De perfecte samensmelting van historie, toekomst, comfort en luxe

BNLA architecten

Een grondige verbouwing van een dubbel benedenhuis in Amsterdam-Zuid leidde tot de verwezenlijking van de woondromen van de bewoners. Het veelzijdige bureau BNLA architecten ontwierp een nieuwe indeling, paste luxe en oogstrelende materialen toe, verhoogde het comfort met maatwerkmeubilair, zorgde dat het souterrain een volwaardige woonverdieping werd en creëerde een optimale connectie met het balkon en de tuin.  

Door de balken in het plafond te verjongen, kon het bureau in het gehele souterrain meer stahoogte creëren. De lage kelder kon daardoor getransformeerd worden tot een volwaardige woonlaag met een fijne logeerkamer met een eigen badkamer en een grote speelkamer aan de tuinzijde. De ramen aan de voor- en achterzijde werden vergroot en bij de achtertuin werd een dubbelhoge tuinentree gecreëerd. Dankzij deze grote ramen valt het daglicht nu tot diep het souterrain binnen en is een lichte woonlaag ontstaan”, aldus architect Arjen Bloem, die samen met architecten Eric Lemstra en Laurien Keller partner is bij BNLA architecten 
Unieke exclusieve ontwerpen  

Arjen vervolgt: “BNLA staat voor wonen. BNLA staat voor schoonheid en persoonlijkheid. Deze ingrediënten, gecombineerd met luxe materialen en royale gebaren, maken de ontwerpen van BNLA architecten keer op keer uniek en exclusief. Maar exclusiviteit is volgens BNLA architecten niet genoeg. Zelfs in exclusiviteit schuilt het gevaar om te vervallen in seriematigheid en voor de hand liggende keuzes te maken. Aangezien het fundament van een goed ontworpen woning in de levensstijl van haar bewoners ligt, richt BNLA zich vooral op de opdrachtgever en is er per definitie het persoonlijke ontwerp geboren. Door vervolgens ontwerpkeuzes te introduceren die uniek, eigen en – naar wens – gedurfd zijn, ontstaat karakter. Geen seriematigheid, maar een passend exclusief ontwerp voorzien van een dosis eigenheid en versmolten met het herkenbare handschrift van BNLA architecten.” 

houten deuren, hal, outen eettafel en stoelen keukenblad
Optimale verbinding  

Vanuit het souterrain werd een nieuwe trap gerealiseerd in dezelfde stijl als de bestaande klassieke trappen in het huis. Hierdoor worden de begane grond en het souterrain letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden. De keuken werd ontworpen met een royaal kookeiland van ruim vier meter lang. Dankzij een nieuwe verdiepingshoge pui wordt ook deze woonverdieping verrijkt met veel daglicht. In het verlengde van de keuken ontwierp BNLA architecten een compleet nieuw balkon. Dankzij  de harmonicapui is een optimale verbinding van de keuken met het balkon én de tuin ontstaan. 

Originele details en moderne technieken  

Ook de indeling van de eerste etage ging volledig op de schop. Deze verdieping werd voorzien van een hoofdslaapkamer met inloopkast en badkamer en suite, een kinderkamer met eigen badkamer en een kantoor aan huis. Gedurende het ontwerpproces en tijdens de verbouwing van dit klassieke pand werden de verhouding tussen oude en nieuwe details continu in het vizier gehouden. Originele details zoals trapbalustrades, marmeren accenten, geornamenteerde plafonds, sierlijsten en en-suitekasten zijn behouden en gecombineerd met moderne technieken en elementen. 

trappenhal

Fotografie: Wim Hanenberg

De volgende partijen werkten mee aan dit project:  

BNLA architecten | Porcelanosa