‘The Garden of Eden’ op het gebied van Brits autogenot

Peter van der Velden test de Aston Martin DBS Volante 5.2 V12 Superlegga

Wat hebben een fraai ontworpen buitenruimte en een sportieve Britse cabriolet met elkaar gemeen? In eerste instantie het gevoel van luxe dat zij beide oproepen, zou je zeggen. Maar er is meer. EXCELLENT wist voor een testrit in de Aston Martin DBS Volante 5.2 V12 Superleggera Peter van der Velden te strikken, de man achter de mooiste luxe buitenruimtes. Peter blijkt onbevooroordeeld te zijn als het om auto’s gaat en voorziet ons dan ook van een puur verhaal over deze Britse krachtpatser op wielen. 

“Als je dan toch van huis moet, dan het liefst in deze auto” 

Eigenlijk heeft hij niets speciaals met auto’s, verklapt Peter. Zelf rijdt hij om puur praktische redenen een Volkswagen Golf Variant uit 2011. “Gewoon een gebruiksauto, waarbij je geen zorgen hoeft te hebben over een deukje of een krasje en waar je van alles in kunt vervoeren zonder je te hoeven opwinden over een kluitje zand in de kofferbak”, legt hij uit. “Als ontwerpers van buitenruimtes steken we zelf ook graag de handen uit de mouwen als het op ‘fine tuning’ aankomt om het perfecte eindresultaat te krijgen. Dan heb je nog weleens wat in de kofferbak liggen met modder en zand eraan.” Dat neemt niet weg dat Peter aangenaam verrast naast de Aston Martin DBS staat. De setting: een luxe villa in Oisterwijk. “Het plaatje is wel mooi compleet zo”, concludeert hij. “Het ironische is dat wij buitenruimtes inrichten en daarmee een luxe woonsituatie creëren die eigenlijk uitnodigt om thuis te blijven. Als je dan toch van huis moet, dan het liefst in deze auto. Wij bedienen met onze buitentransformaties een luxe segment, net zoals Aston Martin met deze prachtige cabriolet de autoliefhebber met luxe verwent.” 

Aston Martin
Sportiviteit zonder in te boeten aan ruimte 

De eerste vraag die Peter te binnen schiet naast de auto, is of hij er met zijn royale lichaamslengte wel in past. “Met mijn lengte heb ik meestal een beetje pech als ik in een sportauto stap”, verzucht hij. Een minuut later is het bewijs geleverd dat deze Brit wel de ruimte biedt om comfortabel te zitten. “Kijk, daar word ik blij van. Lekker zitten, genoeg been- en hoofdruimte en een perfecte zithouding”, luidt de conclusie. “In de buitenruimtes die wij voor onze opdrachtgevers creëren, kun je in stijl onthaasten. Deze auto biedt zowel de mogelijkheid om in stijl flink te haasten, maar nodigt net zo goed uit om badend in luxe te onthaasten. Dak open, lekker cruisen en genieten van het landschap of de stad om je heen, terwijl je als een vorst in je zetel vertoeft.” 

 

Laat de paarden maar los … 

Ondanks dat het weer het niet toeliet om alle 725 paarden onder de klep tegelijk de weide in te sturen, werd de aanwezigheid van al die PK’s zeker gevoeld. “De V12 is meer dan indrukwekkend. Je merkt hoe snel de motor reageert op het gaspedaal. Het is wel even wennen aan alle kracht die vrijkomt. Zou je vol gas een sprint trekken in deze auto, dan zit je binnen 3,6 seconden op 100 km/h. Dat is natuurlijk bizar snel, maar je hebt in de auto zeker niet het idee dat de techniek met jou aan de haal gaat. Alles voelt goed aan en je hebt voortdurend het gevoel dat je alles onder controle hebt. Wel is het wennen aan die enorme neus die het V12-motorblok herbergt; als je daar niet aan gewend bent, dan krijg je het gevoel dat je heel scherpe bochten moet ‘inplannen’.” In de praktijk bleek dit mee te vallen en inderdaad een kwestie van wennen te zijn. “Een groot pluspunt vind ik de wegligging, een knap stukje engineering. Ook bij normaal gebruik rijdt deze auto super en heel responsief. Het feit dat je altijd extra power onder je rechtervoet hebt, nodigt niet alleen uit om waar het kan het gaspedaal in te trappen, maar geeft je bij modale snelheden een veilig gevoel.” 

Peter van der Velden
Aston Martin
Ingetogen schoonheid

Over het uiterlijk van de auto zegt Peter: “De buitenkant is prachtig. Het Xenon Grey Metallic op het koetswerk is erg chic en de belijning van de auto is van een ingetogen schoonheid. Zeker niet opzichtig, maar wel mooi om te bewonderen. In dat opzicht vergelijk ik dit ontwerp dan weer met een Engelse landschapstuin. Het is doordacht, chic, geordend en allesbehalve schreeuwerig. Alles straalt rust uit en dat is prettig.” Dat geldt volgens Peter ook voor het interieur, waar de mix aan hoogwaardige materialen hem aangenaam begroette. “Ivoorkleurig leder, bijgestaan door donkergrijze accenten. En dat in een combinatie van hoogwaardige materialen, die qua structuur van elkaar verschillen. Niet alleen het oog wordt verwend, maar er is sprake van een heel tactiel ensemble van interieurelementen. Ja, je mag het allemaal met plezier aanraken.” 

Ook over het dashboard is de buitenruimte-expert zeer te spreken. “De lay-out van de instrumenten en bedieningselementen is zeer logisch en niet opzichtig. Je wordt niet afgeleid door allerhande toeters en bellen, zodat je een goede focus behoudt op de weg die voor je ligt. Alles bij elkaar opgeteld is deze zeer sportieve auto ook een heel functionele auto. Voor een volbloed sportauto vind ik dat wel bijzonder, eigenlijk.” 

Aston Martin
Aston Martin
Aston Martin
“Aston Martin kent de klant heel goed”

Een mooie eindconclusie die Peter van der Velden trekt. En ook hier is er weer sprake van een congruentie: “Een goed ontworpen buitenruimte reflecteert de persoonlijkheid van de bewoners. Om zo’n ruimte perfect vorm te kunnen geven, moeten wij de klant kennen. Daarom verdiepen we ons in diens wensen en dromen, want het moet niet alleen een feest zijn om in de nieuwe buitenruimte te verblijven; de tuin verzorgt ook het uitzicht naar buiten. Alles moet passen als een jas. Aston Martin huldigt dat principe ook, dat merk je aan alles. Voor deze DBS Volante Superleggera is een specifiek publiek dat 100% verliefd wordt op de auto. Deze auto is niet ontworpen als allemansvriend, maar vormt een verlengstuk van de persoonlijkheid van de rijder.” 

Tekst: Jan Mol

Fotografie: No Point Fotostudio Vught

Specificaties van de Aston Martin DBS Volante 5.2 V12 Superlegga

Cilinderinhoud:                      5204

Transmissie:                            Automaat

Vermogen:                               725 PK

Brandstof:                                Benzine

Kleur lak:                                  Xenon Grey Metallic

Kleur leder:                              Ivory

 

Showroomprijs excl. kosten rijklaar maken: € 289.888,00

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Du Parc