Vrouwelijke sculpturen die even kwetsbaar als krachtig overkomen
Petra Flach
Petra Flach laat met haar kunst de naakte waarheid zien
De sculpturen van kunstenares Petra Flach maken impact. Op iedereen, zonder uitzondering. De kunstwerken roepen emoties op en geven stof tot nadenken, ongeacht het gender van de toeschouwer. Petra geeft in haar sculpturen de schoonheid van imperfectie weer. Zij toont de naakte waarheid, waarbij de manier waarop deze wordt weergegeven elke keer weer verschilt. Haar sculpturen roepen vragen op, bijvoorbeeld een vraag als ‘Wat zou de beweegreden van het model zijn geweest om zich zo te laten vereeuwigen?’ Op al die vragen heeft Petra een antwoord. We praten met haar over haar persoonlijke reis die haar op dit punt heeft gebracht en over de reis die zij aflegt met haar klanten, die vaak zelf model staan.

‘Find your inner Aphrodite’
“Ik maak al kunst sinds mijn kindertijd”, opent Petra het gesprek. “Het eerste borstbeeldje, van mijn grootmoeder, maakte ik op mijn zevende. Nu, vele jaren later, is het al twintig jaar mijn werk en kan ik er gepassioneerd mijn boterham mee verdienen.” Door de vele reizen die zij heeft gemaakt, is Petra geïnteresseerd geraakt in klassieke beeldhouwkunst. Zij gebruikt voor haar sculpturen dan ook een combinatie van klassieke beeldhouwmethoden en moderne technieken. “Ik heb daar in de loop der jaren mijn weg zelf in gevonden. Door alle technieken te verfijnen, ben ik op een punt aangekomen dat ik kan zeggen dat mijn werk ook echt mijn signatuur draagt”, licht zij toe.
Ondanks dat Petra ook mannelijke sculpturen maakt, ligt de focus vaak op vrouwen. Petra: “Klanten komen van over de hele wereld, vaak om mijn vrije werk aan te schaffen, maar ook om een sculptuur in opdracht te laten maken. Met mijn vrije werk vertel ik mijn verhaal; mijn klanten voelen vaak verbinding met een werk dat past binnen hun eigen woon- of werkomgeving. Het is een uniek statement dat past binnen hun visie. Een klassieke sculptuur in een moderne uitvoering roept bij veel klanten verwondering op. Alsof je haar ook mag beminnen en koesteren in al haar schoonheid, kracht en kwetsbaarheid.” Voor ongeveer de helft van haar opdrachten staat de opdrachtgever model, om verschillende redenen. “Er zijn mannen die het prachtig vinden om hun vrouw op deze manier te zien worden vereeuwigd. Er zijn vrouwen die een periode in hun leven willen afsluiten of juist willen vieren door een sculptuur van zichzelf te laten maken. Soms heeft het model staan bijna een therapeutisch effect: het is de ultieme acceptatie van het eigen lichaam. ‘Find your inner Aphrodite’, zeg ik dan. Iedereen is mooi op een eigen manier en schoonheid zit niet in perfectie, maar juist in de imperfectie die ons als mensen onderling onderscheidend maakt. Dat accepteren en jezelf letterlijk blootgeven, maakt je kwetsbaar en tegelijk oersterk. Kwetsbaarheid omzetten in kracht heeft een enorm helende werking op de ziel.”


Dichter dan dit kun je niet bij kunst komen
“Ook ik was op zoek naar mijn eigen vrouwelijkheid”, schetst Petra. “De maatschappij vraagt veel van ons vrouwen en we leggen onszelf vaak op dat we perfect moeten zijn. Dat mogen we als vrouw loslaten; het is belangrijk dat je accepteert wie je bent en laat zien dat je niet perfect bent. Daar zit de schoonheid, de verbinding en de kracht. Elke sculptuur vertelt een eigen verhaal. Het model deelt diens verhaal met de kijker door zich letterlijk bloot te geven. Dichter dan dit kun je niet bij kunst komen.” Dat brengt ons op een belangrijke vraag: toeschouwers hebben bij sculpturen altijd een natuurlijke drang om het beeld aan te willen raken. Bij deze sculpturen zou dat eigenlijk het gevoel moeten oproepen dat je ongevraagd in iemands privésfeer doordringt. Petra antwoordt: “Aanraken mag, maar wel respectvol. Als je je als toeschouwer niet realiseert welke kwetsbaarheid overgedragen wordt, dan kun je beter niets aanraken. We leven in een wat preutsere tijd dan vroeger, dus als mijn sculpturen stof tot nadenken geven en zorgen voor discussie, dan is dat helemaal goed.”
Nog even over de technieken
Petra combineert klassiek beeldhouwwerk met het maken van afgietsels van lichamen of lichaamsdelen. Ze voegt zaken toe, laat dingen weg. “Het is een proces dat natuurlijk ontstaat als ik bezig ben. Vooraf bedenk ik wel welke kant ik op wil, maar in de praktijk laat ik me leiden door mijn gevoel. Om te beginnen moet ik al een goede chemie met het model hebben, omdat je enorm in elkaars aura werkt. Ik wil het model graag kunnen weergeven zoals de wereld die persoon ziet. Dat kan niet zonder die chemie.”
Tekst: Draeckensteijn Media
De volgende partijen werkten mee aan dit project: