelijke balans tussen baksteen en kozijn hersteld en dat zie en ervaar je aan de binnenzijde”, aldus Roy. Ook tijdens het ontwerp van het interieur werd gekeken naar de originele staat van de woning. Hij vervolgt: “De trappen en bordessen zijn opnieuw ontworpen, waarbij we de oorspronkelijke detaillering hebben hersteld. De trap loopt nu door naar het souterrain, waardoor een nieuwe woonlaag is ontstaan. Tevens zijn binnendeuren verplaatst of toegevoegd, rekening houdend met de oorspronkelijke afmetingen en verhoudingen. De originele markante architraaf- en plintprofilering is hersteld en consequent doorgezet.”

Maatwerkkeuken als kloppend hart

Is het complete interieur dan teruggebracht naar de sfeer van de jaren ’30? Nee, zeker niet. Wanden verdwenen, waardoor het interieur een open karakter kreeg. Licht en ruimte in plaats van geslotenheid. Roy: “Nu vloeien de ruimtes in elkaar over en zijn zichtlijnen naar buiten gegarandeerd. Het huis voelt nu ruimer, transparanter en completer aan.” Terwijl de keuken in het verleden een gesloten werkplek was, geldt de leefruimte thans als het kloppende hart van het gezinsleven. Een heerlijke plek waar wordt gegeten, gelachen, gestudeerd, geborreld en wordt genoten van het leven. In de aangrenzende ruimte, die volledig kan worden afgesloten met de riante stalen puien, kijken de bewoners in een luxe en sfeervolle setting televisie en komen ze in alle comfort tot rust.

Contrasterende texturen en tinten

Om tot het persoonlijke woonparadijs van de eigenaars te komen, luistert Roy uiteraard naar hun wensen en dromen en moedigt hen aan om, als ze daar voor open staan, op een bepaald moment mee te denken. “Deze opdrachtgevers werkten bijvoorbeeld enthousiast mee aan het totaalplan. We hebben samen de materialen en kleurstelling bepaald en ze stonden erop zelf het projectmanagement op zich te nemen. We maakten mooie combinaties van Taj Mahal-kwartsiet, natuurlijk eiken, donker brons, Europees walnoot, natuurlijk linnen en Calacatta-marmer. Stuk voor stuk materialen die een ingetogen elegantie uitstralen. Contrasterende texturen en tinten, licht en donker en hard en zacht vullen elkaar op natuurlijke wijze aan. De kunstwerken uit de persoonlijke collectie passen met hun ingetogen kleurgebruik perfect in deze setting”, aldus Roy, die afsluitend wijst naar de privévleugel van de opdrachtgevers. Een luxe, oogstrelende en open suite, waarin slapen, baden en kleden perfect samengaan. Het open karakter en het natuurlijke licht dat de ruimte op prachtige wijze verlicht en verwarmt, vervolmaken de smaakvolle setting.

Fotografie: Peter Baas

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Roy de Scheemaker | De Panter meubel & interieurbouw