Neolith als eyecatcher van dit zwembad

Michel Oprey & Beisterveld

In Arnhem is deze luxe stadstuin in een Balinees sausje gerealiseerd. Het zwembad is een van de hoogtepunten van deze plek. Dit heeft een met Neolith afgewerkte badrand gekregen. De finishing touch wordt gecreëerd door het prachtige keramische materiaal. TIM Exclusive Gardens tekende het tuinontwerp, Bos Zwembaden & Wellness maakte het zwembad, waarvoor Trivium via Michel Oprey & Beisterveld de Neolith leverde, en Barten Exclusieve Tuinen legde de tuin aan. Een (in)kijkje in een magnifiek tuinproject.

Neolith, dat wordt geïmporteerd door Michel Oprey & Beisterveld, wordt doorgaans binnen toegepast, echter, het is ook geschikt om buiten toe te passen. Vaak wordt het ingezet als bijvoorbeeld afwerking van gevels of tafelblad. Bijzonder is dat de keramiek van Neolith voor het eerst werd geplaatst in een buitenzwembad dat een prominent onderdeel vormt van het tuinontwerp van TIM Exclusive Gardens. Samen met Bos Zwembaden & Wellness uit Twello kwam de tuinarchitect op het idee om het materiaal van Neolith in te zetten. Echter, dit ging niet zonder slag of stoot. Zo moest de tuinarchitect eerst onderzoeken of de toepassing van Neolith in de praktijk wel haalbaar was. Vooral omdat de keramiekplaten nogal lang zijn. Bos Zwembaden had nog geen ervaring met dit materiaal en maakte een berekening van de maten van de zwembadrand. Trivium uit Delft sneed vervolgens de grote platen van Neolith, die 3,60 meter lang zijn, uit met behulp van waterstraaltechniek. ‘Dit was voor ons een mooie uitdaging. Bij het op maat snijden is het belangrijk om efficiënt met het materiaal om te gaan, omdat het nogal kostbaar is. Versneden Neolith hebben we zo veel mogelijk als passtukken gebruikt’, vertelt Niels in ‘t Veen van Trivium.

Buitentuin met zwembad
Verschillende omstandigheden

Bij het gebruik van Neolith in een project moet je rekening houden met variërende omstandigheden. ‘Zo zijn de platen erg groot, maar vooral ook het daarbij behorende maatwerk. De grote keramische platen hebben vaak niet de hoge R-waarde die de antislipwaarde definieert. Toch is er in dit project bewust voor dit materiaal gekozen. Het houdt zich ook uitstekend bij het zwembad; het verkleurt of krast niet’, weet In ‘t Veen. ‘Daarnaast heeft het materiaal een poreusheid lager dan 0,02 procent, waardoor het ook nog eens een onderhoudsarm product is. Niels in ‘t Veen: ‘Met Neolith kan de hovenier al zijn creativiteit aanwakkeren en tegemoetkomen aan de wens en smaak van de klant’ Dit tuinproject past helemaal in de trend van luxer maken van de tuinsector, constateert In ‘t Veen. ‘De tuin is het verlengstuk van de woning, met open haard en zithoek. Mensen brengen er tegenwoordig veel tijd in door.’ Trivium speelt op deze ontwikkeling in en biedt een brede collectie keramische tegels aan. ‘Zo hebben wij de grootste en kleinste tegel ter wereld in onze collectie en is ons aanbod ook nog eens verkrijgbaar in veel soorten kleuren. Bovendien kunnen wij alles op maat maken.

Ruimtelijk gevoel

Tim Rengelink, oprichter en eigenaar van Tim Exclusive Gardens in Doetinchem, tekende het ontwerp van dit project. Hij vertelt hoe het plan zijn oorsprong kent. ‘De klant benaderde me met de vraag om voor zijn nieuwbouwwoning een tuin te ontwerpen. Hij kwam met een compleet lijstje van wat er zou passen in de tuin. Dat zagen we als een uitdaging. In samenwerking met verschillende partijen leverde het een prachtig resultaat op. De uitdaging was om in een relatief kleine tuin toch zo veel mogelijk wensen te realiseren, zonder verlies van ruimtelijk gevoel. We streefden er steeds naar dat de ruimte zo groot mogelijk moest aanvoelen. Het unieke is dat de tuin achter een twee-onder-een-kapwoning ligt, niet in een buurt met vrijstaande huizen met ruime tuinen.’ De uitstraling is een belangrijk element van het tuinontwerp met een vleugje Bali. ‘Dat was een grote wens van de klant, die tot uitdrukking is gekomen in de keuze van de materialen, zoals bamboe. De combinatie hiervan bekrachtigt het gewenste Bali-gevoel. Zo voelt de houtsoort warm aan, en valt het verhoogde zwembad- en zonneterras met day bed in het oog als ultieme gelegenheid om optimaal te genieten. Tim Rengelink: ‘We zijn zelf fan van Neolith, vanwege de luxe uitstraling en de mooie afwerking en prints die het heeft.’ De Neolith marmerlook-afwerking van het zwembad zorgt voor een extra luxe beeld. ‘De keuken van het huis en een aantal andere facetten zijn uitgevoerd in marmer. Belangrijk was om een verbinding te maken tussen de woning en de tuin door ook marmer in het zwembad toe te passen. Nu is de echte natuursteen marmer niet ideaal voor buiten en zochten we naar een materiaal dat erop lijkt. Vervolgens stelde Trivium, dat altijd met ons meedenkt om een optimale sfeer te creëren, Neolith voor. Dat was een schot in de roos. We zijn zelf fan van Neolith, vanwege de luxe uitstraling en de mooie afwerking en prints die het heeft. Ook het grote formaat is een voordeel. Het zijn platen van meer dan drie meter en dat werkt lekker. Het

Klus met uitdagingen

Rengelink zet de voordelen van Neolith nog even op een rijtje. ‘De mooie print, het grote formaat. Het geeft ontwerpvrijheid en er zijn veel opties. Als je met kleinere tegels van 60 bij 60 cm of 100 bij 100 cm werkt, krijg je veel meer voegen te zien, wat het geheel onderbreekt. Voor de ontwerper is het fijn werken, maar voor de uitvoerders is het ook een bijzondere klus met uitdagingen. Neolith is geen alledaagse product voor een zwembadrand.’ Alle betrokken partijen kunnen tevreden zijn over het resultaat. Het grootste voordeel van dit gesinterde materiaal is dat het ondanks de extreem grote afmetingen toch in een heel geringe dikte te verwerken is. Daarnaast is het verkrijgbaar in een diversiteit aan kleuren: van natuursteenlooks tot effen wit. Door het lichte gewicht en de grote afmetingen is het bovendien een ideaal materiaal voor renovatieprojecten, omdat het direct aangebracht kan worden op het bestaande oppervlak. Hierdoor kan ook bespaard worden op kosten en tijd bij het verwerken van het materiaal. Het is onderhoudsvriendelijk, is het hygiënisch en eenvoudig schoon te maken. Neolith is een onverslijtbare technische innovatie en pionier in XXL-formaten met een zeer geringe dikte. Het levert een compact en robuust resultaat op met een lange levensduur. Er is ruime keuze uit marmers, metalics, houtsoorten en cementdesigns.