Wanneer naar kantoor gaan geen straf is 

Casper Schwarz

Uniek, uitnodigend en tijdloos. Verrassend, warm en verbindend. Het door Casper Schwarz Architects ontworpen interieur van het kantoor van advocatenkantoor Norton Rose Fulbright (NRF) aan de Amsterdamse Zuidas is verre van standaard, blinkt uit in schoonheid en comfort en biedt de werknemers een heerlijke plek om (samen) te werken en op gezette tijden samen te genieten. Het prachtige uitzicht over Amsterdam is daarbij een cadeautje dat nooit verveelt.  

Met het ontwerp van het nieuwe kantoor wilde NRF een nieuwe dynamische werkervaring creëren waar mensen in staat worden gesteld om te communiceren, zowel professioneel als sociaal. Hiervoor werd Casper Schwarz Architects ingeschakeld. Daphne Broerse, vastgoedadvocaat en ten tijde van de realisatie managing partner bij NRF, ging in het Advocatenblad in op de keuze voor Casper. “Voor ons waren een aantal zaken van belang. De architect moest een visie hebben op het nieuwe werken en daar ervaring in hebben. Daarbij zochten we iemand die ons erdoorheen trok en zichtbaar bleef. Daar heeft Schwarz ruimschoots aan voldaan. Werken voor de advocatuur is niet altijd makkelijk voor een andere beroepsgroep. Advocaten zijn zeer kritisch. We hadden allemaal een eigen mening en wilden daar vol voor gaan. Schwarz kon daarin meebewegen, maar ook tegengas geven. Op sommige momenten zei hij: ‘Nee, we doen het zó.’ En dat hadden we nodig.” 

bank, haard, veel kleuren, stenen, stoel
Balans  

Casper zelf: “We wilden een omgeving creëren die mensen verwelkomt en troost. De werkomgeving onderdeel maken van het leven, in al zijn aspecten. Echte materialen, echte schoonheid, architectonische kwaliteiten, natuur en inrichting die net zo goed passen in een horecaomgeving als thuis”, aldus Casper. “De balans tussen rustige gebieden waar geconcentreerd werken centraal staat en sociale gebieden waar samenwerking en kennisdeling wordt gestimuleerd, werkt perfect.”

Prettige vibe  

De medewerkers van NRF hebben binnen de kantoormuren geen eigen bureau. De werkplek voor de dag of het dagdeel kunnen ze via een app van tevoren reserveren. Wel heeft iedereen een eigen locker, waar men de jas en andere spullen kan opbergen. Op de verdiepingen waar zich de werkplekken bevinden, zien we werkkamers voor twee of meerdere personen, meetingrooms met knusse banken of een traditionele vergaderopstelling en zithoeken met hoge tafels bij de koffiecorners. De diversiteit in werkplekken, het hoge comfort van het meubilair, maar zeker ook het open karakter en de serene, lichte uitstraling van het totaalbeeld nodigen uit om in te verblijven. Warme en natuurlijke materialen, zoals het bamboe van de houten lamellen van de kastdeuren, en de vele planten dragen bij aan de prettige vibe die er heerst.  

Contrast en verbinding  

Nemen we in het imposante trappenhuis de laatste trappen naar boven, dan bereiken we het paradepaardje van het kantoor: het ‘Social Heart’. Een gemeenschappelijke ruimte met de allure van een trendy hotspot, die op een prettige wijze contrasteert met de zachte uitstraling van de beneden gelegen verdiepingen. Ook hier kunnen de medewerkers van NRF werken, maar in niets doet de omgeving denken aan een kantoor. Casper Schwarz Architects paste donker hout, terracotta vloeren, sfeerverhogende verlichting en banken en stoelen toe die niet zouden misstaan in een loungetent. Een Boheemse sfeer die zorgt voor verbinding. Tussen collega’s, maar ook tussen medewerkers en cliënten. En helemaal als na een lange werkweek de bar wordt geopend en er kan worden genoten van lekkere drankjes en hapjes. En van het uitzicht over Amsterdam. Nee, werken in deze omgeving is zeker geen straf. 

Fotografie: Peter Baas 

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Casper Schwarz Architects & Habitoor