Mannelijke elegantie en grandeur

Romain Dossou

Dossou-Yovo staat bekend om zijn gedurfde interieurs. Die bevatten altijd een mate van dramatiek. Het zijn spannende, gewaagde ruimtes, die tegelijkertijd rust en luxe uitstralen. In elk ontwerp probeer ik iets te doen wat ik nog niet eerder heb gedaan, maar altijd met behoud van mijn signatuur: interieurs met een statement, vertelt de interieurontwerper trots. 
 

Behoud van klassieke elementen 

Het valt niet te ontkennen dat ook dit interieur karakter uitstraalt. Dossou-Yovo: “Ik wilde een coherente, maar dramatische sfeer creëren voor mijn klant, met een gevoel van mannelijke elegantie en grandeur.” Om dit te bereiken, werd het appartement gestript tot op het casco, waarbij alleen de traditionele elementen overbleven. Dankzij slimme ontwerpen en doordachte concepten kon Dossou-Yovo de ruimte opdelen in verschillende woonzones zonder al te veel te sleutelen aan de oorspronkelijke indeling.  

Kleurenpalet als verbindend element 

De verschillende ruimtes zijn met elkaar verbonden door een zorgvuldig gekozen kleurenpalet dat als een rode draad door het hele appartement loopt. Het begint met een donkere, maar toch uitnodigende keuken, voorzien van een marmeren aanrechtblad in zwart en nootmuskaat, koperen tegels en zwarte kasten. Vervolgens leidt een warme eetkamer met dramatische effecten en chocoladekleurige en metallic tinten naar de honinggele bibliotheek. Deze is uitgerust met speciaal voor deze woning ontworpen moderne gebogen boekenkasten en voegt een zachte touch toe aan het interieur, waardoor er een moderne en unieke sfeer ontstaat. 

Harmonie tussen drama en sereniteit 

Aansluitend kom je in een uitnodigende, lichte en frisse woonkamer in moderne, neutrale tinten. Dit is de favoriete kamer van Dossou-Yovo: “Deze kamer straalt rust en kalmte uit, maar ook hier zien we mijn liefde voor dramatiek terug, bijvoorbeeld in het spel met vormen:  de scherpe lijnen van de spiegel en hanglamp contrasteren met de gebogen lijnen van de fauteuil en salontafels. Die harmonie tussen drama en sereniteit is moeilijk te bereiken, maar dat is hier heel goed gelukt en maakt de kamer erg interessant.”

Uitdagingen door de pandemie 

Dossou-Yovo noemt het project “een waar huzarenstukje, met uitdagingen op elke hoek”. Een aantal van die uitdagingen kwamen voort uit de coronapandemie. “De pandemie zorgde voor extreme vertragingen in het leveren van materialen en de prijzen voor bouwmaterialen gingen enorm omhoog. Om dat op te lossen, moesten we out of the box denken en op zoek gaan naar nieuwe leveranciers.” Gelukkig is het project uiteindelijk tot een prachtig resultaat gekomen. Dossou-Yovo: “Toen ik de foto’s voor het eerst zag, werd ik weer herinnerd aan de tijd en moeite die het kostte om dit project te realiseren. Tegelijk was ik trots op het resultaat. Dit was een heel emotioneel moment voor mij.” 
 

Romain Dossou-Yovo 

Romain Dossou-Yovo, geboren en getogen in Parijs, is van gemengde achtergrond: zijn ouders zijn afkomstig uit Frankrijk en Benin (Afrika). Hierdoor was hij al op jonge leeftijd nieuwsgierig naar de verschillende culturen die de wereld te bieden heeft. In 2019 richtte hij zijn eigen interieurbureau op in Nederland, vlak voor de coronapandemie. Zijn gemengde afkomst en zijn werk- en levenservaring op verschillende continenten zijn terug te zien in zijn ontwerpen, waarin verschillende stijlen en historische periodes op een unieke manier samenkomen. 

Fotografie: Rene van Dongen

Tekst: Lisa Berlang

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Romain Dossou Interiors