Verrassende bungalow in het groen

Engel Architecten

Op een prachtige kavel, omringd door hoge bomen, zijn met deze moderne bungalow de dromen van de nieuwe bewoners verwezenlijkt. De serene omgeving waarin de woning zich bevindt, straalt een zekere kalmte uit. Het uitgangspunt was om de woning te laten aansluiten bij deze sereniteit en de omgeving niet te overschreeuwen in zowel vormgeving als materiaalgebruik. 

De woning bestaat uit vier volumes van verschillende hoogtes, die strategisch zijn ingepast op de kavel en samen een harmonieus geheel vormen. De volumes, ieder met zijn eigen functie, zijn gepositioneerd rondom een patio, die het hart van het huis vormt. De woning is wat hoger gepositioneerd dan het omringende landschap en de plint is wat teruggelegd. Hierdoor komt de woning los van het landschap en worden de heldere belijning en volumetrische opbouw sterker leesbaar. 

bank, haard, veel kleuren, stenen, stoel
Evenwicht, verfijning en warmte 

De woning is opgetrokken uit een langformaat baksteen in een lichtgrijze kleur. Doordat twee typen stenen nauwkeurig met elkaar zijn gemixt, is er een subtiele nuance ontstaan die de woning haar moderne en unieke uitstraling geeft. Deze grijze kleurstelling is ook doorgezet in de kozijnen, het aluminium en het architectonisch beton en vormt één geheel. Doordat de lintvoeg als schaduwvoeg is uitgevoerd, wordt de horizontale belijning geaccentueerd en de compositie versterkt. De verticaal geplaatste houten lamellen bieden evenwicht aan dit horizontale lijnenspel en geven het overwegend strakke voorkomen een zeker gevoel van verfijning en warmte. 

Privacy  

Het omliggende groen zorgt voor voldoende visuele privacy, een van de belangrijkste wensen van de bewoners. Naast privacy wensten de opdrachtgevers ook overvloedig daglicht in alle vertrekken. De woning is zo ontworpen dat de leefgedeeltes naar buiten toe zeer transparant zijn om zo de groene omgeving naar binnen te halen. Dankzij de dichte bebossing die de tuin omringt, blijft privacy ook bij deze vertrekken gewaarborgd. De privévertrekken zijn juist meer naar binnen gericht om het gevoel van privacy te versterken. Door de integratie van een patio kan dit zonder dat het de hoeveelheid daglicht in de woning beperkt. 

Binnen en buiten 

De zachte minimalistische ontwerpaanpak is niet alleen buiten sterk zichtbaar; ook binnen is deze lijn doorgetrokken. Er is een harmonieus geheel gecreëerd door kleuren, materialen en texturen toe te passen die elkaar niet overschreeuwen en samen één geheel vormen. De zachte kleuren, subtiele texturen en natuurlijke materialen geven de woning een aangename, warme sfeer. Doordat het metselwerk bij de riante haard naar binnen toe is doorgezet, wordt de relatie tussen binnen en buiten versterkt. Grote glaspartijen aan weerszijden van de haard dragen hieraan bij. Een lange lichtstraat in de leefkeuken zorgt gedurende de dag voor een prachtig spel van licht en schaduw op de lange kastenwand. 

Fotografie: Stijn Poelstra

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Engel Architecten | DRT Gietvloeren | Strakk | Solarlux Nederland BV