Organische, speelse mediterrane als antwoord op op strak nieuwbouwhuis

Michel Oprey & Beisterveld

De tuin is uitgevoerd door Seegers Gardens & Pools uit Stevensweert. Eigenaar Ruben Seegers realiseert regelmatig – zoals de bedrijfsnaam al zegt – ecologische zwembaden en zwemvijvers. Het was een uitdagend project omdat enerzijds de wens van de klant was om het vrij strakke moderne huis te verzachten met de tuin. Er een groot (vierkant) zwembad in moest komen die weer aansloot bij de verder ronde vormen én meewerkend met het glooiende Limburgse landschap. Inspoeling in het zwembad is immers niet wenselijk bij een ecologisch zwembad.

houten vloer in tuin
Houten vloer
Keramiek en natuursteen

Eerder vertelde Seegers aan vakblad De Hovenier dat hij zwembaden deels met natuursteen afwerkte, maar de laatste jaren worden er in maar liefst 90 procent van de gevallen keramische tegels van MO-B gebruikt. ‘Een jaar of tien geleden was dat andersom’, vertelt Seegers. ’Toen werd vooral Belgisch en Chinees hardsteen, graniet en basalt gebruikt.

houten vloer in het donker
Flagstones

Voor de sierbestrating werkt de Limburgse hovenier veel samen met Michel Oprey & Beisterveld. Ook in deze tuin werden de flagstones van MO-B toegepast. Seegers : ‘Flagstones toepassen is puzzelen en echt handwerk. Het is binnen straten een aparte kunst van betegelen, de vormen moeten mooi in elkaar vallen om de voegen zo beperkt mogelijk houdt. Het is altijd een lastig klusje maar het is hier fantastisch gelukt. Wij hebben hiervoor twee verschillende formaten flagstones besteld bij MO-B.’ Seegers vervolgd: ‘Wij passen flagstones toe in drie stappen. Starten met een droge beton fundering met een vorstrib. Hierna volgt een laag drainagemortel waarna we de flagstones met een speciale lijm verlijmen in de drainagemortel. De hele bestrating meet dan al zo’n 25 centimeter. En aan de randen 60 centimeter omdat je daar de vorstrib hebt. Alle bijbehorende producten halen wij ook bij MO-B.’ E

Ecologisch zwembad

Hoewel de helderblauwe kleur van het zwembad doet vermoeden dat het gaat om een klassiek zwembad met chloor ligt hier volgens Seegers een biologisch gefilterd zwembad.

‘Hier worden geen chemicaliën gebruikt. Het water wordt gereinigd door middel van fosfaatfilters.’ Verder is het zwembad uitgerust met een warmtepomp voor jaarrond zwemmen en solar lamellen afdekking.

– Seegers

Ontdek meerdere projecten van Michel Oprey & Beisterveld