‘Stilte voor de storm’ met 326 stille paardenkracht

Interieurdesigner Timo van Riggelen rijdt de Porsche Taycan Sport Turismo

Het decor waarin de Porsche Taycan Sport Turismo zich bevindt, levert een mooi contrast op. Een legendarisch merk, een iconische auto, in het centrum van ’s lands meest iconische binnenstad. Het is een lust voor het oog om de gentiaanblauwe elektrische oosterbuur langs de kanalen te zien voortglijden. Zonder geluid, met ingehouden kracht. Het is stilte voor de storm, in de wetenschap dat op plekken waar het wel kan de keien letterlijk uit de weg getrokken kunnen worden. Met de introductie van de Taycan heeft Porsche bewezen ook op het elektrische vlak een echte rijdersauto te kunnen maken. Zonder afbreuk te doen aan de merkbeleving en met een almaar toenemende schare fans, die allen de toekomst van hun geliefde automerk op deze manier wel zien zitten. Design en stijl spelen bij Porsche nog net zo’n belangrijke rol als vroeger en de performance neemt alleen maar toe met alle elektrotechniek.

Met deze term worden de door Timo van Riggelen ontworpen interieurs omschreven. Een mooie congruentie met de Porsche Taycan Sport Turismo, waar we naast staan. Timo: “Het contrast tussen de klassieke omgeving waarin we staan en dit technologische hoogstandje van Porsche is enorm. Toch zijn er wel overeenkomsten te noemen. De ‘Porsche Heritage’ maakt dat deze auto duidelijk zijn roots niet verloochent. In dat opzicht is het nu al een klassieker. De auto bezit overduidelijk een Porsche-signatuur, maar zonder dat er gebruik is gemaakt van dezelfde terugkerende materialen. Het is geen creatieve doodslag, integendeel zelfs. Dat is voor mij kenmerkend als ik het heb over ‘sophisticated luxury’. Het eindresultaat van een project wordt bepaald door een creatief proces waarbinnen ook de ongebaande paden worden bewandeld. Zoeken naar vormen, materialen en kleuren die nieuw zijn. Onverwachte samenstellingen die verrassend uitpakken. Daar zit een grote gelijkenis tussen de interieurs die ik ontwerp en de manier waarop deze Taycan is ontworpen.”

Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Elevated signature

Timo merkt op dat de Porsche Taycan een ‘elevated signature’ draagt. “Dat is toekomstbepalend voor het merk. Porsche heeft, met behoud van DNA, afstand genomen van bepaalde oude zaken. De auto is ontworpen voor de klant van nu en die van de toekomst. Zo werk ik zelf ook: in het verleden behaalde successen mogen nooit model staan voor de toekomst. Ik kijk altijd naar de klant en ontwerp een interieur naar diens eisen, wensen en manier van leven. Geen mens is hetzelfde, dus mijn interieurs zijn dat ook niet.” Is er wel sprake van een ‘Timo van Riggelen-signatuur’? “Zeker wel”, antwoordt Timo. “Mijn projecten zijn onder andere te herkennen aan de wisselwerking met de omgeving waarin gewoond wordt, de diversiteit van toegepaste kleuren en materialen en de verrassende samenstellingen in interieurs. Bij mij zijn klassiek en modern altijd in symbiose.”

Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ

Een van de uitspraken over de interieurs die Timo ontwerpt, luidt: ‘Design that complements the spaces as well as its owners.’ Ook die vlieger gaat volgens Timo op voor de Porsche Taycan. “Porsche heeft een slimme zet gedaan door deze auto een combinatie te laten zijn tussen een volbloed sportauto en een familiesedan. Het is geen ‘patserauto’, maar een esthetisch verantwoorde keuze om met meer mensen stijlvol op pad te gaan. Dat de performance fenomenaal is, moge duidelijk zijn. Daar komt het oer-DNA van de 911 weer in terug.”

 

Redenen om voor de Taycan te kiezen

Als fervent rijder van de Mercedes G-klasse zou Timo de Taycan Sport Turismo zo kopen. “Nu ik er zelf in heb gereden, snap ik helemaal waarom mensen hun hart verpanden aan het merk. Het rijcomfort is subliem, het design is top en de stilte is ‘oorverdovend’. Op lage snelheid glijd je met deze auto gracieus langs de grachtenpanden. Je weet echter dat er iets magisch gebeurt wanneer het kan en je het pedaal vloert. Het beest komt dan – zij het in alle stilte – los en je beleeft letterlijk een soort van lancering.” Qua zitcomfort en interieurvormgeving is de Taycan ook een feest. Timo legt uit: “Er zitten spannende details in, net als in mijn eigen interieurs. Het instrumentarium, het dashboard, de middenconsole en het stuur vormen een mooie combinatie van verschillende materialen, die samen een esthetische balans scheppen. Precies wat ik ook met mijn interieurontwerpen wil bereiken!”

Inspirerend werk afleveren

Met de nodige ervaring in het buitenland (onder andere op Ibiza) werkt Timo van Riggelen inmiddels internationaal. Ook overzees, zo blijkt. “Dankzij een succesvol project in Amerika krijgen we steeds meer aanvragen uit de Verenigde Staten. Alles begint met het stellen van de juiste vragen: ‘Wie ben je?’, ‘Wat vind je mooi?’ Dan begint de zoektocht, samen met de klant. Ik wil inspirerend werk afleveren, buitengewoon, maar voor de klanten zelf heel herkenbaar als iets wat echt bij hen hoort. Die authenticiteit maakt dat we in staat zijn om hun wensen naar een nog hoger niveau tillen. We leveren een interieur dat boven de verwachting uitstijgt.”

Tekst: Jan Mol – Draekensteijn Media

Fotografie: Muk van Lil

Specificaties van de Porsche Taycan Sport Turismo

Exterieur : Gentiaanblauw metallic

Interieur : Zwart leder

 

 

Vanafprijs inclusief btw en bpm: € 125.309,00

UITRUSTING

  • Tweewielaandrijving
  • 19 inch Taycan Aero-wielen
  • Zwart accentpakket
  • Opbergpakket
  • Ledkoplampen
  • Standklimaatregeling

 

  • Comfortstoelen, achtvoudig verstelbaar
  • Lane Assist met verkeerstekenherkenning
  • Sound package plus